Protestele din Sanatate nu s-au incheiat: Veselia este nejustificata! Doar Sanitas s-a dat batut in fata PSD

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 15:17
5437 citiri
Protestele din Sanatate nu s-au incheiat: Veselia este nejustificata! Doar Sanitas s-a dat batut in fata PSD
Foto: Facebook / Solidaritatea Sanitara

Sindicalistii din Federatia Solidaritatea Sanitara anunta ca doar colegii de la Sanitas au cedat in fata promisiunilor guvernamentale facute joi, in schimb ei vor continua protestele pentru ca "promisiunile fara acoperire nu tin loc de satisfacere a revendicarilor".

"Constatam cu tristete ca la doar doua zile dupa incheierea unui acord comun al organizatiilor sindicale din sanatate privind revendicarile optime, menite sa rezolve cat mai multe dintre problemele salariatilor din sanatate identificate, una dintre organizatiile semnatare a renuntat la revendicarile comune, achiesand la promisiunile guvernamentale", arata FSSR intr-un comunicat remis Ziare.com vineri, la o zi dupa ce liderii Sanitas au anuntat ca renunta la greva, ca urmare a promisiunilor facute de premierul Mihai Tudose in prezenta liderului PSD, Liviu Dragnea.

Liderii FSSR spun ca satisfactia publica manifestata de partenerii lor ca urmare a ofertei guvernamentale "nu este justificata".

"Dincolo de mangaierile pe crestet reprezentate de vizita oficialilor la o sedinta a organizatiei, oferta Guvernului nu rezolva problemele salariatilor din Sanatate. Aceeasi oferta ne-a fost facuta in mod repetat de Guvern, pe alocuri chiar in conditii mai avantajoase. Motivele respingerii ei au fost valabile atunci si sunt la fel de valide si acum", spun liderii federatiei.

Printre nemultumiri acestia mentioneaza in primul rand transferul contributiilor de la angajator la angajat.

"A fi de acord cu o astfel de masura inseamna a sprijini Guvernul in a le lua salariatilor aproape in intregime cresterea (efectiva si reala) cu 25% a salariilor de la 1 ianuarie 2018", arata FSSR.

De asemenea, federatia cere "garantarea eliminarii riscului de pierdere a veniturilor prin intermediul tichetelor de masa/indemnizatiei de hrana".

"Aparitia informatiilor privind intentia de a reduce la doar 12% impozitul pe venit si la doar 36% contributiile arunca in aer intreaga linie de aparare, salariatii riscand in continuare pierderi de venituri de la 1 ianuarie 2018.

Motivul este simplu si evident, fiind generat de diferentele de tratament fiscal intre tichetele de masa (doar impozitul pe venit) si indemnizatia de hrana (considerate drepturi de natura salariala): venitul lunar din tichete de masa este de 250 lei in timp ce cel din indemnizatie de hrana va fi de doar 180 lei. Diferenta este mai mare decat nivelul cresterii, salariatii urmand sa aiba, deci, un venit mai mic", argumenteaza FSSR.

De asemenea, "anuntul privind rezolvarea problemei garzilor este neintemeiat, deoarece nu exista nici un angajament pentru modificarea in regim de urgenta a legii nr. 153/2017, aceasta fiind singura solutie", arata sursa citata.

Insa "mentinerea cuantumului sporurilor este de departe cea mai mare pierdere in conditiile in care propunerea guvernamentala era ca aceasta sa fie acordata pentru tot anul 2018".

"A te declara multumit cu varianta acordarii acestor drepturi doar pe primele doua luni este in mod clar o pierdere, indiferent de taria cu care este proclamata ca victorie! Putem adauga ca nu exista nicio simulare financiara care sa demonstreze posibilitatea si disponibilitatea de a acorda aceste drepturi", arata FSSR, adaugand ca nemultumire si faptul ca angajatii vor pierde zilele de concediu de odihna suplimentar.

In aceste conditii, FSSR considera ca "veselia este nejustificata", referire la satisfactia cu care liderii Sanitas au anuntat joi incetarea protestelor ca urmare a promisiunilor facute de Guvern.

"Am vazut aceeasi bucurie publica manifestata de aceiasi oameni in momentul elaborarii Legii salarizarii unitare. Le-au trebuit luni de zile pentru a intelege calcule ce stateau la baza prudentei si solicitarilor noastre. Acum suntem intr-o situatie similara.

Protestele din Sanatate nu au fost desfasurate de-o singura organizatie si nu vor inceta prin retragerea acesteia, ci prin rezolvarea problemelor salariatilor. Mai devreme sau mai tarziu nemultumirile vor iesi la suprafata", arata liderii FSSR, in opinia carora "problemele salariatilor nu pot fi rezolvate prin 'discutii' de culise purtate 'noaptea tarziu' si 'la partid' (intre membri), ci prin negocierile dintre reprezentantii desemnati de organizatiile sindicale si Guvern".

FSSR subliniaza ca "se mentine pe pozitii" pana la rezolvarea problemelor "cu minime garantii", asa ca analizeaza in continuare posibilitatea continuarii protestelor in noile conditii, urmand sa declanseze consultarea salariatilor cu privire la posibilitatea declansarii grevei sau, dimpotriva, anularii ei.

Anul trecut, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a semnat un protocol de colaborare pe 4 ani cu Sanitas, conform Stiri pe Surse, iar despre Leonard Barascu, presedintele Sanitas, in presa au aparut numeroase informatii conform carora ar fi un apropiat al PSD.

C.B.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#proteste Sanatate, #greva sanatate , #proteste