Protestele uriase din Romania au facut inconjurul lumii. Iata ce au relatat marile agentii de stiri

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 00:25
86080 citiri
Protestele uriase din Romania au facut inconjurul lumii. Iata ce au relatat marile agentii de stiri
Foto: Ziare.com

Zeci de mii de romani au protestat duminica la Bucuresti si in alte orase ale tarii fata de planurile guvernului de a gratia si dezincrimina unele pedepse prin ordonante de urgenta, transmit Reuters, EFE si AFP.

Reuters, care a citat surse din cadrul politiei, a afirmat ca la mitingul din Bucuresti au participat 50.000 de persoane, cea mai mare demonstratie din valul recent de proteste de pana acum.

In acelasi timp, aproape 10.000 de persoane au protestat la Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime din tara, si mai multe mii la Timisoara, Brasov, Sibiu si Iasi, potrivit EFE.

In ciuda temperaturii scazute, zeci de mii de persoane s-au adunat, dupa o saptamana, la un nou mars prin centrul Bucurestiului, pornind din Piata Universitatii, unde au avut loc protestele care au marcat sfarsitul regimului comunist in 1989, pana in Piata Victoriei, unde se afla sediul guvernului, mai informeaza agentia spaniola de presa.

Guvernul social-democrat si-a anuntat intentia de a adopta prin ordonanta dezincriminarea unor infractiuni de abuz de putere si de coruptie in cazul in care prejudiciul adus statului este mai mic de 200.000 lei (44.000 de euro), noteaza EFE.

De asemenea, executivul are in vedere amnistia a 2.700 de condamnati pentru infractiuni minore si reducerea la jumatate a pedepsei pentru persoanele in varsta de peste 60 de ani, indiferent de delictul comis.

Abuzul in serviciu face obiectul a o treime dintre investigatiile anticoruptie din Romania, noteaza Reuters. Liderul partidului de guvernamant din Romania, social-democratul Liviu Dragnea, care are deja o condamnare cu suspendare, este judecat in prezent pentru aceasta acuzatie.

"Nu cerem demisia guvernului, cerem sa fie respectate promisiunile pentru care au fost alesi, nu sa propuna legi aberante in folosul catorva", s-a afirmat in manifestul platformei civice care a lansat apelul la manifestatie, publicat pe Facebook, scrie EFE.

In timpul mitingului, manifestantii au purtat pancarte pe care se putea citi: "Respectarea statului de drept", "Tara cere: fara gratiere" sau "In democratie, hotii stau la puscarie".

Numeroase familii tinere, insotite de copiii lor, au scandat: "Romania, trezeste-te!" si "Jos cu hotii!", a scris AFP.

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a afirmat duminica seara, citat de EFE, ca protestele au o motivatie politica si a fost "distorsionat" obiectivul guvernului cu aceasta reforma din justitie.

Manifestantii au denuntat ceea ce considera a fi manipularea informativa de la diferite posturi de televiziune a caror linie editoriala sustine reforma propusa de guvern si au cerut demisia ministrului justitiei, Florin Iordache, care insista pentru adoptarea ordonantelor, motivand, potrivit AFP, necesitatea descongestionarii inchisorilor.

Potrivit Reuters, planul guvernului social-democrat a fost criticat de presedintele Klaus Iohannis, de procurorul general al Romaniei, de Curtea Suprema, de procurorul-sef anticoruptie, de numerosi diplomati acreditati la Bucuresti, precum si de societatea civila.

Presedintele Klaus Iohannis, care se opune ordonantelor, a anuntat marti ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national pe tema luptei impotriva coruptiei, a mai scris EFE.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proteste Romania ordonante, #proteste Romania coruptie , #proteste