Protest la Ambasada Republicii Moldova si MAE fata de expulzarea lui George Simion

Joi, 14 Mai 2015, ora 19:49
4342 citiri
Protest la Ambasada Republicii Moldova si MAE fata de expulzarea lui George Simion
Foto: Facebook / PROTEST! Stop intimidarilor! Basarabia libera!

Cateva zeci de tineri au protestat in fata Ambasadei Republicii Moldova si a Ministerului de Externe, in semn de solidaritate fata de George Simion (foto centru), presedintele Platformei Unioniste Actiunea 2012, declarat indezirabil de autoritatile moldovene, care i-au interzis sa intre in tara timp de cinci ani.

Tinerii stransi in fata ambasadei tarii vecine au fluturat steagurile Republicii Moldova si Romaniei, scandand "Unitate nationala", "Chisinau si Bucuresti - doua inimi romanesti".

Unionist roman expulzat din R.Moldova: Protest la Ambasada din Bucuresti (Video)

La protest a venit si George Simion care a povestit cum a fost expulzat din Republica Moldova, pentru cinci ani, si cum a incercat sa treaca granita inapoi, cam la o ora dupa ce a fost expulzat, insa nu a reusit.

El a mai spus ca aceasta actiune de protest este de sustinere pentru romanii din Republica Moldova, adaugand ca, sambata, la Chisinau, va avea loc o ampla actiune de protest la care sunt asteptati sa participe 5.000 de oameni.

Liderul unei miscari unioniste, expulzat din R. Moldova."Intimidare ca in epoca Voronin" - Reactia MAE

La un moment dat in timpul protestului, negociatorul jandarmilor a transmis ca un grup de protestatari va fi primit de ambasadorul Republicii Moldova, dar George Simion a cerut ca diplomatul sa vina in fata ambasadei pentru ca dialogul sa se desfasoare la vedere.

Inainte ca ambasadorul sa sosesca, George Simion si ceilalti protestatari au scandat "Rusine, rusine, rusine sa va fie".

Jandarmii le-au cerut protestatarilor sa nu mai scandeze, intrucat nu aveau autorizatie pentru protest, dar acestia din urma au continuat sa strige "Unitate nationala", "Chisinau si Bucuresti doua inimi romanesti".

George Simion a mai spus ca expulzarea nu-l vizeaza numai pe el, ci pe toti basarabenii unionisti - peste 3,5 milioane, care traiesc la Chisinau. "Scopul pentru care am fost expulzat este de a intimida, de a baga frica in basarabenii unioinisti. Nu mi-au pus interdictiei mie, ci ideii unioniste", a mai spus George Simion.

Ministerul moldovean de Interne explica de ce a fost expulzat romanul George Simion

Ambasadorul Republicii Moldova a coborat intre manifestanti precizand ca el nu poate face nimic altceva decat sa astepte rezultatele investigatiilor care se fac la Chisinau in acest caz.

El l-a intrebat pe Simion daca are sa ii inmaneze un memoriu sau o petitie, iar acesta a raspuns ca nu.

Simion i-a transmis ambasadorului ca peste un milion de basarabeni impartasesc ideea unionista si nu pot fi expulzati toti.

"Vroiam sa stiu daca aveti un memoriu sau o petitie. Cunosc cazul domnului Simion, stiu ca ati avut discutii, si mai mult decat comentariile pe care le-a facut Ministerul de Interne nu pot sa va spun. Am solicitat si eu prin intermediul Ministerului de Interne si Ministerul de Externe mai multe detalii vizavi de ceea ce s-a produs la Chisinau in cazul dumneavoastra particular.

Va asigur ca nu se pune problema de a expulza cetateni din Republica Moldova, va asigur. Nu e o chestiune de expulzare cazul dumneavoastra in particular, urmeaza a mai fi clarificat. Ambasada nu este o structura de investigatii, am solicitat toata informatia pe cazul respectiv", a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita.

George Simion i-a spus ambasadorului ca la Chisinau, in acest moment, are loc o sedinta de urgenta in legatura cu situatia aceasta, iar ambasadorul i-a raspuns: "O dovada in plus ca subiectul este in atentia autoritatilor de la Chisinau. Este examinat, nu este ignorat".

"In ce ma priveste nu ma pot pronunta si nu pot comenta niste chestiuni care nu ma privesc. In masura in care reusesc, am sa va informez. Va asigur ca, in afara de acest caz, particular, relatiile dintre Romania si Republica Moldova sunt consistente si importante. Cred ca aici e lucrul cel mai import. E necesar sa sustineti si sa sprijiniti Republica Moldova, pentru ca parcurgem o perioada extrem de importanta si delicata", a mai spus Iurie Renita.

Dupa ce au protestat in fata ambasadei, aproximativ o jumatate de ora, manifestantii s-au dus in fata Ministerului Afacerilor Externe, aflat in imediata apropiere.

George Simion a precizat ca, dupa o discutie la MAE, el si alti doi colegi din organizatie vor fi primiti vineri dimineata de un oficial al ministerului.

Liderul miscarii "Actiunea 2012", George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdictie de intrare in tara pentru cinci ani. Acesta urma sa organizeze, sambata, un mars al unirii in Piata Marii Adunari Nationale.

Platforma Unionista Actiunea 2012 este o coalitie de asociatii nonguvernamentale si grupuri civice care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.

Ministerul de Interne de la Chisinau a explicat ca cetateanul roman George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova in baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca masura asiguratorie" impotriva unui strain care ar putea pune in pericol securitatea nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest expulzare George Simion, #protest Actiuna 2012 George Simion , #proteste
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
Poza albakazapada
albakazapada
rank 5
UNIONISTII LA EI ACASA