Protest in Piata Victoriei, in timpul sedintei de Guvern: "Jos labele de pe Justitie"

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 21:20
8520 citiri
Protest in Piata Victoriei, in timpul sedintei de Guvern: "Jos labele de pe Justitie"
Foto: Ziare.com

Cateva zeci de persoane s-au adunat, marti seara, in Piata Victoriei pentru a protesta fata de proiectele Executivului vizand gratierea si modificarea codurilor penale. Aproape 100 au protestat si la Cluj-Napoca, in aceeasi seara.

Demonstrantii din Bucuresti au pancarte pe care scrie: "Jos labele de pe Justitie", "In democratie, hotii stau la puscarie" si scandeaza: "DNA sa vina sa va ia", "PSD, ciuma rosie", relateaza News.ro.

Initial, protestatarii s-au strans chiar in fata Guvernului, insa au fost directionati de jandarmi in scuarul din Piata Victoriei. Accesul pe trotuarul din fata sediului Executivului este restrictionat.

Manifestatia are loc chiar in timpul sedintei de Guvern, pe ordinea de zi figurand proiectul de buget pe 2017.

Proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale nu figureaza pe ordinea de zi, existand informatii ca acestea ar urma sa fie discutate de Cabinetul Grindeanu intr-o sedinta care ar putea avea loc joi.

Un nou protest fata de proiectele Executivului vizand justitia este anuntat, pe Facebook, pentru miercuri dimineata, in Piata Victoriei, la sediul Guvernului, iar alta manifestatie ar urma sa aiba loc duminica, in Piata Universitatii.

Organizatorii mentioneaza ca, cei care nu pot ajunge la protestul programat dimineata, sunt asteptati de la ora 18:00, tot in Piata Victoriei.

Un alt protest a mai fost anuntat pentru duminica, de la ora 17:00, in Piata Universitatii.

Proteste si la Cluj-Napoca, marti seara

De asemenea, la Cluj-Napoca, aproape o suta de persoane au protestat fata de proiectele privind gratierea si modificarea codurilor penale, informeaza Agerpres.

Ei au purtat pancarte pe care se putea citi, printre altele, "Vrem justitie, nu coruptie" si au scandat "Fara hotie in democratie", "Clujul cere fara gratiere", "Hotii", "Demisia", "Dragnea, nu uita, puscaria-i casa ta", "PSD, ciuma rosie", "Toate partidele, aceeasi mizerie", "Iesiti din casa daca va pasa", "DNA, fa-ti treaba".

Protestatarii s-au adunat in Piata Unirii din Cluj-Napoca in urma apelurilor lansate pe retelele de socializare.

Peste 45.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Bucuresti si alte zeci de mii in mai multe orase din tara fata de cele doua proiecte de OUG, acestea fiind cele mai mari manifestatii din Romania de dupa 1990. A fost al doilea weekend consecutiv cand mii de oameni au protestat fata de cele doua proiecte, in urma unor apeluri pe Facebook.

Luni, mai multe organizatii nonguvernamentale au cerut, la dezbaterea organizata de Ministerul Justitiei pe tema celor doua proiecte, discutarea proiectelor in Parlament, dupa ce vor fi facute studii de impact si reanalizarea cazurilor in care s-ar putea aplica gratierea.

Unii reprezentanti ai organizatiilor i-au spus lui Florin Iordache ca, atunci cand ai 100.000 de oameni in strada, "este clar ca nu ai pace sociala" si trebuie facuta o reevaluare, iar altii au cerut demisia ministrului Justitiei, aratand ca scopul celor doua OUG este sa fie scapati de executarea pedepselor "zeci de prieteni politici".

La finalul dezbaterii, ministrul Justitiei a spus ca inca nu stie pentru ce formula de adoptare a celor doua acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea raspunderii Guvernului, sustinand ca inclusiv ultima varianta, angajarea raspunderii, este tot o forma de dezbatere.

In cele din urma se pare ca Guvernul va duce gratierea in Parlament, prin proiect de lege, unde calculele politice arata ca are oricum sanse sa treaca, avand in vedere majoritatea confortabila de care se bucura PSD.

In schimb, modificarile la codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului, ar urma sa fie adoptate prin ordonanta de urgenta.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#protest Piata Victoriei marti seara, #protest Cluj marti seara, #protest Guvern marti seara, #protest Victoriei sedinta de Guvern , #proteste
Comentarii