Protestele anticoruptie din Romania fac din nou inconjurul lumii

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 02:01
10057 citiri
Protestele anticoruptie din Romania fac din nou inconjurul lumii
Foto: Ziare.com

A treia noapte consecutiva de proteste antiguvernamentale a atras peste 200.000 de demonstranti in marile orase din Romania, precum si in Bucuresti, in vreme ce premierul a promis sa mentina ordonantele in ciuda criticilor dure venite de la nivelul ambasadelor si Uniunii Europene. Presa internationala a atras atentia asupra "diluarii legislatiei anticoruptie", care a generat cele mai ample proteste de dupa Revolutia din '89.

Jurnalistii Reuters relateaza ca pana la 250.000 de persoane au participat joi seara la proteste antiguvernamentale pasnice in mai multe orase din Romania. Jandarmeria a estimat ca aproximativ 80.000 de persoane s-au adunat doar in fata sediului Guvernului din Piata Victoriei.

Premierul Sorin Grindeau se bucura de sprijinul complet al social-democratilor dupa ce a promis ca nu va ceda si nu va retrage ordonanta controversata, in ciuda celor mai ample proteste care au cuprins in ultimii 25 de ani Romania.

"Am venit aici pentru a ajuta la repararea a ceea ce au facut conducatorii nostri", a declarat artista Carmen Druta (31 de ani), care a protestat joi seara in Piata Victoriei.

Zeci de mii de protestatari au continuat sa scandeze pentru a treia noapet consecutiva "hotii, hotii".

Aceste proteste au izbucnit dupa adoptarea unei ordonante care dezincrimineaza abuzul in serviciu atunci cand prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei si reprezinta o lovitura grea data luptei anticoruptie.

Intre timp, criticii sustin ca ordonanta de urgenta il va scapa de ultimul proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta este cercetat pentru instigare la abuz in serviciu, iar prejudiciul estimat de procurori este sub limita fixata de Guvern prin OUG.

Deutsche Welle sustine ca ultimele proteste si actiuni guvernamentale demostreaza ca Romania ramane intr-o situatie de incertitudine politica la mai bine de un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeana.

Bulgaria si Romania raman doua tari asediate de coruptie in ciuda progreselor inregistrate in ultimii zece ani de la aderarea la UE. In acest sens, sute de mii de romani au protestat in ultima saptamana in marile orase pentru a apara aceste progrese in lupta anticoruptie de aprobarea unui OUG, care dezincrimineaza abuzul in serviciu atat timp cat prejudiciul produs nu depaseste 200.000 de lei.

"Aceasta ordonanta de urgenta practic scapa peste 100 de politicieni importanti de acuzatii de abuz", a explicat jurnalistul roman Laurentiu Colintineanu pentru DW.

De asemenea, acesta a precizat ca protestatarii sunt in special furiosi pentru ca guvernantii au adoptat ordonanta marti noaptea in secret, dupa ce au ignorat apelurile pentru organizarea unei dezbateri in Parlament.

"Este ca si cum stateau in cladirea guvernului si s-au hotarat la un moment dat: Gata, oameni, tocmai am aprobat asta. Multimea nu va accepta asa ceva".

Aprobarea OUG-ului ar putea sa ameninte lupta impotriva coruptiei, un subiect sensibil pentru Romania, dupa ce acuzatii de coruptie au fortat in noiembrie 2015 demisia premierului Victor Ponta.

DW atrage atentia ca bulgarii nu protesteaza, chiar daca tara se confrunta cu un nivel al coruptiei chiar mai ridicat decat in Romania.

Uniunea Europeana a emis un avertisment clar cu privire la subminarea luptei anticoruptie in Romania.

"Lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu mare atentie evolutiile din Romania", a transmis presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

New York Times scrie ca proteste de amploare zguduie in continuare Romania, dupa ce guvernantii au slabit legislatia de combatere a coruptiei printr-un OUG.

Jurnalistii americani noteaza ca ordonanta aprobata de guvernanti va permite in mod practic comiterea unor fapte de coruptie fara repercusiuni, iar protestele fata de aceasta masura au continuat pentru a treia noapte consecutiva in marile orase din Romania si in Bucuresti.

"Aceasta ordonanta va trage tara inapoi in trecut. PSD este cel mai corupt partid si incearca sa-si salveze propria piele de procurori. Vreau ca acest guvern sa demisioneze si vreau abrogarea ordonantelor", a declarat Raluca Sandor, o farmacista care a protestat in Cluj-Napoca.

NY Times atrage atentia ca presedintele Klaus Iohannis a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la aprobarea OUG. De asemenea, acesta a laudat ultimele proteste din strada, desi a fost acuzat de social-democrati ca este vinovat moral pentru violentele din Piata Victoriei.

"Sunt foarte impresionant de dimensiunea acestor demonstratii, care au avut loc noaptea trecuta in intreaga tara", a precizat Kalus Iohannis.

Analistii politici se tem ca ultimele actiuni guvernamentale vor submina progresele importante facute doar in ultimii ani in lupta anticoruptie si vor crea un conflict deschis intre guvern si presedinte, care va genera un blocaj de lunga durata si va trezi ingrijorari la Bruxelles.

Wall Street Journal atrage atentia ca ultima ordonanta "dilueaza lupta anticoruptie" din Romania, in vreme ce presedintele Klaus Iohannis a decis sesizarea Curtii Constitutionale.

The Independent scrie ca sute de mii de persoane au continuat pentru a treia noapte consecutiva protestele impotriva ordonantei de urgenta care dezincrimineaza anumite fapte de coruptie, dupa ce guvernantii au respins orice solicitare de retragere a masurilor controversate in ciuda celor mai ample demonstratii pasnice de dupa Revolutie.

Premierul Grindeanu sustine ca ordonanta este necesara pentru a reduce supraaglomerarea penitenciarelor, dar criticii sustin ca o asemenea ordonanta va duce la eliberarea aliatilor social-democratilor si ii va ajuta pe unii politicieni sa scape de acuzatii de coruptie.

De asemenea, jurnalistii britanici atrag atentia asupra demisiei ministrului pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu. Acesta a precizat ca demisia sa este dictata de propria constiinta, care nu este negociabila pentru nimic in lume.

"Ci pentru copilul meu, pentru cum o sa ma uit in ochii lui si ce anume o sa ii spun peste ani. O sa ii spun ca tata a fost un las si a girat actiuni pe care nu le impartaseste sau a ales sa iasa cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!", a scris Jianu pe Facebook.

Ordonanta va intra in vigoare la zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Jurnalistii NBC noteaza ca zeci de mii de romani care se tem de coruptie au decis sa iasa in strada pentru a treia noapte consecutiva de proteste antiguvernamentale la Bucuresti si in mai multe orase din Romania.

Bloomberg noteaza ca guvernantii nu cedeaza in fata celor mai ample proteste din ultimele decenii, in vreme ce premierul refuza sa retraga ultimele actiuni guvernamentale, care ar putea sa slabeasca lupta anticoruptie din Romania. De asemenea, jurnalistii noteaza ca este vorba de cele mai mari manifestantii de la cadearea comunismului in '89.

Premierul Grindeanu recunoaste dreptul oamenilor de a protesta, dar sustine ca decizia sa are sprijinul social-democratilor.

"Am luat o decizie si vom merge inainte", a declarat prim-ministrul in cadrul unei conferinte de presa comuna cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Peste 200.000 de persoane au protestat in cea de-a treia noapte consecutiva, fata de cei 300.000 de oameni care au iesit in strada cu o zi inainte in Bucuresti si in marile orase din Romania.

BBC noteaza ca mii de persoane s-au adunat pentru a treia noapte de proteste in Bucuresti si in alte orase din Romania. Intre timp, premierul sustine ca nu va retrage controversata ordonanta de urgenta, iar presedintele a sesizat in acest sens Curtea Constitutionala.

Criticii sustin ca ordonanta va distruge toate progresele facute in lupta anticoruptie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ordonanta justitie, #proteste ordonanta , #proteste