Protestatarii amendati acuza autoritatile de abuz si ameninta cu CEDO. Cum raspunde Jandarmeria

Miercuri, 09 August 2017, ora 13:32
13650 citiri
Protestatarii amendati acuza autoritatile de abuz si ameninta cu CEDO. Cum raspunde Jandarmeria
Foto: Arhiva Ziare.com

De cateva luni numerosi protestari primesc acasa amenzi dupa amenzi. Daca unii dintre ei au "la colectie" doar una-doua amenzi de cateva sute de lei, altii au depasit deja zeci de mii de lei.

Unul dintre cei mai cunoscuti protestari, Cristian Mihai Dide, a strans pana acum amenzi in valoare de aproximativ 30.000 de lei. Beatrice Dinu, o alta tanara care protesteaza de luni de zile in Piata Victoriei, a luat si ea cateva amenzi, ca si Roxana Adriana Ionescu.

Citeste un interviu cu protestatarul care a primit amenzi de 30.000 de lei: Oamenii sa se trezeasca!

Cu toti contesta in instanta amenzile si, daca nu vor castiga, au de gand sa mearga la CEDO pentru a-si cauta dreptatea, pentru ca, spun ei, Jandarmeria comite abuzuri in incercarea de a-i face sa renunte la manifestatii.

Beatrice Dinu a declarat pentru Ziare.com ca de curand a primit o amenda acasa, desi nu a fost legitimata la protestele recente, ci doar in iarna, la inceputul acestora, cand nu a fost amendata.

"M-au legitimat la inceputul protestelor, cand nu mi-au dat amenzi. Am mai primit o amenda acum vreo luna si jumatate sau doua, nefiind legitimata, prin semnatura unui martor fals. Sunt date fara sa vina sa te legitimeze, fara sa vina sa te avertizeze. Acum, din cate stiu eu, ei tot timpul isi iau ca masura de precautie faptul ca sunt insotiti de cate un coleg si filmeaza.

As vrea sa stiu daca pot sa puna la dispozitie macar o singura inregistrare de acest tip. Va spun sincer ca nu o sa poata, pentru ca niciunul dintre cei care am fost amendati acum nu am fost legitimati. (...) Incearca sa ne intimideze si sa ne inchida gura si cred ca, daca ne trimit amenzi pe banda rulanta, o sa ne faca sa stam in casa", sustine Beatrice Dinu, care a fost amendata ultima data pentru manifestatia de sustinere a DNA.

Tanara a precizat ca a contestat deja in instanta o amenda si ca o va face cu toate cele primite. Ea a adaugat, insa, ca nu reprezinta o problema plata amenzilor, mai ales ca o multime de oameni se ofera sa ii ajute sa le achite, dar e o chestiune de principiu.

Si Roxana Adriana Ionescu se afla printre protestatarii amendati si care acuza jandarmii de abuz.

"Nu am sa platesc niciuna, le contestam pe toate. Prima a venit pentru refuz de legitimare, in conditiile in care eu am si filmare pe care se vede clar ca m-am legitimat.

Eu am fost amendata in fata Ministerului de Justitie. Nu am refuzat legitimarea, dar nefacand parte din adunare cand jandarmii au aparut - ci ma plimbam pe trotuar cu pancarta mea de gat - eu le-am cerut motivul legitimarii.

Au incercat jandarmii sa spuna ca refuz legitimarea, le-am spus ca nu refuz legitimarea, dar sa imi spuna motivul. Intr-un final, m-am legitimat. M-a legitimat un jandarm, procesul verbal mi-a venit intocmit de un alt jandarm. Dupa ce s-au incheiat filmarile, un jandarm a spus ca a decis deja ca m-a avertizat verbal. Apoi, s-a mai stat acolo vreo ora-doua, nu a intocmit nimeni proces verbal, nu a fost pus nimeni sa semneze ca martor, nu stiu cine si unde si cum a semnat.

Imi spunea cineva ca, in momentul in care o contest, sa cer inclusiv pontajul jandarmului, ca poate era liber in ziua aceea", a declarat Roxana Adriana Ionescu pentru Ziare.com.

Daca nu va castiga in instanta in Romania, si Roxana va merge la CEDO. "Voi merge pana in panzele albe, pentru ca nu mi se pare corect.

Prima amenda este de 300 de lei. In conditiile in care lui Cristian Mihai Dide, pe care l-au luat la sectie pentru refuz de legitimare, i-a venit amenda de 200 de lei. Iar mie, desi m-am legitimat, mi-a venit amenda de 300 de lei", a adaugat ea.

Roxana spune ca nicio amenda nu o va face sa renunte la protestele din strada.

"Sunt date la intimidare. Nu ma intimideaza, din contra, o sa ies sa strig mai tare", a adaugat ea.

Ce raspunde Jandarmeria acestor acuzatii

Dupa ce am discutat cu protestatarii, am dorit sa aflam care este punctul de vedere al Jandarmeriei Bucuresti.

Referitor la faptul ca multi protestatari sustin ca au primit amenzi acasa la foarte mult timp dupa proteste, Jandarmeria transmite ca "aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei".

"Dupa intocmirea procesului-verbal de constatare a contraventiei, termenul pentru comunicarea accestuia catre contravenient este de cel mult 2 luni", precizeaza Jandarmeria, adaugand ca cel care a aplicat sanctiunea este cel care comunica acest lucru.

Pratic, contravenientului i se poate comunica o sanctiune intr-un termen de pana la 8 luni de la data savarsirii acesteia.

Protestatarii s-au plans si ca pe cele mai multe dintre amenzi apar doar doi martori, unul din Fierbinti si unul din Dambovita, lucru ce, spun ei, este ciudat.

"Practic sunt doi oameni care se tot plimba pe unde ne plimbam noi, ca unii au primit si pentru protestul de acum cateva saptamani si martori sunt aceleasi persoane", a spus Beatrice Dinu.

Jandarmia explica in raspunsul oferit Ziare.com ca "institutia 'martorului' din procesul verbal de constatare a contraventiei nu are rolul de a atesta fapta savarsita de contravenient sau modul cum s-a facut constatarea de catre agentul constatator", ci "martorul atesta circumstantele contravenientului din momentul intocmirii procesului verbal de constatare a contravenientei".

Astfel, Jadarmeria sustine ca, "in cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor.

In acest caz, procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia".

Cand nu e nevoie de autorizatie de protest

Recent, mai multi protestatari i-au cerut procurorului general Augustin Lazar sa sesizeze Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru o interpretare unitara a articolului 3 din legea 60/1991, care prevede ca in exteriorul institutiilor publice se poate protesta fara o declarare prealabila:

"Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice, care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

Reprezentantii Jandarmeriei sustin ca, "nu de putine ori, protestatarii au avut divergente pe marginea acestui text care dintr-un anumit punct de vedere produce confuzie. Unii protestatari inlocuiesc singtama la finalul textului cu institutie publica, altii considera curtea ingradita a unei institutii ca nefiind parte a sediului si alte interpretari de acest gen.

In opinia noastra, pentru a putea interpreta in mod corect textul de lege sus invocat, trebuie coroborate prevederile art.189 si art.191 Cod Civil, respectiv definitia data in jurisprudenta a persoanei juridice de interes public.

In acest sens, potrivit jurisprudentei in materie, persoana juridica de interes public este acea persoana juridica de drept privat, autorizata de o autoritate publica sa desfasoare un serviciu public, aflandu-se sub supravegherea si controlul unei autoritati publice.

Asadar, sediile Parlamentului, Guvernului nu reprezinta sedii ale unor persoane juridice de interes public, ci ale unor persoane juridice de drept public".

Jandarmeria mai spune ca protestatarii considera ca "adunarile publice ce se desfasoara in partea exterioara a sediilor si imobilelor persoanelor juridice de drept public se incadreaza in cuprinsul dispozitiilor art.3 din Legea 60/1991" si ca, daca ei ar accepta acest rationament, "ar insemna ca intreaga lege nu ar putea fi aplicata niciodata, de vreme ce in orice loc te-ai afla esti in afara sediului unei persoane juridice de drept public".

Mai mult, Jandarmeria sustine ca trotuarele si partea carosabila, elemente ale unei cai de comunicatii publice aflate in exteriorul unei institutii de interes public, "nu pot fi considerate ca apartinand exteriorului sediului acesteia, ci reprezinta o zona publica in care este necesara declararea unei adunari publice".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#protestatari amenzi Jandarmerie, #Jandarmeria raspuns protestatari , #proteste