Protest al fostilor angajati ai Mechel Campia Turzii cu sicriu si lumanari

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 14:11
1884 citiri
Protest al fostilor angajati ai Mechel Campia Turzii cu sicriu si lumanari
Foto: Arhiva

Fostii angajati ai Mechel Campia Turzii au adus, miercuri, la protestul din fata combinatului, un sicriu de mici dimensiuni si o coroana de flori si au aprins lumanari, ca simbol al "decesului fabricii", ei blocand din nou drumul european E60.

Peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii s-au adunat, miercuri, in fata combinatului, aducand cu ei un sicriu de mici dimensiuni, pe care l-au amplasat pe o masa, alaturi de care au aprins lumanari, au pus o cruce si o coroana de flori.

Ei au scris pe coroana "Condoleante disponibilizatilor Mechel, treziti-va, salvati metalurgia", iar pe cruce au trecut mesajul "Mechel - ISCT - 1920 - decedat 2013".

Pe sicriu au lipit un afis cu textul "Nastase din nou arestat, pentru al nostru combinat".

Oamenii trec pe langa sicriu incolonati si isi fac cruce.

Fostul lider de sindicat din Laminorul 3, Dorin Vata, a declarat, miercuri, ca in cadrul protestului s-a dorit transmiterea unui mesaj "simbolic", acela de "deces al combinatului Mechel Campia Turzii".

"Combinatul este mort, dar nu i s-a facut autopsia, sa vedem daca a murit de moarte buna sau a fost omorat cu premeditare. Noi cerem sa se afle din ce cauza a murit Mechel Campia Turzii, iar autoritatile au datoria sa verifice de ce s-a ajuns in aceasta situatie", a declarat Vata.

Inainte de ora 11.00, protestatarii au blocat, pentru a treia zi consecutiv, drumul european E60, mai multe persoane carand cu ele sicriul pe umeri. Traficul pe drumul european E60 a fost imediat deviat.

Protestul este autorizat pana la ora 12.00.

A treia saptamana de proteste

Aceasta este cea de-a treia saptamana de proteste ale fostilor angajati de la Mechel Campia Turzii, fata de neplata salariilor compensatorii. Oamenii au decis, saptamana trecuta, sa reia protestele, dupa ce conducerea Mechel Campia Turzii a propus plata esalonata pe trei luni a salariilor compensatorii si ca fostii angajati sa taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenti acelor plati, disponibilizatii fiind nemultumiti de aceasta solutie.

Premierul Victor Ponta declara, luni, ca intelege nemultumirea, suferinta si nedreptatea care li se face celor de la Campia Turzii sau altora, precizand insa ca, in acest moment, pe legislatia actuala, Guvernul nu are dreptul sa intervina, fiind vorba despre o societate privata suta la suta.

Ponta a cerut ministerelor Economiei si Justitiei sa gaseasca solutii juridice care sa preintampine situatii precum cea de la Mechel, el aratand ca trebuie sa existe o responsabilitate chiar penala pentru sefii societatilor private care nu-si respecta obligatiile.

Tot luni, peste o suta de fosti angajti de la Mechel au blocat drumul european E60 timp de aproximativ o ora.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#proteste Mechel Campia Turzii, #blocare drum E60 Mechel , #proteste