Rezidentii protesteaza la Ministerul Sanatatii: Reinvatam sa spunem NU. Acesta este momentul!

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 17:31
4415 citiri
Rezidentii protesteaza la Ministerul Sanatatii: Reinvatam sa spunem NU. Acesta este momentul!
Foto: Facebook/Nadejda Birladeanu/Medicii rezidenti NU lucreaza pro bono!

Zeci de medici rezidenti protesteaza, duminica dupa-amiaza, in fata Ministerului Sanatatii, fata de conditiile din spitale, dar si fata de faptul ca nu stiu ce salarii vor primi la inceputul anului 2018.

"Sunt medic rezident in cadrul Spitalului 'Theodor Burghele'. Motivul pentru care am venit aici este pentru a imi sustine colegii. Sunt suparat pe faptul ca jumatate din colegii mei de serie sunt deja plecati in alte tari. Ei si-ar dori sa lucreze in tara asta, sa trateze poporul roman. Nu o fac in momentul de fata.

Nu neg ca si eu ma gandesc la varianta asta. M-ar face sa raman cu un salariu normal si posibilitatea de a avea o viata decenta. Salariul normal, adica cel care a fost promis de actuala conducere. Legea Salarizarii in continuare nu e clara, transferul contributiilor nu e clar. Oamenii pe care ii vedeti protesteaza si pentru ca, in calitate de medici, nu vor mai avea acea bursa de 670 de lei", sustine Cristian Toma, rezident in anul II, prezent la manifestarea stradala.

"Asa cum in meseria mea invatam copiii sa spuna 'Nu', si noi trebuie sa reinvatam sa spunem 'Nu'. Acesta este momentul. Ne nemultumesc si conditiile din spital, neajunsurile care se sparg in capul nostru, cei mici. De exemplu, pacientul trebuie sa isi aduca de acasa acul de punctie si tu trebuie sa fii cel care ii spune asta. Cand eu am intrat in anul I, sediul nou urma sa se deschida, dar a fost tergiversata deschiderea cu trei ani. Noi lucram acolo in conditii inumane. Ni se spun ca nu sunt fonduri, resurse, trebuie sa asteptam, se tergiverseaza", sustine Eugenia Roza, medic rezident in anul III la Spitalul "Victor Gomoiu", unul dintre initiatorii protestului.

De asemenea, medicii care au iesit sa protesteze sustin ca "orele de garda ale rezidentilor de anii I si II sunt neplatite".

"Eliminarea bonurilor de masa si inlocuirea cu 'norma de hrana' care se va da abia in decembrie 2018, salariile celebre incepand de la 5.700 de lei care vor fi scazute din start cu 41,5% si care nu vor fi date incepand din ianuarie, ci din martie 2018 si situatia incerta a salariilor intre ianuarie si martie 2018, medicii rezidenti aflandu-se la riscul de a le scadea salariile. Aceasta este si principalul motiv pentru care iesim in strada si vom cere in mod expres un tabel pe fiecare luna din anul 2018 cu salariile nete atat inainte cat si dupa marirea din martie 2018", arata initiatorii manifestarii din fata Ministerului Sanatatii.

Mai mult, ei cer scoaterea la concursul de rezidentiat a unui numar mai mare de locuri, precum si eliberarea posturilor din spitale.

"Toata lumea se plange ca nu sunt acoperite liniile de garda (orasele mari nefacand exceptie) si ca avem cel mai mic numar de medici la 10.000 de locuitori din U.E., dar cand vine vorba de fapte, numarul disponibil de posturi este infim", mentioneaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#medici rezidenti protest Minister Sanatate, #salarii medici rezidenti , #proteste