Proteste la Universitate: Bataie si "Jandarmii e cu noi" - Reportaj Ziare.com (foto-video)

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 12:21
11986 citiri
Proteste la Universitate: Bataie si "Jandarmii e cu noi" - Reportaj Ziare.com (foto-video)
Foto: Ziare.com

Protestele de sambata de la Universitate, care au avut drept pretext conflictul pe marginea Legii Sanatatii si demisia lui Raed Arafat, au avut mult spectacol si ceva actiune, alternand intre momente comice si altele extrem de tensionate.

Demonstratiile, mult sub amploarea si violenta pe care televiziunile de stiri spun ca au avut-o, au fost unele care au avut, practic, o singura tinta. Presedintele Traian Basescu. Aproape niciun alt nume al vreunui membru al Puterii nu a mai fost auzit.

Care e cel mai important lucru de remarcat? Protestele au avut destul de putin de-a face cu Legea Sanatatii sau chiar cu Raed Arafat, in numele caruia au fost declansate. Asta desi unii manifestau destula ignoranta, spunand ca se opun desfiintarii SMURD. Despre care, de fapt, nu era vorba. Totusi, nu asta a fost principalul subiect. Majoritatea celor prezenti acolo vorbeau despre salarii si despre nemultumirea fata de Traian Basescu.

Si, poate cea mai haioasa trasatura a protestului a fost aceea ca a incercat sa imite prin scandari manifestatiile de la Revolutie sau cele din Piata Universitatii a anului 1990, cu scandari gen "Nu va fie frica, dictatorul pica" si "Ultima solutie, inc-o Revolutie" sau chiar unele fara niciun sens, ca "Azi in Timisoara, maine-n toata tara" sau "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vom castiga libertatea noastra".

Alt lucru interesant e ca, spre deosebire de alte proteste, cea mai mare parte a protestatarilor n-au constituit-o tinerii de 20-30 de ani, ci oamenii trecuti de 40, ba chiar de 50.

Iese tara in strada

"Cica e multi acolo, in piata", imi zise soferul de taxi, intre doua povestiri despre cum s-a distrus industria si cum tinerii de azi se gandesc doar la sex. "Vreo cateva mii. Si mai vin din toata tara".

"Dar din Bucuresti de ce nu vin?", l-am intrebat intentionat naiv. Si l-am blocat. Mi-a spus ca asa vazuse la televiziunile de stiri. "Da si Realitatea e a lu' Vintu si Antena a lu' Voiculescu. Tot niste smecherii sunt aici".

Ajuns acolo, n-am prea vazut tara care iesise in strada. Erau maxim 1.000 de oameni. Venind din fata televizorului, aveai o surpriza uriasa. Oamenii erau mult mai putini decat se parea "pe sticla". De fapt, in cel mai activ moment al sau, demonstratia abia a trecut de 2.000 de oameni, probabil. Dar, de la inceput, dusmanul era clar. Traian Basescu. Caruia i-au strigat o serie de insulte, cea mai "grea" fiind cea care i-a fost strigata la mitingul politistilor din 2011 - "Iesi afara, javra ordinara!"

Au existat destule momente de dezorganizare, in care unii strigau ceva intr-o parte, altii altceva la 20 de metri mai incolo. Si s-a strigat de toate, de la "Arafat, roman adevarat" la "Libertate". Si chiar "Ala mic si ala chior si-au batut joc de popor".

Si n-au lipsit pancartele, una dintre ele facand apel chiar la CEDO.

Bucurestiul nu e, dar jandarmii "e"

Daca pe partea dinspre Teatrul National miscarea era mai animata si acolo puteai sa vezi cea mai mare parte a protestatarilor, pe partea de langa Universitate erau mult mai putini.

Marea lor nemultumire, ca de altfel si a celor din partea de unde venisem era asta - bucurestenii nu veneau la protest, ba chiar cei mai multi treceau nepasatori. Asta in ciuda scandarilor care-i indemnau sa li se alature demonstrantilor. Cativa dintre tinerii care abia venisera chiar au inceput sa spuna ca televiziunile manipuleaza si ca nu sunt asa multi oameni. Iar pe tot parcursul demonstratiei puteai auzi oameni vorbind intre ei si spunandu-si "ba, da' suntem putini".

Cel care anima protestul de pe partea asta si care dadea tonul scandarilor s-a facut remarcat, pe langa faptul ca scuipa cu furie inspre strada si facea gesturi agitate, prin ce a strigat vreme indelungata. "Jandarmii e cu noi!"

Printre rasetele oamenilor, o femeie l-a tras de mana si i-a cerut sa strige "Jandarmii sunt cu noi!" Cel mai probabil, tanarul n-a prea inteles si a crezut ca-i face o favoare, dat fiind ca a inceput sa strige si "Jandarmii e cu noi" si "Jandarmii sunt cu noi".

Si a inceput bataia!

In ciuda faptului ca manifestatia parea pasnica, o bataie a inceput ca din senin intre protestatari si jandarmi. Judecand dupa informatiile aparute in presa si dupa cum infatisarea celor din zona in care a inceput scandalul, era vorba de membri ai galeriilor de fotbal.

In scurt timp, jandarmii au pierdut controlul si oamenii au ocupat Bulevardul Magheru, venind din ambele parti, unii ajungand urcati pe monumentul Revolutiei.

O mare parte a oamenilor, din care multi nu erau demonstranti, ci curiosi, au refuzat sa intre pe Magheru, in ciuda apelurilor insistente ale catorva, mai ales ale unui tip care, din nu stiu ce motiv, avea un fular pe fata si i se puteau vedea doar ochii.

Paradoxal, nu la foarte mult timp dupa asta, numarul oamenilor a inceput sa scada, probabil nemultumiti din cauza violentelor, lucru care se putea vedea in momentul in care te uitai la cei mai multi din cei ramasi, cei care se inghesuiau spre cordonul de jandarmi de la capatul Bulevardului Magheru.

Multi dintre cei de acolo au inceput, la scurt timp, sa plece spre sediul Presedintiei, Palatul Cotroceni, moment in care cei ramasi, majoritatea, au inceput sa le strige "Nu plecati din piata!"

Chiar si asa, treptat-treptat, oamenii au inceput sa plece din piata, dar nu la Cotroceni, ci spre casele lor. Cei care au ramas, cei mai multi tineri, probabil membrii galeriilor, au fost cei care au declansat alte cateva incidente violente la sfarsit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Piata Universitatii, #scandari Piata Universitatii, #proteste anti Basescu , #proteste