Prefectul de Mures: La marsul secuilor, cei din Harghita si Covasna au urlat ca disperatii

Marti, 11 Martie 2014, ora 18:33
3107 citiri
Prefectul de Mures: La marsul secuilor, cei din Harghita si Covasna au urlat ca disperatii

Prefectul de Mures, Corneliu Grosu, spune ca unii dintre participantii la "marsul secuilor", respectiv reprezentanti ai organizatiei "64 de Comitate", au incercat sa provoace fortele de ordine, adaugand ca astfel de "plimbari prin oras cu solicitari de rupere a pamantului romanesc" ar trebui interzise.

"Cei care au provocat fortele de ordine au fost cei de la HVIM (organizatia 64 de Comitate - n.red.). Jobbik si Garda Maghiara au fost, de data aceasta, in limita unei normalitati pe care noi o dorim in continuare. Cei care au fost vehementi au fost de la HVIM.

Dar nu cei din Targu Mures au fost cei mai vocali, nu cei din Targu Mures au provocat organele de ordine. Au fost de prin Harghita si Covasna. Acestia au fost cei mai vehementi, acestia au venit si s-au apucat sa faca dezordine in Targu Mures", a declarat, marti, prefectul de Mures, Corneliu Grosu.

Prefectul a spus ca este "nepermis" ca persoane din afara judetului "sa strice linistea si sa conturbe populatia de la Targu Mures", iar "seara, cand vin de la serviciu", locuitorii orasului sa ii asculte pe manifestanti "cand urla ca disperatii".

Miting cu scandal la Targu Mures - imbranceli intre jandarmi si secui (Video)

Grosu a apreciat ca au fost peste 2.000 de oameni din afara judetului, din totalul celor aproximativ 4.000 care au luat parte la manifestari, ceea ce demonstreaza un interes scazut fata de asteptarile organizatorilor, care s-au pregatit pentru peste 100.000 de participanti.

"La Monumentul Secuilor Martiri, cat si pe parcursul miscarii maselor de oameni spre centrul orasului (...) au fost actiuni si au fost manifestari antistatale, antiromanesti, segregationiste, sovine - scandandu-se lozinci cu cuvinte grele adresate romanilor, adresate statului roman, autoritatilor romane din Bucuresti si Targu Mures. Totul s-a transformat intr-o parodie de solicitare a unor asa-zise drepturi pe care unii si le revendica de prin 1900 toamna, care au culminat cu un fas", a afirmat prefectul.

Acesta a sustinut ca la manifestari au fost forte de ordine "suficiente" si ca, desi au fost "multi oameni beti", nu se poate vorbi despre incidente semnificative.

"Am fost prezent tot timpul, nu am avut incidente de niciun fel. Cineva a spus ca s-a aruncat cu pietre si petarde, nu a fost adevarat, au fost cateva pocnitori folosite de sarbatori. Au fost multi oameni beti, aseara nu putea sa plece un autobuz catre un judet pentru ca nu il gaseau pe unul care era beat prin boscheti", a mai spus prefectul judetului Mures.

Luni seara, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

In timpul manifestatiei, mai multe persoane imbracate in tricouri cu insemnele organizatiei "64 de Comitate" (HVIM) s-au certat si imbrancit cu jandarmii, la un moment dat aruncandu-se cu petarde.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#prefect Mures mars secui, #mars secui Targu Mures, #protest secui Targu Mures , #proteste