Protestele de la Finante ar putea fi reluate

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 16:14
2573 citiri
Protestele de la Finante ar putea fi reluate

Liderii de sindicat din administratia publica, Sebastian Oprescu si Vasile Marica, sunt nemultumiti de ultima runda de negocieri cu ministrul de Finante si seful ANAF, si ameninta cu noi proteste.

Sebastian Oprescu, liderul SNFP, a declarat marti dupa amiaza ca Ministerul de Finante a decis sa acorde stimulente doar pentru o parte dintre angajati, aproximativ 66%, ceea ce nu este admisibil in opinia sindicalistilor, care cer ca toata lumea sa primeasca stimulente.

Conform Mediafax, aproximativ 100 de angajati din Ministerul de Finante au oprit din nou activitatea, si se afla pe holurile institutiei, pentru ca au informatii ca nu-si vor primi stimulentele promise.

"Era normal sa protesteze lumea, deoarece cu toate ca am avut o intelegere, un protocol, ministerul nu isi respecta semnatura. S-au facut liste, directorii si organizatiile sindicale au propus, iar reprezentatii ministerului nu semneaza aceste liste sa fie trimise in tara. Este firesc ca oamenii sa iasa in strada pentru ca sunt mintiti", a declarat Sebastian Oprescu prin telefon, la Realitatea TV.

Liderul sindical a mai afirmat ca, marti, banii trebuiau sa plece din trezorerie catre cardurile oamenilor si ca pe holurile ministerului se afla circa 80-90 de angajati care isi asteapta acesti bani.

Oprescu a precizat ca, in opinia sa, este vorba despre o tergiversare si ca nu se doreste sa se dea banii oamenilor, banii fiind blocati intre directorii din teritoriu si reprezentantii ministerului.

"Asteptam ca ministerul sa semneze listele si sa dea drumul la bani, cu siguranta nimeni nu mai pleaca din minister", a mai spus Oprescu.

Blejnar: Oamenii isi manifesta bucuria pentru adoptarea Legii

Seful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat insa la Realitatea TV ca cei "20-30 de angajati" aflati pe holurile ministerului "isi manifesta bucuria" fata de adoptarea in Parlament a legii care include stimulentele in salarii, precizand insa ca acest lucru se va vedea la salarii incepand de luna viitoare.

Stimulentele functionarilor vor fi incluse in salariul de baza (Video)

Stimulentele in salariu - Ialomitianu: 30.000 de oameni nu vor mai fi santajati de sefii lor

In schimb, pentru lunile august si septembrie s-au stabilit criterii foarte clare si anumiti coeficienti pe baza carora se vor da stimulentele.

"Deocamdata, in multe situatii, listele nu au fost inca definitivate pentru ca nu au venit din teritoriu(...) Vina e mixta, a conducerii institutiilor noastre teritoriale si a membrilor de sindicat care au participat la intocmirea listelor(...)Este foarte greu dupa ani de zile sa se introduca criteriile de performanta", a subliniat Blejnar.

Acesta a mai spus ca nu este vorba de blocarea banilor ci de o "lentoare a sistemului" si si-a exprimat convingerea ca nu se va ajunge la noi proteste "daca oamenii vor da dovada de maturitate si nu se vor lasa manipulati de sindicatele care incearca o presiune artificiala".

Vasile Marica: Putem baga stimulentele in salariu si pe august si septembrie

Liderul demisionar al SedLEx, Vasile Marica, a afirmat in schimb, ca oamenii au iesit pe holuri pentru ca sunt foarte nemultumiti ca iau stimulentele pe cele doua luni, august si septembrie, pe baza de criterii de performanta.

"Daca legiuitorul a bagat astazi stimulentele in salariu, putem face acelasi lucru si pe august si septembrie(...)Sunt dispus sa stau cu dansii si sa rezolvam aceasta problema", a declarat Marica precizand ca l-au chemat oamenii sa vina la minister ca sa ii reprezinte in calitate de lider sindical, chiar daca el si-a dat demisia.

Intrebat cand isi vor primit totusi oamenii banii, seful ANAF, Sorin Blejnar, a precizat ca luna septembrie nu este inca scadenta, iar banii pe luna august vor intra pe carduri incepand inca de marti, in functie de listele primite din teritoriu.

Ialomitanu: Daca sunt nemultumiri reanalizam listele

Prezent in minister, Gheorghe Ialomitianu a declarat pentru jurnalistii prezenti ca repartizarea stimulentelor "nu se poate face uniform pentru toti angajatii, iar daca sunt nemultumiri vom reanaliza listele respective", lasand sa se inteleaga ca banii vor intra astfel mult mai tarziu pe carduri.

"Trebuie sa respectam criteriile de performanta, asa cum s-a convenit cu liderii de sindicat", a mai punctat Ialomitianu foarte clar.

"Nu putem sa fim de acord sa nu respectam criteriile de performanta. Daca modul de repartizare nu a fost potrivit acestor criterii, cei care au facut aceste propuneri vor plati. Chiar daca unii colegi cer stimulente care nu se justifica, nu putem abdica de la principiul performantei", a mai adaugat ministrul, dand exemplu structuri ale administratiei fiscale care nu au realizat fond de stimulente, precum Vama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest Finante , #proteste