A noua zi de proteste: Sute de oameni s-au incalzit cerand schimbarea

Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 23:58
13753 citiri
A noua zi de proteste: Sute de oameni s-au incalzit cerand schimbarea
Foto: Ziare.com/Diana Robu

Cateva sute de persoane s-au adunat sambata, in ciuda frigului si a ninsorii, in fata Teatrului National din Piata Universitatii din Bucuresti, in a noua zi de proteste.

La nivel national, peste 2.000 de oameni au iesit in strada, in 16 localitati din toate judetele.

Protestatarii au continuat sa scandeze impotriva clasei politice si in special a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului si nu par sa dea semne ca se vor opri curand.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT cele mai importante evenimente de la Piata Universitatii:

23:50 - Protestatarii au eliberat Piata Universitatii.

23:30 - In Piata Universitatii oamenii au mai ramas cativa oameni care si ei au inceput sa stranga pancartele si bannerele, semn ca se pregatesc sa plece acasa.

23:20 - Pe scarile de la Teatrul National a ramas un singur protestatar care, pentru a se apara de frig, s-a invelit cu un steag al Romaniei si tine o pancarta pe care scrie "Basescu, tara nu te vrea".

23:00 - Manifestarile din tara s-au incheiat, doar bucurestenii ramanand inca in Piata Universitatii, a anuntat purtatorul de cuvant al al MAI, Marius Militaru, potrivit Mediafax.

22:30 - Purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru, a declarat, pentru Mediafax, ca potrivit datelor stranse pana la ora 20:00, aproximativ 400 de persoane protesteaza in Piata Universitatii din Capitala.

In total, in toate cele 16 localitati din tara, protesteaza 2.000 de oameni.

21:48 - La Fantani, se scandeaza "Jandarmeria apara hotia" si "Avem gabori civili printre noi", transmite corespondentul Ziare.com.

21:40 - In Piata Universitatii se impart coli pe care este scris juramantul depus de jandarmi.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

21:35 - La Universitate a venit si un barbat in scaun cu rotile - altul decat cel prezent zilele trecute. Manifestantul spune ca va veni in fiecare zi de acum incolo, pentru a le arata demonstrantilor din Piata ca este alaturi de ei.

21:30 - Manifestantii din Piatra Universitatii au adus o spanzuratoare si mai multe cruci, care - spun ei - reprezinta sfarsitul lui Traian Basescu si al Guvernului Boc, transmite corespondentul Ziare.com.

21:25 - La Fantani, in fata la Arhitectura, protestatarii ce manifesta cel mai efervescent. Studentii si suporterii scandeaza lozinci indreptate impotriva intregii clase politice.

21:10 - In ciuda frigului de afara, manifestantii de la Universitate si-au adus si copii, cerand, astfel, un viitor mai bun.

20:45 - Un barbat din Deva a fost ridicat din multimea care participa la miting, dupa ce alti protestatari au observat ca acesta agita un topor in multime, transmite Realitatea TV. Barbatul in varsta de 57 de ani a fost saltat de jandarmi. In jur de 100 de oameni s-au strans in centrul Devei si participa la proteste.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

20:30 - Aproximativ 400 de persoane s-au strans la Sibiu, unde au scandat impotriva presedintelui Traian Basescu. Totodata, protestatarii au avut un carton pe care au lipit produsele care compun "meniul romanilor", potrivit Realitatea TV. Astfel, ai au adus cu ei o bucate de paine uscata, cativa cartofi, o bucata mica de slanina si gheare de pui. Pe pancarta scrie "Asta e mancarea noastra, dar va fi demisia voastra".

20:20 - Manifestantii emblema de pana acum sunt prezenti, sambata seara, la Universitate. La TNB au venit manifestantii cu ciolane goale, pe care scrie demisia, protestatarii cu papusa blonda, pe care scrie Elena Udrea sau barbatul care flutura "broscoiul Boc", transmite corespondentul Ziare.com.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

20:00 - Brianna Caradgea se afla si sambata seara in mijlocul protestatarilor. "Voi veni in fiecare zi, din respect pentru poporul meu", a declarat Brianna Caradgea pentru Ziare.com.

19:40 - Principele Radu a publicat pe blog mesajul unui "manifestant anonim si pasnic", care scrie ca: "Majestatea Sa Regele si Principesa Mostenitoare, prin Casa Regala trebuie sa sustina manifestarile pasnice si democratice, indemnand la libera exprimare si coagularea cugetarilor noastre".

19:30 - Reprezentanti ai rromilor sunt, si sambata, prezenti la Universitate. Manifestantii au declarat, pentru Ziare.com, ca vor un partid care sa ii reprezinta si protesteaza impotriva discriminarii.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

19:20 - Mai multi tineri au declarat la B1TV ca ei sunt nemultumiti de turnura luata de proteste si ca ei au iesit si vor continua sa iasa in Piata Universitatii pentru ca sa lupte pentru democratie si pentru drepturile lor. "Democratia nu e un bufet suedez din care fiecare isi alege ce ii place, suntem cetateni, nu suntem viermi", a spus o tanara, reclamand si faptul ca in politicile publice actuale "femeile au fost ignorate ca grup".

Foto: Ziare.com/Diana Robu

19:15 - In Piata Universitatii s-au impartit bonuri de ordine. Secretarul general al FSLI Liviu Pop a declarat pentru Mediafax ca el a avut fluturasi cu numere de la 1 la 750, din care a impartit deja oamenilor din Piata Universitatii peste 700, iar un coleg de-ai lui are fluturasi cu numere pana la 1.500. In acelasi timp, se vand covrigi la 2 lei bucata si se impart ziare gratuite, potrivit coresponendului Ziare.com.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

19:00 - Aproape 400 de persoane protesteaza in centrul Capitalei, conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru. La nivel national, numarul manifestantilor se ridica la circa 3.000 de persoane.

18:50 - La Cluj Napoca protestatarii si-au scris pe un flip chart adus in piata nemultumirile. "Ministerul Sanatatii distruge medicina! Ministerul Invatamantului distruge educatia! Guvernul distruge libertatea!", au scris manifestantii. Ei scandeaza lozincile binecunoscute, dar si "FMI/SRI, lasa-ne, bani de educatie".

Foto: Ziare.com/Diana Robu

18:44 - Aproximativ 60 de persoane s-au mobilizat si au iesit din nou in strada la Alexandria pentru a-si striga nemultumirile, majoritatea venind cu pancarte, goarne, fluiere si trompete, informeaza Adevarul.

18:40 - 100 de manifestanti au dansat la Focsani pe muzica lui Vali Craciunescu "Lasa-ne, mai Basescule!", o adaptare dupa versurile cantecului "Lasa-ne, Tariceanule!", cantec compus in campania electorala din 2008 pentru PSD Vrancea, informeaza Adevarul.

18:30 - Aproximativ 30 de persoane au protestat in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, manifestatia "impotriva crizei morale", organizata de doi tineri maghiari, fiind autorizata si desfasurandu-se in acordurile unui fluier. Unii dintre acestia aveau pancarte pe care nu scria nimic, informeaza Realitatea TV.

18:24 - Pe treptele de TNB se scandeaza, in continuare, lozinci antiguvernamentale. La Fantani, protestatarii, ceva mai vocali, scandeaza "USL, PDL, aceeasi mizerie", transmite corespondentul Ziare.com.

18:15 - Filialele PSD Madrid si PC Spania au organizat un protest de solidaritate cu manifestantii din tara, in fata Ambasadei de la Madrid, la care au participat cateva zeci de persoane. Liderul filialei PSD Madrid a anuntat ca se va organiza si sambata viitoare un nou protest, pentru care s-a obtinut deja autorizatie.

18:00 - Protestele au continuat in mai multe localitati din tara, printre care Timisoara, Resita si Constanta. Peste tot se scandeaza lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale.

Foto: Ziare.com/Diana Robu

17:30 - Printre protestatari se plimba, si sambata, un barbat imbracat in iepure. "Vreau sa fim prieteni", este mesajul pe care il transmite. In fata, la TNB, manifestantii au adus flori, trabsmite corespondentul Ziare.com.

17:05 - Conform TVR Info, si la Cluj Napoca s-au strans in piata din centrul orasului cateva zeci de manifestanti, cei mai multi pensionari.

17:00 - Numarul protestatarilor din Capitala a ajuns la cateva sute.

16:25 - Zeci de romani protesteaza si la Paris si Strasbourg, potrivit Romania TV.

16:10 - La Craiova au iesit in strada circa 1.000 de oameni. Ei se afla in Piata Prefecturii intr-un protest autorizat, organizat de Sindicatul militarilor disponibilizati. Protestatarii au pornit intr-un mars, care se va finaliza cu un miting. Intre protestatari se afla si lideri PSD, care au precizat ca sunt in calitate de cetateni, nu de membri de partid.

16:05 - In apropierea Teatrului National se afla un detasament de jandarmi care va intra mai tarziu in dispozitiv, informeaza Realitatea TV.

15:50 - Protestatarii s-au luat la cearta. Conform Realitatea TV, in Piata Universitatii a fost adusa o instalatie de sonorizare, iar mai multi reprezentanti ai organizatiei Noua Dreapta au incercat sa ia cuvantul. Ei au fost imbranciti de alti protestatari, care le-au cerut sa plece. Au intervenit jandarmii, care i-au escortat afara din zona pe cei de la Noua Dreapta.

14:45 - Oamenii au inceput sa se adune in fata Teatrului National din Capitala.

Noua zile de proteste

Actiunile de protest din Capitala au inceput vineri, 13 ianuarie, la scurt timp dupa ce fondatorul SMURD Raed Arafat a demisionat de la Ministerul Sanatatii. Ele au continuat si dupa revenirea acestuia la minister, pe 17 ianuarie.

A opta zi de proteste - ceva mai putini, dar tot fermi

Cu exceptia weekendului trecut, protestele nu au fost marcate de violente si s-au incheiat in fiecare seara la miezul noptii.

Pana in prezent au fost inregistrate de catre procurori patru dosare in care se fac cercetari fata de jandarmi pentru actiuni violente, iar 32 de civili sunt de asemenea cercetati de catre Ministerul Public.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#proteste Universitate, #proteste Capitala 2012, #proteste Piata Universitatii , #proteste