Protest al minerilor la Compania Nationala a Huilei Petrosani

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:31
976 citiri
Protest al minerilor la Compania Nationala a Huilei Petrosani
Foto: Ziare.com/Marius Mitrache

Aproximativ 50 de mineri care au fost disponibilizati luna trecuta de la unitatile miniere din Valea Jiului s-au adunat miercuri dimineata in fata Companiei Nationale a Huilei Petrosani nemultumiti ca inca nu si-au primit drepturile banesti.

Minerii disponibilizati de la Compania Nationala a Huilei vor primi o prima transa din platile compensatorii pe data de 30 aprilie. Oamenii care s-au adunat in fata sediului Companiei Huilei spun insa ca ar fi trebuit sa primeasca cele doua salarii medii nete la nivel de economie, insa nici pana acum acesti bani nu le-au ajuns in conturi.

Fostii ortaci sustin ca, in documentatia ce le-a fost prezentata inainte de disponibilizare, cele 2 salarii medii nete la nivel de economie trebuiau acordate la parasirea sistemului, respectiv in data de 1 si 16 aprilie.

Pe de alta parte, directorul general al CNH, Constantin Jujan, spune ca prima transa, respectiv o treime din suma aferenta concedierii colective, va fi achitata pana cel tarziu in data de 30 aprilie.

"Pana la sfarsitul acestei luni, prima transa adica o treime din suma aferenta va fi platita. Este posibil ca acesti bani sa ajunga chiar mai repede in contul oamenilor", declara Constantin Jujan.

In ceea ce priveste neintelegerile care i-au nemultumit pe disponibilizati, Jujan este de parere ca acestea sunt generate de o deficienta de comunicare la nivelul sucursalelor miniere, unde modul de tratare a acestui subiect de catre cei de aici i-ar fi iritat pe oameni, insa nu exclude nici posibilitatea ca un sindicat sa-i fi instigat pe mineri.

"Poate fi si o deficienta de comunicare de la sucursalele unitatilor miniere si chiar si modul in care oamenii au fost tratati poate ca i-a iritat. Exista insa si un sindicat nou infiintat care i-a instigat pe oameni", mai spune Jujan.

Valoarea totala a salariilor compensatorii de care ar urma sa beneficieze minerii disponibilizati a fost calculata la 32,47 milioane de lei, iar sumele cuvenite fiecarei persoane sunt stabilite in functie de vechimea in munca.

Minerii care au o vechime in munca de cel putin cinci ani vor primi trei salarii medii nete pe economie, iar cei cu o vechime intre 5 si 15 ani vor beneficia de 6 salarii nete.

Personalul disponibilizat care are o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani va primi 10 salarii medii nete. Valoarea unui salariu mediu net pe CNH a fost calculata la 2.100 de lei.

In urma procesului de concedieri colective ce s-a incheiat in luna aprilie, in cadrul CNH Petrosani isi mai desfasoara activitatea aproximativ 8.800 de angajati.

Protestul fostilor mineri a fost unul pasnic, fara scandari de lozicinci, a durat circa 2 ore, iar la sfarsit o buna parte dintre protestatari s-au retras in liniste la o bere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#protest mineri CNH, #protest mineri Petrosani , #proteste