Proteste la Ambasada Ungariei cu steaguri, lozinci si "Desteapta-te, romane!"

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 20:38
3907 citiri
Proteste la Ambasada Ungariei cu steaguri, lozinci si "Desteapta-te, romane!"

Zece persoane s-au strans, vineri dupa-amiaza, in fata Ambasadei Ungariei din Capitala, pentru a-i "aduce aminte ambasadorului" in ce tara se afla, prin steaguri fluturate, scandari ca "Rusine sa va fie!" sau "Romania e a romanilor" si intonarea imnului national si a altor cantece patriotice.

In jurul orei 14.30, o masina din care rasuna "Treceti batalioane" opreste vizavi de ambasada. Din masina sar trei tineri cu multe stegulete. Pe trotuarul opus, cativa jandarmi. In apropiere, alti jandarmi si trei dube.

Cei trei manifestanti nu au voie pe trotuarul din fata ambasadei, asa ca steguletele tricolore ajung in gardul parcului Gradina Icoanei, pe un stalp cu indicatoare rutiere si la restaurantul de vizavi.

Unul dintre manifestanti le explica jurnalistilor de ce a fost initiata aceasta actiune. "Nu este un protest. Le-am adus (steagurile - n. red.) pentru ambasador, ca a uitat in ce tara este. (...) Avem comunitati mari de romani in toata lumea. Ce-ar fi sa ne ridicam si noi cu pretentii? Ce-ar fi ca la Dragonul Rosu sa avem steagul Chinei?", spune tanarul.

In scurt timp, mai sosesc cativa manifestanti, printre care si Brianna Caradja. Si acestia au steaguri, panglici tricolore si pancarte cu "In Romania se vorbeste si se scrie in limba romana, se respecta Constitutia si insemnele nationale" sau "Vreau sa raman roman in Romania. Lupt pentru salvarea tarii si acestui popor".

O femeie mai in varsta, venita si ea cu lotul al doilea de manifestanti, tine sa-si arate pancarta si pe-o parte, si pe alta. Cat despre motivul venirii la actiune, ea rezuma: "Ca sa respecte legile tarii in care sunt, ca cetateni romani". Intrebata la cine se refera, femeia raspunde: "Absolut toti cei care sunt pe teritoriul acestui stat. Ce nu e clar?".

Un barbat pe la 60 de ani are mai multe foi, pe care a potrivit rime: "Stramosul nostru e Traian, al vostru e Ginghis Han", "Noi suntem latini, voi sunteti cretini", "Romaneste de nu stiti, de aici sa va roiti".

Proprietara restaurantului iese sa intrebe "cine si-a permis" sa-i puna steaguri pe gard si pe casa. Raspunsul barbatului cu rimele vine instantaneu: "Ce, esti unguroaica? Se vede ca nu stii nimic despre Romania".

Manifestantii devin si mai vocali cand li se alatura Marian, un protestatar cunoscut de fortele de ordine. Acesta incearca sa ajunga cu un steag la gardul ambasadei. E oprit insa de jandarmi si se intoarce pe celalalt trotuar, cu negociatorul alaturi.

De vizavi de ambasada, acelasi Marian striga acum in voie injuraturi in maghiara si "ambasadorule, Romania e a romanilor!", "sotia puneti-o la cratita, nu sa-si dea cu parerea despre Romania", "cand era Ceausescu nu mai aveau acelasi tupeu" si "Basescu, ti-ai vandut tara".

Presedintele Traian Basescu nu lipseste nici de pe unele afise aduse la miting. Intr-unul dintre acestea, seful statului e reprezentat drept "Miss Harghita si Covasna".

Dupa mai bine de o ora, la finalul manifestatiei, Marian da tonul la cantat "Noi suntem romani" si "Desteapta-te, romane!".

In rest, niciun incident la actiunea neautorizata care nu a parut sa-i deranjeze pe cei din ambasada.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#prostest Ambasada Ungariei Bucuresti, #scandal steag secuiesc , #proteste