Protestatar roman din Zurich: Nu dorim ca tara noastra sa se intoarca spre o dictatura sau autocratie

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 10:13
3512 citiri
Protestatar roman din Zurich: Nu dorim ca tara noastra sa se intoarca spre o dictatura sau autocratie

Presa internationala este din ce in ce mai atenta la protestele din Romania si trage semnale de alarma prin articolele despre ceea ce se intampla in tara noastra.

Mihnea Mihai, unul dintre romanii care protesteaza de luni de zile la Zurich, a oferit un interviu pentru Radio RaBe, din Elvetia, in care a vorbit despre ce ii face sa iasa in strada pentru a protesta fata de ceea ce se intampla in tara.

Mihnea Mihai a discutat despre ce se intampla in aceste zile cu Legile Justitiei.

"Pe de o parte se intentioneaza subordonarea Ministerului Public ministrului Justitiei. Apoi se doreste slabirea unei institutii care verifica integritatea politicienilor (Agentia Nationala de Integritate) si trecerea in subordinea Ministerului Justitiei a unei instante independente politic (Inspectia Judiciara) - cea care poate cerceta judecatori asupra carora planeaza suspiciuni de ilegalitate. Cu alte cuvinte, intregul control asupra sistemului judiciar ii va fi atribuit ministrului de Justitie, care este numit politic", a explicat romanul.

Intrebat despre ceea ce se cred romanii in legatura cu ceea ce se intampla in prezent in Romania, Mihnea Mihai spune ca oamenii sunt socati.

"Populatia este socata. Protestele impotriva destabilizarii independentei justitiei au inceput deja din februarie, atunci cand peste 600.000 de oameni au iesit in strada. Acum oamenii au inceput din nou sa iasa sa protesteze. Incearca si sa se organizeze altfel si sa se adreseze direct parlamentarilor - exista multe initiative care indeamna oamenii sa le scrie parlamentarilor si anumitor institutii ale Uniunii Europene. Astfel de initiative pun presiune pe parlamentari sa nu adopte acest pachet de legi privind justitia", a adaugat el.

Avand in vedere ca Elvetia nu este in Uniunea Europeana si nu poate pune presiune pe autoritatile din tara noastra, romanul a fost intrebat ce cred ca vor rezolva protestand la Zurich.

"Ne dorim ca, cel putin prin organizatia noastra, sa transmitem ca romanii din strainatate nu doresc ca Romania sa se intoarca spre o dictatura sau autocratie. Prin faptul ca pozele de la manifestatiile noastre devin publice in Romania, speram sa-i incurajam pe cei care protesteaza in tara sa-si exprime opiniile. Asta e prima noastra speranta. Pe termen mediu si lung ne dorim sa atragem atentia in Elvetia asupra problemelor cu care se confrunta Romania si o parte a Europei de Est", a spus el.

Din cauza a tot ceea ce se intampla acum, Mihnea Mihai spera ca romanii sa ii taxeze pe vinovati la urmatoarele alegeri.

"Urmatoarele alegeri au loc abia in 2020, pana atunci mai sunt 3 ani lungi. Sondajele arata ca pozitia guvernului este slabita, insa o prognoza pentru rezultatele alegerilor care vor avea loc peste 3 ani e greu de formulat. Speram insa ca guvernul sa fie sanctionat pentru aceste masuri la alegeri. Sau poate chiar mai devreme", a punctat el.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...