RMGC nu prea mai are sanse, USL si-a risipit "prima de instalare" in urma protestelor - Interviu cu Mircea Kivu

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:11
5527 citiri
RMGC nu prea mai are sanse, USL si-a risipit "prima de instalare" in urma protestelor - Interviu cu Mircea Kivu

Proiectul Rosia Montana Gold Corporation nu prea mai are cum sa fie pus in actiune, in timp ce nu acelasi lucru se poate spune si despre situatia exploatarii gazelor de sist, este de parere sociologul Mircea Kivu.

Acesta a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este evidenta incercarea liderului liberal Crin Antonescu de a castiga simpatia protestatarilor, apreciind totodata care sunt riscurile pentru USL in urma protestelor fata de exploatarea aurului si a gazelor de sist.

Care este pasul urmator protestelor pasnice de strada, daca se merge inainte cu exploatarile?

Nu stiu - e drept ca am participat la protestele de strada, dar nu ma numar printre liderii miscarii. Este insa de asteptat ca, in masura in care se vor face pasi spre inceperea exploatarilor (de exemplu, un aviz pozitiv al comisiei speciale) sa se inflameze spiritele, intr-un fel sau altul.

Pe de alta parte, imi provoaca ingrijorare reactiile din ultimele zile ale "autoritatilor", care descopera legionari printre manifestanti, grupuri extremiste la Campeni... Ultima data, imi amintesc ca Ion Iliescu vazuse legionari pe strazile Bucurestiului si nu ne-a placut ce a urmat.

Stie cineva cine sunt liderii protestatarilor din Piata Universitatii?

Care sunt sansele ca exploatarile - cea de la Rosia Montana, cea a gazelor de sist - sa nu demareze?

Impresia mea este ca, dupa aparitia unor informatii precum cele furnizate de domnul Stefan Marincea, directorul Institutului de Geologie demis intempestiv, sau a raportului expertilor de la Oxford si Leicester, proiectul Gold Corporation nu prea mai are cum sa fie pus in opera.

Cu gazele de sist, lucrurile sunt mai complicate. Parerea mea este ca trebuie adoptata, pe baza argumentelor stiintifice, o pozitie de principiu fata de exploatarea prin fracturare hidraulica, inainte sa inceapa orice explorare. Pentru ca e la mintea cocosului ca cine investeste in aceste explorari se va considera apoi indreptatit sa primeasca dreptul de explorare.

Lant uman in Vaslui impotriva exploatarii gazelor de sist: mai multi oameni au lesinat (Video)

Chevron si-a suspendat joi activitatea din Vaslui, dupa manifestatiile din ultimele zile. Ce urmeaza - e devreme sa spunem ca a cedat Chevron?

In comunicatul Chevron exista o ambiguitate, rezultata din afirmatia: "Prioritatea noastra este sa desfasuram aceste activitati intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator, in conformitate cu acordurile de mediu pe baza carora operam".

Cum in text nu este invocat niciun alt motiv de suspendare a lucrarilor, s-ar putea deduce ca, in forma in care se dorea a fi incepute, explorarile nu ar fi corespuns conditiilor de siguranta si responsabilitate fata de mediu.

De mentionat ca exista dubii asupra autenticitatii comunicatului care a fost vehiculat in mass-media. Chevron nici nu si l-a asumat oficial, nici nu l-a dezmintit, parand ca este interesat in pastrarea acestei ambiguitati.

Protest in Bucuresti, fata de exploatarea gazelor de sist - Imbranceli cu jandarmii, la Guvern

De ce au fost violente la Pungesti, avand in vedere ca in Bucuresti sunt de zeci de ori mai multi manifestanti si nu s-au inregistrat incidente?

Misiunea jandarmilor era diferita. In Bucuresti, ei trebuie sa aiba doar un rol pasiv - de prevenire a unor incidente. La Pungesti au avut, in prima faza, misiunea sa faca posibila instalarea utilajelor Chevron, in conditiile in care accesul era blocat de catre manifestanti. Manifestantii n-aveau cum sa fie dati la o parte decat prin impingere - din cate am invatat la fizica, impingerea inseamna aplicarea unei forte pe suprafata unui corp. Din acest motiv, mi se pare ridicola sustinerea sefului Jandarmeriei ca nu s-ar fi folosit forta. S-a folosit, dar nu in mod excesiv.

Proteste pentru Rosia Montana: Mii de oameni au marsaluit in ciuda restrictiilor. Jandarmii au cedat

Cine pierde sau castiga electoral, de pe urma acestor proteste? Cine va pierde daca exploatarile vor avea loc, cine va castiga daca acestea nu vor avea loc?

Greu de spus. Protestatarii contesta intregul spectru politic. Sunt evidente incercarile lui Crin Antonescu de a castiga simpatia protestatarilor, dar deocamdata nu pare sa fi avut mult succes. Dar trebuie avut in vedere ca protestatarii (inclusiv cei care-i aproba pasiv) reprezinta o fractie limitata din electorat.

Restul electoratului, cel pentru care tematica ecologista nu constituie o prioritate, va fi atent in continuare la rezultatele politicilor economice ale Guvernului. Daca acestea vor fi cvasi-nule, ca pana acum, va fi continuata pendularea ce caracterizeaza ultimii 15 ani. Ramane de vazut cine va reusi sa convinga electoratul "traditional" ca reprezinta opozitia.

Care sunt riscurile pentru USL, in urma acestor proteste?

In urma acestor proteste, USL a risipit "prima de instalare" de care se bucura, de obicei, orice formatiune politica in primul an de guvernare dupa castigarea alegerilor.

Mircea Kivu, despre Rosia Montana: E aberant sa faci o lege pentru interesul unei companii

De ce s-a ajuns la un eveniment precum cel de joi seara, cand masina ministrului Culturii a fost blocata si luneta a fost sparta, in Centrul Vechi?

Cred ca s-a exagerat amploarea acestui incident. La urma urmei, a fost agresat verbal un ministru cu multe pacate atat in cazul Rosia Montana, cat si in altele - mai vechi (Hala Matache) si mai noi (demolarea caselor din str. Christian Tell). Ministrul (sau politologul) n-a gasit o replica mai inteligenta decat calificarea contestatarilor drept neo-fascisti. Cum in asemenea ambuscade apar intotdeauna indivizi mai "hiperactivi", un geam spart e un act reprobabil, dar nu chiar un cap de tara.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, atacat in Centrul Vechi. Ponta invoca anarhia

Cine ar trebui sa hotarasca soarta proiectelor de exploatare a aurului, a gazelor de sist - toti cetatenii Romaniei prin referendum, localnicii, Parlamentul, Guvernul?

Ar trebui intai adoptata o pozitie de principiu - daca sunt sau nu admise tehnologiile respective. Aceasta pozitie ar trebui sa fie lege organica si sa fie rezultatul unei dezbateri publice temeinice, in care n-ar avea de ce sa intervina partile partizane cum sunt companiile care au de obtinut profit din treaba asta. Odata adoptata pozitia de principiu, proiectele particulare ar trebui aprobate de catre Guvern, conform unor metodologii bine definite si transparente. Comunitatile locale ar trebui sa poata exercita un drept de veto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mircea Kivu proteste, #proteste Rosia Montana, #proteste gaze sist, #Chevron suspendat Pungsti, #USL proteste Rosia Montana , #proteste