Protestele din Romania au impresionat Comisia Europeana: Dovada ca poporul roman crede in valorile UE

Marti, 28 Februarie 2017, ora 23:25
11361 citiri
Protestele din Romania au impresionat Comisia Europeana: Dovada ca poporul roman crede in valorile UE

Protestele din Romania, fata de Ordonanta de Urgenta 13, au impresionat Bruxelles-ul si au reprezentat pentru vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans o dovada ca poporul roman crede in valorile si idealurile europene, a declarat o sursa din Executivul UE.

"Bineinteles, iti atrage atentia cand vezi reactia de la Bucuresti si din toata tara", a spus un oficial din Comisia Europeana. Insa, nu manifestatiile au fost cele care au determinat Comisia sa reactioneze cu fermitate, ci masurile Guvernului, a subliniat el.

Timmermans considera ca protestele de la Bucuresti au fost o "dovada a democratiei europene si a cetatenilor care cred in valorile europene si idealurile europene", a spus oficialul.

"Pentru el, este un semnal ca oamenii cred in valorile UE, in transparenta, in democratie si in lupta impotriva coruptiei, deci este ceva ce a fost remarcat la Bruxelles", a insistat sursa citata.

Oficialul a afirmat ca, desi Comisia era la curent cu intentiile Guvernului de modificare a Codurilor Penale inainte de adoptarea Ordonantei de Urgenta 13 si urmarea situatia, protestele au fost cele care au impresionat Bruxelles-ul.

El a salutat faptul ca, atat Guvernul roman, cat si protestatarii au apreciat faptul ca atat presedintele C.E., Jean-Claude Juncker, cat si vicepresedintele Franck Timmermans au transmis un mesaj politic puternic prin declaratia comuna de pe 1 februarie, privind situatia din Romania.

"In ceea ce priveste imaginea de ansamblu, (...), am avut cel mai recent raport MCV cu o saptamana inainte ca rapoartele sa fie adoptate de Guvern si exista deja o idee ca acest lucru (modificarea codurilor penale) urmeaza, a existat o mentiune in raport ca progresele trebuie sa fie ireversibile si ca vom acorda atentie sporita oricaror pasi care pot marca un regres in acest sens", a pus oficialul situatia in context.

"Raportul a fost foarte pozitiv pentru Romania anul acesta si a precizat ca, acum, avem in spate trei sau patru ani de progrese bune in lupta anticoruptie. Bineinteles, nu s-a incheiat inca si avem o serie de obiective care trebuie indeplinite. Dar o schimbare anul acesta a fost ca am inclus in raport recomandari clare pentru a fi facuti pasi pentru a declara obiectivele indeplinite", a explicat el, subliniind ca C.E. a indicat, astfel, clar care este calea pentru ridicarea MCV.

Oficialul a dat asigurari ca ramane in vigoare termenul de inchidere a MCV pana in octombrie 2019, cu conditia ca Romania sa indeplineasca toate criteriile. Acest termen a fost prezentat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...