Protest pe Codul Muncii: Sindicatele vor un milion de oameni in strada

Luni, 21 Februarie 2011, ora 19:42
2392 citiri
Protest pe Codul Muncii: Sindicatele vor un milion de oameni in strada
Foto: Innpolitics

Sindicalistii ameninta cu inceperea actiunilor de protest fata de ultima varianta a Codului Muncii, propusa de Guvern, sustinand ca vor scoate in strada un milion de protestatari.

Liderii sindicatelor Cartel Alfa -Bogdan Hossu, CNSLR "Fratia" Marius Petcu si Blocul National Sindical-Dumitru Costin, au tinut o conferinta de presa, luni, in care au amenintat ca vor declansa procedurile de protest impotriva variantei de Cod al Muncii pe care o pregateste Guvernul si ca vor crea un "comitet de criza" al sindicatelor.

"Speram, contabilizand listele de semnaturi, sa atingem lista de 1 milion de oameni pentru ca la votarea sau promulgarea Codului Muncii sa putem intra in actiuni de protest. Momentul e foarte diuficil pentru miscarea sindicala. Va fi o pierdere pe care o vom avea si care va fi foarte greu, daca nu imposibil de reparat in perioada urmatoare. Credem ca putem salva in ultimul moment aceasta decizie abrupta a Guvernului. Romanii sunt constienti de pericolul care-i paste", a declarat Marius Petcu.

La randul sau, Bogdan Hossu a vorbit despre o actiune de protest prin care sindicatele vor presa politicienii, atat pe cei din Opozitie, cat si de la Putere, pentru ca noul Cod al Muncii sa fie respins.

"Vom avea intalniri cu reprezentantii partidelor politic din grupurile parlamentare in vederea sugerarii ca e anormal sa existe o asumare de raspundere pe o lege organica, pe un text neintrat in acord cu partenerii sociali, neputandu-se face dezbaterea publica necesara. Pe de alta parte, suntem pregatiti si vrem ca Opozitia sa depuna motiune de cenzura si inaintea dezbaterii, vom face actiuni la Bucuresti pentru a motiva parlamentarii Romaniei pentru a vota aceasta motiune de cenzura", a spus liderul Cartel ALFA.

El a mai spus ca actiunea se va desfasura de acum inainte pe urmatoarele opt saptamani, cat se estimeaza procesul de constructie legislativa si a dezvaluit ca s-a decis crearea unui comitet de criza al sindicatelor. Acesta va fi alcatuit din 15 oameni, cate trei de la fiecare federatie sindicala.

La fel de dur a fost Dumitru Costin, care a acuzat faptul ca noul Cod al Muncii nu ar arespecta Constitutia Romaniei.

"Guvernul vrea sa propuna o lege care nu respecta nici macar Constitutia Romaniei. Vom inainta Comisiei Europene si Organizatiei Internationale a Muncii scrisori de protest. Codul Muncii incalca directiva 88 a Comisiei Europene privind timpul de lucru, dar si directive ale OIM", a spus liderul BNS.

El a mai adaugat si ca sindicalistii vor merge la Congresul UDMR pentru a transmite politicienilor faptul ca sindicatele se opun ferm noului Cod al Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#proteste sindicate milion, #actiuni protest Codul Muncii , #proteste