Profesorii ameninta cu ample proteste dupa Paste: Vom iesi cu miile, daca Guvernul nu are reactie

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 22:03
3187 citiri
Profesorii ameninta cu ample proteste dupa Paste: Vom iesi cu miile, daca Guvernul nu are reactie
Foto: Facebook/FSLI

Profesorii din Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) ameninta cu ample actiuni de protest, la care ar urma sa participe mii de dascali, dupa Paste, daca Guvernul nu va avea "nicio reactie la cererile exprimate" in cele doua zile de miting, a declarat liderul organizatiei, Simion Hancescu.

"Am incheiat cele doua zile de protest. Am pichetat sediul Guvernului. Am iesit cu sutele, asteptam reactia Executivului", a precizat Hancescu, pentru News.ro.

FSLI ameninta cu actiuni la care vor participa mii de profesori. "Acum am iesit cu sutele. Daca nu vom fi luati in seama, dupa Paste vom iesi cu miile", a adaugat liderul FSLI.

Profesorii incep protestele - luni si marti, in fata Guvernului (Video)

Revendicarile dascalilor

Profesorii din FSLI au o lista de nemultumiri in 11 puncte. Protestatarii acuza "permanenta subfinantare a invatamantului, care a determinat degradarea alarmanta a statutului social al personalului din sistem".

Comasarea unitatilor scolare - din ratiuni pur financiare - a incurajat abandonul scolar si, implicit, cresterea analfabetismului, mai ales in mediul rural, ceea ce conduce la marginalizare sociala, la cresterea numarului celor care nu se pot integra pe piata muncii, mai sustin profesorii.

O alta nemultumire face referire la neasigurarea resurselor financiare necesare, cu prioritate in mediul rural, in vederea dotarii unitatilor de invatamant cu materiale didactice moderne, menite sa asigure accesul la un invatamant de calitate pentru toti elevii, indiferent de mediul din care provin, dar si la inexistenta unui sistem motivant de salarizare a personalului din invatamant, care sa incurajeze performanta profesionala si sa atraga tinerii cu rezultate deosebite catre cariera didactica.

Profesorii critica, totodata, pasivitatea Guvernului in elaborarea proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care sa elimine actualele inechitati si dezechilibre in ceea ce priveste salarizarea personalului din sectorul public si pe baza careia fiecare categorie socio-profesionala sa fie pozitionata in grila de salarizare in functie de rolul pe care-l are in dezvoltarea societatii.

Sindicalistii sunt nemultumiti si de faptul ca autoritatile publice locale nu deconteaza integral cheltuielile pentru naveta ale cadrelor didactice.

FSLI mai semnaleaza "cresterea alarmanta a numarului de agresiuni fizice si verbale asupra personalului didactic, savarsite de catre elevi si reprezentantii legali ai acestora", a carei principala cauza ar fi reprezenta-o inexistenta unor dispozitii legale prin care personalul didactic sa fie investit cu exercitiul autoritatii publice, ceea ce ar garanta un climat de ordine, disciplina si respect in timpul desfasurarii actului educational.

De asemenea, profesorii sunt nemultumiti si de neadoptarea unor masuri legislative care sa conduca la depolitizarea functiilor de conducere din invatamant, cat si de inactivitatea factorilor de decizie in stoparea "fenomenului" de depasire a numarului maxim de elevi la clasa, prevazut de art. 63 din Legea educatiei nationale.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#proteste profesori, #revendicari profesori , #proteste