Un nou protest se anunta duminica in Bucuresti si inca noua orase.
Pentru Capitala este anuntat si un mars, potrivit paginii evenimentului Cod Rosu la DNA.
Oamenii se vor strange in Piata Victoriei la ora 19:00. De la 19:30 se va pleca in mars, urmand ca la ora 20:00 sa se ajunga la Piata Romana, la 20:30 la Piata Universitatii, la 21:00 la Piata Unirii, la 21:30 la Ministerul Justitiei si la ora 22:00 la DNA.
Proteste mai sunt organizate si la:
-Iasi - 19:00 Piata Palatului
-Constanta - 19:00 Prefectura
-Sibiu - 19:00 Piata Mare
-Cluj - 19:00 Piata Unirii
-Timisoara - 18:00 Piata Sf. Gheorghe
-Arad: 19:00 Primaria
-Oradea - 19:00 Piata Unirii
-Galati - 19:00 Prefectura
-Alba-Iulia - 19:00 Prefectura.
Motivul invocat de organizatori este atacul asupra DNA-ului.
"Atacul a fost declansat luni de ministrul Justitiei, Tudorel Toader sub pretextul unui nou control la DNA. A fost amplificat la televiziunile si in ziarele cu patroni condamnati sau inculpati care au interese comune cu polticienii corupti unde s-a declansat o campanie de denigrare a conducerii DNA.
Acest demers este impotriva interesului public de continuare a operatiunilor care combat coruptia si afecteaza grav principiul independentei Justitiei.
Nu e vorba de doctrine politice, de stanga sau de dreapta. E vorba de persoane cu dosare penale, condamnati si inculpati, care folosesc puterea provenita din voturile acordate partidelor pe care le reprezinta pentru a-si rezolva problemele penale", se arata pe pagina evenimentului.
Scandalul din DNA
Ca urmare a difuzarii de catre Romania TV a unor inregistrari despre care DNA spune ca sunt trucate, in care se aude vocea Laurei Codruta Kovesi, care ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor, s-a starnit un imens scandal legat de modul cum se fac anchetele in Directia Anticoruptie.
In cadrul DNA a fost declansata o ancheta interna pentru a se afla cum au ajuns acele inregistrari in presa. Trei procurori ai Directiei au cerut CSM sesisarea Inspectiei Judiciare, sustinand ca ar fi primit citatii in cadrul acestei anchete in care li se solicita efectuarea testului poligraf. In sedinta de azi, CSM a decis sa dea curs cererii procurorilor si sa sesizeze IJ.
In paralel, procurorul sef al DNA a cerut Sectiei pentru procurori a CSM revocarea din functie a doi dintre acesti magistrati - Doru Tulus si Mihaiela Iorga, invocand abateri grave, cererea fiind aprobata de CSM.
Cei doi au facut numeroase acuzatii la adresa sefei DNA si mai multi politicieni i-au cerut demisia, insa Kovesi a spus ca nu are motive sa faca acest lucru.
Pe de alta parte, ministrul Justitiei a cerut CSM sa faca o evaluare in DNA si Parchetul General referitoare la modul cum sunt prioritizare dosarele.
Tudorel Toader a declarat, luni, ca are la dispozitie "doua parghii de declansare a procedurilor de verificare" la DNA si la Parchetul General, si anume sa desemneze un procuror care sa evalueze activitatea manageriala a sefilor celor doua institutii, iar cea de a doua cale este sa sesizeze Inspectia Judiciara.
"Amandoua au fost dispuse de MJ, o procedura nu o exclude pe cealalta, o procedura nu se declanseaza numai impreuna cu cealalta", a explicat ministrul.
Inspectia Judiciara a anuntat luni ca a demarat aceasta verificare ceruta de ministrul Toader. In comunicatul IJ se precizeaza ca respectivele controale vizeaza "eficienta manageriala" a conducerii celor doua institutii mentionate.
Citeste si analiza Ioanei Ene Dogioiu: DNA - atacul cartitelor. Ce e in spatele marilor minciuni
Zielel acestea Kovesi a primit semnale de sustinere si din partea presedintelui Klaus Iohannis, dar si a ambasadorului SUA la Bucuresti Hans Klemm.
A.G.