Protest romanesc la Bruxelles impotriva gazelor de sist

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 21:39
2161 citiri
Protest romanesc la Bruxelles impotriva gazelor de sist
Foto: tion.ro

Reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale din Romania au protestat miercuri, in fata sediului Comisiei Europene de la Bruxelles, fata de metoda de fracturare hidraulica pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

"Refuz, rezist, gazelor de sist!", au scandat printre altele protestatarii care au fost insotiti de bannere cu harta Romaniei si cu inscriptii impotriva gazelor de sist. Acestia spera sa-i convinga astfel pe oficialii europeni asupra pericolelor pe care le reprezinta explorarea/exploatarea gazelor de sist, apreciind ca un astfel de proces "este o crima impotriva umanitatii".

"Am obtinut o autorizatie pentru un protest impotriva gazelor de sist, intrucat suntem extrem de ingrijorati in legatura cu situatia din Europa privitoare la controversata metoda a fracturarii pentru gaze de sist, avand exemplul SUA, avand deja nenumarate studii, marturii, exemple, documentare, care ne arata cat de periculoasa este aceasta metoda, nu inteleg de ce incercam sa copiem si in Europa ce se intampla acum in SUA.

In primul rand, situatia nu este comparabila cu cea din Statele Unite, in Europa densitatea populatiei este cu totul alta, sunt mult mai multi locuitori pe kilometru patrat, daca incepem sa facem fracturarea hidraulica pentru gaze de sist, comunitatile vor fi direct afectate, apa, pamantul vor fi otravite", a declarat Mihaela Popescu, reprezentant al organizatiei SOS Rosia Montana Bruxelles.

Potrivit acesteia, vor exista totodata migrari in masa ale populatiei si a citat totodata studii care fac o legatura intre intensificarea cutremurelor si fracturarea hidraulica. "Deja avem situatia din Romania, de la Galati", a adaugat Mihaela Popescu.

In opinia ONG-urilor protestatare, argumentele care sunt aduse in favoarea exploatarii/explorarii gazelor de sist precum "independenta energetica" si "locuri de munca mai multe" nu sunt acoperite de realitate.

"Noi ne gandim ca, deja avand exemplul Statelor Unite, cred ca este momentul sa oprim toata aceasta nebunie si sa nu incercam sa acoperim totul in ambalajul frumos al crearii locurilor de munca sau de acel argument mult prea folosit al independentei energetice.

Noi in Romania suntem aproape independenti, ca importam 20% si, din cate am citit recent, Petrom o sa exploreze si in Marea Neagra si vom fi total independenti in momentul acela, ba mai mult vom putea sa si exploram. Atunci de ce nu inteleg de ce trebuie sa distrugem pamantul, apa, pentru cateva locuri de munca?", a spus reprezentanta SOS Rosia Montana Bruxelles.

Referindu-se la recomandarile CE prin care se lasa la latitudinea statelor membre explorarea/exploatarea gazelor de sist, Mihaela Popescu considera ca "Comisia si-a incalcat propriile promisiuni", in conditiile in care anul trecut a promis ca va elabora o directiva obligatorie privind acest domeniu, dar si dupa ce 64% din populatia UE a respins, in martie anul trecut, prin consultare, explorarea si exploatarea gazelor de sist.

"Acum, daca CE lasa totul la latitudinea statelor membre, in multe dintre acestea nici macar nu exista legislatie care sa includa explorarea/exploatarea gazelor de sist, ceea ce ni se pare extrem de grav", a argumentat aceasta. O delegatie a protestatarilor va incerca sa fie primita in cursul zilei de miercuri de reprezentanti ai Comisiei Europene.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Bruxelles protest gaze de sist, #Bruxelles protest romanesc gaze de sist, #Bruxelles romani protest impotriva gaze sist , #proteste