Protest al salariatilor la Arpechim

Joi, 05 Mai 2011, ora 21:42
1491 citiri
Protest al salariatilor la Arpechim

Aproximativ 200 dintre cei 495 de salariati preluati de combinatul Oltchim de la sectia Petrochimie a Arpechim au organizat, joi, un miting de protest la Pitesti, fiind nemultumiti de decizia conducerii Oltchim de a face unele modificari in contractul colectiv de munca.

Salariatiii "Diviziei petrochimice Bradu" a SC Oltchim SA transferati de la Petrom au protestat in parcarea din fata portii de acces a combinatului Arpechim. Oamenii au scandat, au fluierat si au purtat pancarte cu urmatoarele mesaje: "Respect pentru salariati", "Vrem salarii decente", "Jos Mafia" si "Respectati salariatii, Nu muncim la mosier".

Potrivit sindicalistilor, in urma noilor modificari in contractul colectiv de munca, sporurile ar urma sa le scada, la fel si prima de vacanta, si nu vor mai beneficia nici de alte facilitati.

"Am protestat pentru ca, incepand cu 8 martie, conducerea Oltchim nu mai respecta contractul colectiv de munca pe care l-a preluat de la Petrom. Au trimis si niste adrese care au nemultumit pe toata lumea, acum urmeaza sa diminueze si prima de vacanta, alte drepturi le-au anulat", a declarat liderul sindicatului Petrochimia, Marian Dumitru.

Liderul sindical a sustinut ca noul director general nu a vrut sa fie prezent joi la Pitesti si nici nu a delegat pe altcineva sa le asculte problemele.

"Am discutat cu conducerea Oltchim, am incercat din nou sa ii explic domnului director general Roibu ca, chiar daca doreste sa modifice ceva, trebuie sa aiba loc negocieri. Contractul colectiv de munca pe care l-a preluat, si oricare contract, se poate modifica doar prin negocieri. L-am informat ca vom introduce actiune in instanta si nu a avut nimic de obiectat, l-am invitat si la acest miting, dar dansul a zis ca nu vrea sa vina si nu a delegat nici pe altcineva sa participe, sa stea de vorba cu oamenii.

Pana la acest moment, nu am gasit o cale de a comunica si de a gasi solutii pentru a detensiona aceasta situatia", a mai declarat liderul sindical Marian Dumitru.

Sindicalistii sunt hotarati ca marti, 10 mai, sa deschida un proces impotriva Oltchim, la Judecatoria Pitesti.

"Oltchim a preluat de la Petrom 495 de salariati si toti sunt afectati de modificarea acestui contract colectiv de munca. Marti introducem actiunea in instanta. Astazi am definitivat textul acestei actiuni, impreuna cu avocata noastra, maine dimineata dam drumul la semnaturi pe aceasta actiune.

Contractul colectiv de munca este valabil pana in 2014, a fost incheiat pe cinci ani, din 2009 pana in 2014", a mai precizat liderul de sindicat Marian Dumitru.

Inainte de Paste, salariatii "Diviziei petrochimice Bradu" a SC Oltchim SA transferati de la Petrom au mai participat la o greva spontana.

Instalatiile de petrochimie de la Arpechim au fost inchise din toamna lui 2008. Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat, la 18 decembrie 2009, negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia i-a achitat 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei au fost reesalonate pentru o perioada de trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#greva oltchim, #greva muncitori arpechim , #proteste