Protest si mars in centrul Capitalei UPDATE CFR-istii l-au huiduit pe ministrul Sova si nu exclud greva generala

Luni, 23 Aprilie 2018, ora 10:59
5084 citiri
Protest si mars in centrul Capitalei UPDATE CFR-istii l-au huiduit pe ministrul Sova si nu exclud greva generala
Foto: Arhiva Facebook/ Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial Vagoane

Peste 2.000 de membri ai Federatiei Mecanicilor de Locomotiva si ai altor organizatii sindicale participa luni, 23 aprilie, la un miting de protest la Ministerul Transporturilor, urmat de un mars pana la Guvern, unde manifestatia va continua. In urma cu doua zile, vineri, alti 2.000 de CFR-isti din Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial (FNNMCV) au protestat in fata Ministerului Transporturilor.

Indiferent de sindicatul din care fac parte, CFR-istii impartasesc nemultumirile legate de starea critica a sectorului feroviar, de amanarea gasirii unei solutii pentru salvarea CFR Marfa SA si de refuzul statului de a le recunoaste o serie de drepturi.

Mai multe despre nemultumirile angajatlor din sectorul feroviar a spus, la protest, Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML).

"Avem foarte multe nemultumiri. Cel mai tare ne deranjeaza, insa, intarzierea promovarii Statutului Personalului Feroviar. Acest act normativ e necesar pentru a le asigura angajatilor din sector un trai decent. Acum, in jur de 60% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie, iar ceilalti abia daca ajung pe la 3.500 lei pe luna. Sunt salarii de mizerie.

In 2001, multor CFR-isti li s-a luat grupa de munca. Or, Statutul pentru adoptarea caruia militam le-ar reda dreptul oamenilor sa castigeun pic mai bine si sa iasa la pensie inainte de limita de varsta si le-ar asigura recunoasterea altor drepturi", a declarat liderul FML, Iulica Mantescu.

O alta nemultumire a mecanicilor de locomotiva este ineficienta cu care statul trateaza situatia delicata in care se afla societatea CFR Marfa SA. Aceasta are datorii de 835.829 lei catre CFR SA si risca falimentul.

"Trebuie sa intelegem odata ca CFR Marfa SA nu are cum sa plateasca peste noapte acesti bani. La randul ei, societatea trebuie sa ii incaseze de la clienti, unii dintre ei in insolventa, si care intarzie sa plateasca. Trebuie gasite solutii prin care CFR SA sa isi recupereze banii, dar fara ca activitatea CFR Marfa sa fie afectata. Exista solutii, totul este sa existe vointa la nivelul Guvernului pentru a le gasi pe cele mai bune", a mai declarat Iulica Mantescu pentru Ziare.com.

Nu in ultimul rand, sindicalistii cer statului sa investeasca in infrastructura feroviara, in conditiile in care se lucreaza si cu locomotive vechi de peste 60 de ani si aproape intregul material rulant trebuie schimbat.

Atat reprezentantii FML, cat si cei ai FNNMCV s-au intalnit, in aprilie, cu ministrul Transporturilor, Lucian Sova, in incercarea de a gasi solutii de rezolvare a crizei din sectorul feroviar romanesc. Din pacate, negocierile au esuat de fiecare data. In consecinta, Iulica Mantescu spune ca nu este exclus ca CFR-istii sa declanseze greva generala.

"Daca nu se vor rezolva macar in parte problemele, este posibil orice si cu siguranta vor urma alte actiuni de protest. Noi vom convoca forurile de conducere si vom stabili ce avem de facut", a spus Iulica Mnatescu.

Alaturi de membrii FML participa la protestul de astazi CFR-isti din Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi "ELCATEL", din Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania, din Federatia Sindicatelor Alfa Transport si Federatia Nationala Sindicala din Infrastructura Feroviara, organizatii grupate in Alianta Federatiilor Tehnice Feroviare, impreuna cu Federatia Nationala "Drum de Fier". Aceste organizatii reprezinta aproximativ 60% dintre CFR-istii din Romania.

UPDATE:

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, huiduit de CFR-isti

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a iesit in fata ministerului si li s-a adresat protestatatilor.

"Sunt atent la problemele voastre. Stiu cu ce va confruntati si impreuna vom gasi solutii. Dar problemele dumneavoastra nu se pot rezolva decat cu calm si cu liniste", le-a spus Lucian Sova celor peste 2.000 de CFR-isti adunati in strada.

Protestatarii n-au agreat mesajul ministrului, au inceput sa-l huiduie si sa strige "Destul! V-am asteptat destul!"

Citeste si Promisiunile ministrului Sova nu-i multumesc pe CFR-isti. Protestele continua luni

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#protest sindicat feroviar, #sindicalisti CFR protest , #proteste
Comentarii
Poza alkada
alkada
rank 4
pai...sa-i enumeram pe cei nemultumiti ca le-a "crescut" salariu