Presa din Ungaria, despre protestele din Romania - "Viermii" nu se lasa doborati de frig si zapada

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 11:35
3850 citiri
Presa din Ungaria, despre protestele din Romania - "Viermii" nu se lasa doborati de frig si zapada

Scena politica romaneasca, cu toate framantarile din ultima vreme si protestele de strada ce au loc zi de zi, de peste doua saptamani, preocupa presa ungara.

Cotidianul de stanga Nepszabadsagpublica, miercuri, un reportaj din Piata Universitatii, acolo unde "viermii" nu se lasa dusi acasa de frig si zapada. Ploua, ninge, viermii nu se misca - 150 de protestatari s-au adunat in fata Teatrului National din Bucuresti, luni seara. Isi spun "viermi" ironic, referindu-se la declaratia ofensatoare a unui parlamentar al puterii, scrie publicatia ungara.

In acest loc, timp de peste zece zile, mii de oameni, zeci de mii in intreaga tara, au cerut demisia presedintelui si sefului guvernului, si au cerut alegeri anticipate. In ultimele zile insa, dupa viscol, gerul i-a decimat pe demonstranti: doar cativa mai infrunta temperaturile care ajung si la -20 de grade si vantul care sufla fara incetare.

Scanteia protestelor a reprezentat-o momentul in care presedintele Traian Basescu a fortat demisia unui medic respectat, Raed Arafat, din functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Au inceput demonstratiile, care insa s-au transformat rapid, devenind manifestatii impotriva sistemului. Unii dintre protestatari doresc reinstaurarea monarhiei, si sunt unii care vor sa ia tara inapoi de la politicienii corupti.

Intre timp, premierul Emil Boc le-a cerut scuze ofensatilor si l-a demis pe ministrul de Externe, care a folosit expresii abuzive fata de manifestanti. Sorin Frunzaverde, membru al PDL, aflat in coalitia de guvernare, a anuntat ca se vor face mariri de salarii si pensii, cu binecuvantarea FMI, mai scrie cotidianul.

Spatiul de la Universitate raspunde rapid evenimentelor de peste zi. Un tanar face rime pe o foaie de hartie A1, impotriva ACTA (Acordul comercial impotriva contrafacerii). O femeie protesteaza fata de condamnarea lui Adrian Nastase. "Dosar politic" scrie pe o bucata de carton legata de gatul ei cu sfoara, pentru ca mainile sa se poata adaposti in buzunar.

Un altul spune ca vrea ca Piata Universitatii sa fie Agora. Asociatia Pro Democratia spune ca initiativa aceasta ar transforma spatiul intr-un fel de Hyde Park romanesc, unde oamenii sunt liberi sa-si exprime opiniile.

"Am o pensie de handicapat de trei sute de lei. Nu pot sa lucrez, dar daca as putea, cine mi-ar da un loc de munca?", spune un barbat de peste 60 de ani, care vine in fiecare zi pentru a arbora o noua pancarta.

Opozitia incearca sa capitalizeze pe marginea evenimentelor. USL a anuntat ca nu va mai participa la lucrarile Parlamentului, pana cand nu sunt anuntate alegeri anticipate.

Prima realizare a "viermilor" a fost intoarcerea lui Arafat in postul de subsecretar la Ministerul Sanatatii. Aceasta evolutie este inregistrata la Teatrul National, pe "tabloul de bord" de bord, unde scrie: "Arafat salvat, Baconschi plecat, Boc urmeaza, Basescu urmeaza...".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Bucuresti, #proteste Bucuresti Ungaria, #presa ungara proteste Romania , #proteste