Presa de azi: Spre marele protest, cu autobuzul PSD

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 07:25
4854 citiri
Presa de azi: Spre marele protest, cu autobuzul PSD
Foto: Evenimentul Zilei

Confederatiile sindicale au anuntat ca la mitingul de astazi se vor aduna in fata Guvernului peste 60.000 de protestatari. Din partea CNS "Cartel Alfa" vor fi 15.000 de oameni, de la CNSL, 15.000, de la CSDR 15.000, de la BNS, peste 10.000, iar de la "Meridian", peste 5.000.

60.000 de romani, azi in strada, anunta Jurnalul National. Profesorii, studentii, politistii, pensionarii, medicii, minerii, parintii de bebelusi si alte categorii sociale sau profesionale participa la mitingul pe care cele cinci confederatii sindicale il organizeaza astazi, intre orele 11:00 si 13:00 in Piata Victoriei din Capitala.

Masurile de austeritate anuntate de Guvern scot Romania in strada. Protestatarii ii cheama in Piata pe reprezentantii Guvernului si pe presedintele Traian Basescu, "daca au curaj sa vina", dupa ce sindicalistii si studentii au refuzat invitatiile la discutii fara rezultate in ultimele doua saptamani.

Oamenii sunt scosi in strada de propunerile autoritatilior de la Bucuresti, catre FMI, de reducere a fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutorului de somaj tot cu 15%, precum si de scaderea tuturor subventiilor, in locul majorarii taxelor.

Si sutele de pensionari care au vrut miercurea trecuta sa-l scoata cu forta pe presedintele Basescu din Palatul Cotroceni se alatura protestului de astazi, pentru a-si cere dreptul la pensie, conform legii.

Sutele de parinti care au protestat luni in fata Ministerului Muncii, timp de doua ore, impreuna cu bebelusii lor, daruindu-le celor din institutie saci cu pampersi folositi, vor veni in Piata Victoriei sa-si ceara dreptul la indemnizatia de crestere a copilului, amenintata, de asemenea, cu diminuarea pentru a se face economie la bugetul statului.

Mega-mitingul care va bloca azi Capitala, titreaza Gandul. Cu exceptia lui Dumitru Costin, presedintele BNS, liderii cvartetului confederatiilor sindicale (Cartel Alfa, BNS, CSDR si CNSLR Fratia) sustin, fiecare in parte, ca vor scoate in strada cel putin cate 15.000 de manifestanti la mitingul de azi. Costin spune ca nu vrea sa supraliciteze si garanteaza cifra de 10.000.

Dumitru Costin confirma faptul ca vin minerii la Bucuresti, dar arata ca BNS va fi puternic reprezentata la miting de angajati din mediul privat.

"Vor fi cam 2.000 din energie si minerit, peste 3.000 din Posta si telecomunicatii, circa 2.000 din sectorul bugetar, iar 1.000 vor fi din industria constructiilor de masini, inclusiv de la fabricile Dacia Renault si Ford Craiova. Oamenii nostri care lucreaza in privat sunt foarte constienti de faptul ca vor fi si ei afectati de aceste masuri de austeritate, despre care unii ar vrea sa se inteleaga ca vor lovi doar in sistemul bugetar. Toata piata va scadea, consumul va scadea, preturile vor creste, va fi mai rau pentru toata lumea".

Sindicalistii se asteapta ca mitingul de maine sa dureze maximum 4 ore. "Cam o ora va dura adunarea. Pe la 11 se va termina cu jonctiunea dintre cei care vin din patru zari, cu diverse mijloace de transport, protestele vor tine pana pe la 1.30 - 2, apoi, inca o ora, va dura defluirea", explica Bogdan Hossu.

Megaprotestul din Piata Victoriei a fost autorizat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa se desfasoare miercuri, intre orele 11 si 13. Marile confederatii sindicale au solicitat autorizatia pentru un numar de 40.000 de participanti.

Primarul Sorin Oprescu a facut un apel catre bucuresteni ca in ziua marelui miting sa foloseasca, pe cat posibil, mijloacele de transport in comun, pentru a evita blocajele in trafic. Edilul a cerut Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) sa suplimenteze numarul mijloacelor de transport in comun.

Ziua marelui protest: Minerii vin in Capitala ca sa anunte greva generala, aflam din Adevarul. Minerii au spus ca vor fi pasnici, chiar daca nemultumirile lor sunt mai mari decat in urma cu 20 de ani, cand izbucnea prima Mineriada.

Ortacii care participa la protestul de astazi din Piata Victoriei faceau ieri, la iesirea din sut, ultimele pregatiri. Au golit magazinele de goarne pentru a se face auziti si fiecare miner din cei peste 100 care vor protesta isi proba "echipamentul".

Printre lozincile pe care le repetau, cea mai taioasa era "Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea". "Asta spune totul si cine are urechi ar trebui sa auda. Cred ca toata tara si-a pierdut rabdarea", a spus un ortac, in timp ce-si tragea pe cap o sepcuta cu insemnele sindicatului din care face parte.

Cei 100 de oameni au ales sa vina la Bucuresti imbracati in civil si nu in salopetele de miner, pentru ca oamenii sa nu aiba resentimente, mai ales ca peste cateva saptamani se implinesc si 20 de ani de la Mineriada din 1990.

In fruntea minerilor se va afla si fratele lui Miron Cozma, Tiberiu Cozma, care este liderul minerilor de la mina Lonea.

"Suntem nemultumiti, dar nu vrem sa mai << tragem >> pentru niste evenimente de care nu suntem doar noi vinovati. Este nevoie de unitate, pentru ca toti salariatii din tara sunt in acelasi necaz ca si noi si este nevoie de unitate", a spus si Ionel, miner la EM Lonea, in timp ce-si incerca echipamentul pe care-l va imbraca la mitingul din Capitala.

El a adaugat ca toti bugetarii trebuie sa lupte pentru drepturile lor si pentru o viata mai buna. "Suntem oameni civilizati si ne vom cere drepturile in mod civilizat", a conchis Ionel.

Spre marele protest, cu autobuzul PSD, scrie Romania Libera. Multe filiale locale PSD au pus umarul la organizarea mitingului de miercuri, in ciuda faptului ca liderii sindicali au solicitat acestui partid sa nu se implice in proteste pentru a nu le compromite. Reporterii incognito ai Romaniei libere au aflat care a fost aportul organizatiilor locale la proteste.

Jurnalistii RL au pretins ca sunt membri de sindicat si vor sa se deplaseze la Bucuresti pentru protestul de astazi. Singura problema este aceea ca nu detin mijloacele necesare - in primul rand, transport - pentru a ajunge in Capitala.

Reporterii au stat de vorba prin telefon cu zece lideri locali ai PSD si le-au cerut sprijinul. Astfel au aflat ca de la Gorj manifestantii vin la Bucuresti cu un autocar al Consiliului Judetean, obtinut prin intermediul unuia dintre consilierii PSD din zona. Deputatul de Iasi Vasile Mocanu le-a spus falsilor sindicalisti ca pot veni la Bucuresti cu trenul, urmand ca PSD sa le deconteze biletele.

Cel mai implicat in aceasta actiune a parut a fi parlamentarul Ioan Damian de la Calarasi, care i-a explicat reporterului sub acoperire ca, desi oficial partidul nu participa la actiune, lucrurile stau altfel in realitate:

"Nu veti spune ca PSD-ul a organizat, ci noi ne-am organizat. Stiti sediul traditional din oras? Mergi, te prezinti cine esti, sa iti spuna la ce ora au stabilit ei sa plece si in ce conditii se deplaseaza la Bucuresti", a explicat Ioan Damian.

Printre cei cu care am stat de vorba au existat si lideri locali care au afirmat ca nu se implica in actiunile de protest. Unul dintre acestia a fost si consilierul local din Petrosani Ion Hortopan, care este si presedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor Mineri din Valea Jiului.

"Of, nu va pot ajuta, noi facem un manifest maine aici, in Petrosani. Noi nu mergem la Bucuresti, ca oricum pensionarii sunt vai de mama lor", a declarat Hortopan.

Totusi, 130 de mineri de le Petrosani vor fi astazi in Capitala, printre ei si fratele lui Miron Cosma, lider de sindicat la Mina Lonea. In plan politic, mitingul de astazi a generat o adevarata controversa intre liderii PDL si cei ai PSD. Ultimii au fost acuzati ca incita protestatarii la violenta. Victor Ponta a replicat ca aceste afirmatii sunt jignitoare pentru sindicalistii care se vor aduna astazi in Piata Victoriei.

Cum s-a deghizat PSD in "cetatean nemultumit", aflam din Evenimentul Zilei. Social-democratii, in calitate de simpli demonstranti, vor participa azi la mitingul antiguvern. Filialele se intrec in imobilizarea protestatarilor.

Mitingul de protest organizat astazi de sindicate si organizatiile de pensionari va avea si o semnificativa culoare politica, predominat rosie.

Opozitia, in special PSD, cauta sa speculeze politic dificultatile guvernului Boc, confruntat cu nemultumirile bugetarilor si pensionarilor dupa anuntarea masurilor de reducere a salariilor si pensiilor.

Oficial, liderii PSD au anuntat ca nu se vor implica in organizarea actiunilor de protest. Neoficial, se mobilizeaza oameni si se fac pregatiri pentru transportarea acestora in Capitala. Dar nu in calitate de membri de partid, ci deghizati in "cetateni nemultumiti".

De altfel, ideea ca PSD sa se lipeasca de protestele sindicatelor e mai veche. Si cu ocazia zilei de 1 Mai, social-democratii au avut in plan sa organizeze alaturi de sindicate proteste de strada la adresa guvernul.

Nu exista o norma de "protestatari sub acoperire" pe care fiecare organizatie trebuie sa-i aduca. "Toti cei care vor sa protesteze pot sa participe", spunea cu o zi inainte presedintele PSD, Victor Ponta, cel care declarase ca guvenul nu mai stie decat de frica.

Desi nu exista o cifra impusa, s-a declansat o competitie intensa intre cateva organizatii judetene din PSD care vor sa-si demonstreze forta in fata lui Ponta. Este vorba de filiale precum Teleorman, Hunedoara, Ilfov, Galati, Gorj sau Arges. Organizatiile Vrancea si Constanta nu vor sa-i demonstreze nimic lui Ponta, asa ca nu se vor implica in mobilizarea protestatarilor.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#protest Piata Victoriei, #protest sindicate, #mineri Bucuresti 2010 , #proteste