Ziare.com

Proteste ale beneficiarilor POSDRU la Guvern: Platiti-va datoria, noi refacem Romania!

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 19:02

   

Proteste ale beneficiarilor POSDRU la Guvern: Platiti-va datoria, noi refacem Romania!
Beneficiarii POSDRU au depus miercuri la Guvern si la AMPOSDRU, un memoriu cu o serie de revendicari. Ei spun ca daca nu vor fi luate masuri urgente pentru remedierea blocajelor aparute in functionarea acestui program, vor continua protestele.

Marsul care a avut loc in Capitala s-a incheiat cu un protest in fata Autoritatii de Management a Programului, participantii fiind nevoiti sa se plimbe in fata institutiei intrucat autorizatia de protest era emisa doar pentru 20 de participanti.

"Daca nu se iau masuri urgente pentru deblocarea acestei situatii, bineinteles ca vom continua protestele", au declarat reprezentantii coalitiei ONG-uri pentru fonduri structurale.

Protestatarii au scandat in fata Ministerului Muncii printre altele, "Noi facem proiecte, voi dormiti in ghete" ,"Transparenta nu incompetenta".

Ei au purtat pancarte pe care scria "Platiti-va datoria, noi refacem Romania", "Banii europeni vi se scurg printre degete, banii nostri va raman lipiti de mana", "Ingropi clasa muncitoare, cine-ti vine la votare?".

De asemenea, in fata guvernului ei au strigat: "POSDRU ne omoara, Ponta iesi afara".

Potrivit reprezentantilor Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, problemele sistemice cu care se confrunta beneficiarii POSDRU determina disparitia unora dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania sau au afectat ireversibil activitatea acestora.

Astfel, multe dintre organizatiile care coordoneaza proiecte structurale sunt deja expuse unor executari silite pentru neplata obligatiilor sau sunt obligate sa faca concedieri in randul angajatilor. Nu in ultimul rand, multe ONG-uri isi inchid fortat proiectele, ceea ce produce efecte dramatice asupra beneficiarilor finali, mai spus sursele citate.

Nemultumirile organizatorilor vizeaza lipsa de eficienta a Autoritatii de Management pentru POS DRU, lipsa de transparenta in efectuarea platilor catre implementatori, opacitatea in luarea deciziilor la nivelul acestui program, precum si lipsa de angajament a Guvernului pentru functionarea programului, inclusiv declaratiile neclare si contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finantelor Publice s-a angajat sa o transfere AM POS DRU pentru plata rambursarilor.

Alte nemultumiri se refera la schimbarea constanta a regulilor in timpul jocului si caracterul retroactiv al multor masuri, lipsa de solutii pentru datoriile imense acumulate de beneficiari in perioadele foarte lungi de intarziere la plata a cererilor de rambursare si nefunctionarea OI POS DRU MECTS, care a ajuns sa acumuleze intarzieri de mai bine de un an in procesarea cererilor de rambursare.

Tot miercuri, in Targu-Mures, Iasi si Timisoara au loc si alte actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice locale si decidentilor asupra problemelor urgente cu care se confrunta beneficiarii POS DRU si asupra impactului negativ pe care acestea il au asupra comunitatilor locale.

Sursa: rNews

Articol citit de 3515 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

scrsoare pentru orban, cioclul fondurilor europene :

http://www.ce-re.ro/upload/Scrisoare_MAEur_15oct.pdf

 

... cine sa raspunda

... de ce nu recunoaste nimeni ca fondurile europene sunt blocate din cauza politicului din Ro!...management defectuos, incompetenta crasa a unora... si culmea fraierii care au lucrat si sunt specializati... raman cu buza umflata ... nefiind platiti. Daca cineva a putut si reusit a fura din banii europeni sunt orgaisme abilitate care sa se sesizeze... oricum statul roman ramane in creanta curenta... daca nu va lua masuri!

cind vorbesti de POSDRU, vorbesti de frauda si de tocat bani aiurea

pentru ca asta se intimpla in romania.se risipesc aiurea bani europeni si se fraudeaza la greu. Nu mai zic ca toate licitatiile aferente acestor programe sint tinute cu usile inchise pentru ca trebuie sa cistige "cine trebuie" nu oricine.
Anularea POSDRU e singura solutie pentru oprirea furtului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor