Presa straina: Jurnalisti atacati si batuti in timpul protestelor din Romania

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 22:07
5069 citiri
Presa straina: Jurnalisti atacati si batuti in timpul protestelor din Romania

Mai multi reporteri au fost atacati de protestatari si de politisti in timp ce transmiteau de la manifestatiile anti-guvernamentale din Bucuresti, din ultimele doua saptamani, relateaza presa straina.

Pe masura ce demonstratiile pasnice au degenerat, au avut de suferit si unii dintre jurnalisti, scrie Sofia Echo.

Cele mai multe si mai grave dintre violente au avut loc in zilele de 15 si 16 ianuarie, iar unii dintre jurnalisti au parut a fi tinte premeditate.

Cativa angajati ai Antenei 3 au fost raniti, cei mai multi fiind victime ale violentelor din partea protestatarilor. Adrian Anghel a fost lovit de o sticla incendiara si a luat foc, in timp ce Alexandru Capraru a fost ranit la cap, dupa ce a fost lovit de o piatra.

Reporterul Petre Nechita a fost lovit cu o bara de metal si a suferit rani la cap, in timp ce Dragos Stoian a fost lovit cu un lant de metal, iar Carminei Othman i s-a dat foc la par.

Cristian Zarescu, de la Romania TV, a declarat ca a fost atacat de politisti, iar Catalin Lupasteanu, de la agentia Mediafax, a declarat ca a fost batut de politie, cu toate ca a strigat "Presa! Presa!".

Lucian Negrea, de la DC News a fost batut de politisti, iar scena a fost filmata, in timp ce alti reporteri, precum Radu Lungu, au fost retinuti temporar.

Nu se stie cu exactitate numarul de jurnalisti care au fost atacati, de catre politie sau de catre protestatari.

De asemenea, masina care apartine TVR-ului a fost atacat cu pietre de unii dintre manifestanti.

Clubul Roman de Presa a catalogat actiunile politiei ca fiind excesive. Unii dintre reprezentantii presei aveau legitimatiile la vedere, in timp ce o parte dintre ei nu aveau experienta relatarilor din zone de conflict sau din situatii volatile.

South East Europe Media Organisation (SEEMO), o organizatie care are sediul in Viena, si-a exprimat ingrijorarea asupra nivelului de violenta asupra reporterilor care transmiteau de la proteste.

"A bate jurnalistii nu promoveza libertatea presei si nu garanteaza o informatie echilibrata", a precizat secretarul general al SEEMO, care a spus ca ar trebui pedepsit orice politist si protestatar care a folosit forta impotriva reprezentantilor presei.

"Tacerea jurnalistilor inseamna tacerea libertatii. Romania este un stat al Uniunii Europene si trebuie sa respecte standardele internationale. Violenta nu este acceptata", a mai precizat reprezentantul SEEMO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#reporteri agresati proteste, #atacuri reporteri proteste, #proteste Bucuresti, #jurnalisti atacati proteste , #proteste