Prima zi de proteste dupa adoptarea Ordonantei Iordache: Iubirea de tara, in strada se masoara!

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:57
101375 citiri
Prima zi de proteste dupa adoptarea Ordonantei Iordache: Iubirea de tara, in strada se masoara!
Foto: Ziare.com

Protestele fata de ordonanta Iordache au continuat, miercuri, in ciuda faptului ca a fost zi lucratoare.

Mii de oameni su stat toata ziua in fata Guvernului si au cerut demisia Guvernului. "In sesiunea asta, pica doar Guvernul", "Hotomane, nu fura" si "Dragnea, will you be my Valentine?" sunt doar cateva dintre mesajele transmise de protestatari.

Protestele continua miercuri seara in Capitala, numeroase orase din tara, dar si in diaspora, in multe capitale ale lumii.

Romanii care au manifestat cu zecile de mii inca de marti noaptea in Bucuresti si in numeroase orase din tara sunt furiosi de modul in care Guvernul i-a sfidat atat pe ei, cat si institutiile din Justitie si organizatiile internationale si a adoptat modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta.

Vezi aici fotografii, filmari si principalele declaratii din noaptea de marti spre miercuri

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea protestelor din Bucuresti si din tara in noaptea si in prima zi de dupa adoptarea ordonantei Iordache, pana la ora 18:00.:

NOTA: Evenimentele de miercuri seara, de dupa ora 18:00, sunt prezentate minut cu minut intr-un nou articol, AICI, pentru a nu incarca inutil aceasta pagina si pentru a va asigura o viteza cat mai buna de incarcare. Va multumim.

17:57 - Circa 5.000 de persoane sunt deja in Piata Victoriei.

17:55 - Digi 24 anunta ca trei protestatari din Bucuresti au fost scosi de jandarmi din multime si amendati.

17:50 - "Mesajul strazii adus in Parlament", a scris deputatul USR Catalin Drula pe Facebook, postand o poza din Parlament.

17:48 - "Noaptea, ca hotii", striga protestatarii din fata Guvernului.

17:45 - Traficul rutier inca nu este oprit in Piata Victoriei. Oamenii continua sa vina. Sunte deja cateva mii de protestatari.

17:35 - Si oamenii din Alesd s-au mobilizat si ies in strada in aceasta seara.

17:17 - Protestul unor parlamentari din Opozitie continua. "Sit-in la tribuna Parlamentului. Deputatii USR au ocupat tribuna Parlamentului in semn de solidaritate cu oamenii din Piata", a scris pe Facebook Cristian Ghinea.

17:12 - Si in Campina este anuntat un protest incepand cu ora 18:00. "Hai afara tot poporul/Ca sa dam jos infractorul!!!", se arata pe pagina de Facebook Jos Guvernul! - Campina Protesteaza.

17:01 - Creste numarul oamenilor din Piata Victoriei. "Hotii! Hotii!" si "Jos Guvernul Mafiot", striga acestia.

17:00 - Iata protestul Opozitiei din Parlament:

16:43 - In Piata Victoriei au venit oameni care au adus mancare si apa celor care protesteaza de ore in sir in fata Guvernului.

16:35 - "Am depus MOTIUNEA DE CENZURA 'Guvernul Grindeanu - Guvernul Sfidarii Nationale. NU LEGALIZATI FURTUL IN ROMANIA!'", a anuntat Raluca Turcan pe Facebook.

16:31 - Zeci de parlamentari PNL si USR, in frunte cu Raluca Turcan si Nicusor Dan, au protestat si au scandat mai multe minute, miercuri dupa-amiaza, in Parlament. "Demisia!", "Hotii!" si "Rusine sa va fie!", au scandat parlamentarii opozitiei, care au avut in maini hartii cu mesaje precum "Demisia Guvernului" si "Alegeri anticipate".

Foto: Digi 24

15:39 - Si la Belfast (Irlanda de Nord) se anunta proteste

15:37 - La Buzau oamenii se organizeaza pentru a veni la protestul din Bucuresti.

15:34 - La Petrosani protestatarii se vor aduna in fata Teatrului Dramatic "Ion D. Sirbu", incepand cu ora 17:00.

15:32 - Oamenii vor iesi in strada pentru a protesta si la Ocna Mures, incepand cu ora 18:00.

15:30 - Si la Sighetu Marmatiei va avea loc un protest la ora 17:00 in fata primariei.

14:55 - Un protest se anunta si la Arad incepand cu ora 17:00 in fata primariei.

14:50 - Si la Constanta vor iesi oamenii in strada in aceasta seara in fata prefecturii.

14:47 - "In sesiunea asta, pica doar Guvernul" si "#guverNUL", scrie pe pancartele oamenilor care protesteaza la Guvern.

Foto: Ziare.com

14:40 - In Malmo (Suedia) o tanara din Romania sta pe strada cu un afis in mana pe care scrie: "In my country it is now LEGAL to steal... as long as you don't steal more than 44.500 Euro! HELP! I am romanian but I'm not a THIEF!" ("In tara mea este legal sa furi, daca nu furi peste 44.500 de euro. Ajutor! Sunt roman, dar nu sunt hot!" - n.red.).

14:35 - "Hotomane, nu fura!", este mesajul de pe un afis tinut in brate de o fetita venita in Piata Victoriei.

Foto: Ziare.com

14:31 - Pe o pancarta din Piata Victoriei apare o poza cu Moartea si mesajul "Dragnea, will you be my Valentine?".

Foto: Ziare.com

14:26 - "Nu aveti idee ce putere are generatia noastra. Din fericire, avem noi!", scrie pe o alta pancarta tinuta de un tanar care protesteaza in fata Guvernului.

Foto: Ziare.com

Foto: Ziare.com

14:20 - "Uite caii cum se fura/Noaptea pe fulgeratura/Cand e negura si tuna", scrie pe afisul unui protestatar, versuri inspirate din melodia "Capitane de judet".

Foto: Ziare.com

14:17 - Un protest spontan va avea loc in fata Ambasadei Romaniei la Luxemburg, incepand cu orele 20.00 (ora Romaniei).

14:16 - "Noaptea, ca hotii!", continua sa strige protestatarii.

Foto: Ziare.com

14:06 - "Iesiti din casa, daca va pasa", striga oamenii din Piata Victoriei.

Foto: Ziare.com

14:00 - Pe o pancarta din Piata Victoriei apare poza lui Florin Iordache langa care scrie "Alta intrebare"?. Pe aceeasi pancarta apare si mesajul: "Poporul: Cand plecati?".

Foto: Ziare.com

13:41 - Primarul din Resita, Ioan Popa (PNL), a anuntat ca a intrat in greva pe o durata nelimitata, prin incetarea activitatii, fata de ceea ce s-a intamplat marti seara in Guvern.

13:37 - In Ramnicu Valcea se anunta proteste incepand de miercuri seara pana sambata seara in fiecae zi de la ora 17:00 pe platoul din fata Tribunalului Valcea.

13:32 - Si in Sebes se organizeaza un protest de la ora 18:00 in parcul din fata Primariei Sebes.

13:30 - Cand protestatarii fac o pauza din scandari se aud tobele.

Foto: Ziare.com

13:24 - Yellow.Menu va distribui gratuit intre 200 si 300 de supe protestatarilor din Piata Victoriei.

13:20 - Oamenii continua sa strige "Hotii! Hotii" in fata Guvernului.

Foto: Ziare.com

13:15 - "Cum sa scape, ma, Iliescu? Ati innebunit?", scrie pe o alta pancarta.

Foto: Ziare.com

13:11 - "Copiii mei si ai vostri nu merita bataia asta de joc. Demisia!", este un alt mesaj transmis de cineva din Piata Victoriei.

Foto: Ziare.com

13:09 - Andrei Gheorghe a anuntat ca ofera cazare pentru cei care vin la protestul de la Bucuresti. "Ofer cazare pentru trei persoane, in Bucuresti, pe perioada nedeterminata, mai exact pana ii dam jos. Alta intrebare?", a scris Andrei Gheorghe pe Facebook.

13:05 - "Indrazneste sa crezi, daca mai poti", scrie pe o alta pancarta.

Foto: Ziare.com

13:01 - De cateva ore, oamenii protesteaza in fata Guvernului si numarul celor care sosesc in Piata Victoriei creste.

Foto: Ziare.com

12:56 - "Dragnea groparul tarii", este mesajul unui alt protestatar.

Foto: Ziare.com

12:52 - "Stop ciordocratiei!", scrie pe o pancarta din Piata Victoriei.

Foto: Ziare.com

12:49 - Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" este solidara cu miscarea publica de protest fata de adoptarea prin Ordonanta a modificarilor la Codul Penal si Codului de Procedura Penala. "CNS Cartel ALFA solicita Guvernului retragerea Ordonantei 13/2017 si trimiterea proiectului de act normativ la Parlament pentru dezbatere", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

12:47 - "Guvern de slugi, pleaca! Tara nu te iarta", este un alt mesaj transmis de un protestatar.

Foto: Ziare.com

12:45 - "Tura de dimineata. Am iesit din casa, pentru ca ne pasa", "Cu mainile curate! Nu cu porti sudate!", sunt mesaje de pe pancartele din Piata Victoriei.

Foto: Ziare.com

12:37 - Pe Facebook se face apel catre cei care merg la protestul de miercuri seara de la Guvern sa vina cu hartie igienica pentru a arunca peste gard, se anunta pe pagina Olimpiada de aruncat Hartie Igienica peste gard!.

12:35 - La Sibiu oamenii se mobilizeaza sa vina la protestul din Bucuresti. "Ne mobilizam sa mergem la Bucuresti. Am facut acest event pentru a ne organiza astfel incat sa ajungem acolo in numar cat mai mare. Postati aici daca aveti locuri disponibile in masina sau daca aveti nevoie de un loc, precum si alte detalii necesare unei cat mai bune organizari", se arata pe pagina de Facebook Deplasare Sibiu - Bucuresti.

12:13 - De la ora 15:00 se anunta un protest organizat in fata cladirii prefecturii Bistrita.

11:58 - In Baia Mare intre 13:00 si 14:00 se va protesta in fata sediului PSD, iar de la ora 19:30 oamenii anunta unul dintre cele mai mari proteste care au avut loc pana acum in oras. Acestia se vor strange in Piata Revolutiei. "'Calmul ardelenesc' si 'La-s ca bine o fii si asa' nu-si mai au locul in aceasta situatie...", spun oamenii pe Facebook.

11:52 - In Timisoara oamenii se vor strange de la ora 18:00, in Piata Operei.

11:49 - Si in Slobozia se anunta un protest de la ora 17:00 in Piata Unirii.

"Pentru viitorul nostru si al copiilor nostri

Pentru o Romanie a bunului simt

Pentru ca nu mai putem fi spectatori

Pentru ca incalca democratia

Pentru ca ne pasa de Romania

Pentru ca este dreptul nostru

Pentru ca suntem romani si Romania este a noastra", este mesajul transmis pe pagina de Facebook a evenimentului din Slobozia.

11:47 - Pentru viitorul copiilor lor si pentru o Romanie mai buna si oamenii din Barlad anunta ca vor protesta de la ora 18:00.

11:44 - "Justitie, nu coruptie", striga protestatarii de la Piata Victoriei.

11:38 - "Anulati ordonantele si dati-va demisia! Jos Guvernul Mafiot", este scris pe un banner imens din Piata Victoriei.

11:33 - "Ne rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati" sau "Sa vina Putin sa va ia, sa va duca in Rusia!", mai striga oamenii.

11:31 - "Guvernati ca sa furati?", este un alt mesaj de pe o pancarta din Piata Victoriei.

11:29 - "Uniti salvam toata Romania", striga oamenii din Piata Victoriei.

11:16 - Pe dexonline.ro cuvantul zilei este "lichea", iar la ilustratie apare imaginea premierului Sorin Grindeanu.

11:14 - La ora 12:00 presedintele Klaus Iohannis merge sa se intalneasca cu Avocatul Poporului.

11:13 - Si in Onesti ies oamenii sa protesteze de la ora 19:00 in fata primariei.

11:11 - Si in Piata Vasile Milea din Pitesti se vor strange oamenii pentru a protesta miercuri seara incepand cu ora 19:00.

11:08 - "Hotii Romaniei", striga oamenii printre huiduieli si fluieraturi, in timp ce soferii continua sa ii sustina claxonand cand trec cu masinile pe langa ei.

11:03 - "Noaptea ca hotii" si "Aici va oprim", striga oamenii care protesteaza in Bucuresti.

11:00 - "Justitie! Justitie! Justitie dupa Constitutie", cer cei din fata Guvernului.

10:53 - Numarul celor din Piata Victoriei trece de 1.500.

10:51 - "Nu scapati! Nu scapati! Nu scapati", "Jos Guvernul mafiot" si "Va vedem", mai transmit oamenii din Piata Victoriei.

10:48 - "Cine sunteti voi sa treceti peste noi?", striga acum protestatarii.

10:46 - "Sa va fie frica, tara se ridica!" si "DNA, DNA sa vina sa va ia", mai spun oamenii care protesteaza la Guvern, facand apel catre cei de acasa sa li se alature.

10:41 - "Rusine, rusine, rusine sa va fie", mai striga oamenii.

10:40 - "Jos Guvernul" si "PSD, ciuma rosie", striga oamenii din Piata Victoriei.

10:37 - Masinile care trec pe langa protestatarii din Piata Victoriei continua sa claxoneze in semn de solidaritate cu cei care cer demisia Guvernului.

10:33 - La Focsani oamenii se vor strange in Piata Unirii de la 17:30.

10:30 - Brailenii se vor strange de la ora 19:00 in fata Primariei Braila pentru a protesta.

10:29 - "Azi-noapte ne-ati durat democratia", "Eu imi invat copilul sa nu fure! Tu?!", sunt mesaje de pe pancartele oamenilor din Piata Victoriei.

10:28 - "Platesc multa la stat ca sa fiu furat", este un alt mesaj de pe o pancarta.

10:27 - "Tura de dimineata", scrie pe pancarta unui barbat din Piata Victoriei.

10:23 - Si la Resita se anunta protest pentru miercuri seara la ora 18:00.

10:19 - Numarul protestatarilor din fata Guvernului continua sa creasca. "Iubirea de tara in strada se masoara", striga protestatarii din Bucuresti.

10:17 - "Tradatorii! Tradatorii!", striga oamenii la unison, cerand demisia Guvernului.

10:16 - "Ma doare", scrie pe pancarta unei femei din Piata Victoriei.

10:16 - "Tradatorii neamului, Liviu Dragnea si ai lui", striga oamenii din Piata Victoriei.

10:15 - Peste 1.000 de oameni sunt in fata Guvernului. Unii protestatri au veni cu copiii la protest, altii au tobe si vuvuzele. Traficul in Piata Victoriei nu este blocat, zona de protest fiind delimitata de jandarmi cu garduri. Masinile care trec prin fata sediului Guvernului claxoneaza, anunta News.ro.

09:50 - Pe retelele de socializare oamenii se mobilizeaza pentru a oferi cazare celor care vin in Bucuresti pentru protestul de miercuri seara. "Daca stiti persoane ce vin la proteste din afara Capitalei si au nevoie de cazare in Bucuresti oferim locuri gratuit la cele 2 hosteluri ale noastre, Little Bucharest si Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest.

Rugamintea e sa dati un email la adresa oldtown@littlebucharest.ro cu numele si numarul persoanelor. Avem 130 de locuri in total si in functie de cate avem disponibile zilele acestea sprijinim pe cei ce vin din afara Bucurestiului. Multumesc pentru ce faceti!", a anuntat pe Facebook Tudor Maxim.

09:41 - "Nu scapati" si "DNA sa vina sa va ia", striga oamenii din fata Guvernului.

09:37 - Sute de oameni s-au strans in Piata Victoriei si cer demisia Guvernului. Digi 24 sustine ca sunt peste 500 de protestatari.

09:31 - Parlamentarii USR protesteaza pe holurile Parlamentului.

09:29 - "Hotii! Hotii". Striga oamenii adunati in fata Guvernului.

09:27 - Peste 100 de persoane s-au strans in Piata Victoriei.

09:25 - Zeci de oameni s-au strans in fata Guvernului la aceasta ora. Acestia fluiera, iar o persoana a venit cu o toba si bate puternic in ea.

09:22 - Si in Roman oamenii au anuntat ca ies in strada de la ora 17:00.

09:19 - Oamenii vor iesi in strada si in Targoviste. De la ora 18:00, acestia sunt asteptati pe Platoul Prefecturii Targoviste.

09:18 - "JOS Guvernul. NU hotiei legalizate. NU gratierii" este numele protestului organizat la Iasi, de la ora 17:00, in Piata Unirii.

09:17 - Si la Botosani se va organiza un protest de la ora 17:00 la Institutia Prefectului

09:16 - Craiovenii sunt asteptati de la ora 18:00 in Piata Mihai Viteanul din Craiova.

09:14 - Oamenii vor protesta miercuri seara si la Piatra Neamt. Pe pagina evenimentului Jos guvernul Ticalos si Mafiot se anunta ca de la ora 18:00, oamenii sunt asteptati la Consiliul Judetean Neamt.

09:12 - "Speram ca CCR sa se pronunte in cele 10 zile, pentru ca cea mai mare parte a ordonantei sa nu iti produca efectele. Sa dea o decizie astfel incat o ordonanta bandideasca sa nu produca efecte", a spus Nicusor Dan, liderul USR.

Acesta a spus ca el si colegii sai sunt dispusi sa isi dea demisia din Parlament, dar vor sa fie convinsi ca acest lucru ajuta. "Daca prin gestul nostru putem sa fortam alegeri anticipate, nu avem o problema sa ne dam demisia cu totii. Dar trebuie sa cantarim foarte bine daca mai exista rusine in aceasta majoritate. Daca ajuta, fara indoiala, dar trebuie sa ne gandim foarte bine", a spus presedintele USR.

09:07 - Si clujenii se mobilizeaza pentru un nou protest. Acestia sunt asteptati de la ora 18:00 in Piata Unirii din Cluj Napoca.

09:03 - In mai multe orase din tara sunt anuntate proteste:

Brasov: ora 17:00, Prefectura Brasov.

Zalau: ora 28:00, Platoul de marmura

Ploiesti: ora 17:00

Galati: ora 17:00, Prefectura Galati

Alba Iulia: ora 16:00, Prefectura Alba Iulia

Calarasi

08:59 - Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la sediul CSM: "E inadmisibil, inacceptabil un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!".

08:44 - "Daca domnul Iohannis vine, si a anuntat ca vine, va prezida sedinta CSM", a transmis Mariana Ghena, presedintele CSM. "Vom vedea care este solutia pe care o vom pronunta", a adaugat Ghena, catalogand drept "graba" ceea ce a facut Guvernul marti seara. "La graba nu trebuie sa raspunzi cu graba", a adaugat presedintele CSM.

08:35 - Klaus Iohannis merge miercuri dimineata la sedinta CSM, anunta televiziunile.

08:32 - Pe usile de la intrarea in mai multe blocuri au aparut afise prin care li se cere oamenilor sa iasa in strada miercuri.

08:19 - Gimnasta Andreea Raducan a transmis un mesaj categoric pe Facebook, spunand ca pentru prima data in viata sa ii este rusine de tara sa.

"Dragi romani,

Astazi s-a notat in orice carte de istorie ca suntem un popor de hoti si mincinosi. Nu are rost sa ne mai ofuscam atunci cand persoane din alte tari ne catalogheza drept hoti. Romani=hoti. Tocmai le-am confirmat ca asa este. Cred ca este pt prima data in viata cand imi este rusine de tara in care traiesc. Sunt genul de om care obisnuieste sa-si promoveze tara cu tot ce are ea mai frumos, si sa-si 'spele rufele in familie'", a transmis gimnasta.

08:14 - Un protest este anunatat pentru miercuri seara la Sibiu. Oamenii sunt chemati la ora 19:00 in Piata Mare. "De azi iesim in strada in fiecare zi pana invingem! Sibiul spune NU legii gratierii, Sibiul nu accepta un guvern penal ce ne ignora, ne jigneste, ne considera niste prosti!", se arata pe pagina de Facebook a evenimentului De azi iesim in strada!.

07:03 - La aceasta ora in fata Guvernului sunt 7 protestatari, paziti de un jandarm. In Piata Victoriei sunt insa in continuare atat masini ale Politiei Rutiere, cat si camioane ale Ministerului de Interne, potrivit Digi24.

07:00 - Tinerii lupta cu Guvernul folosind "munitia" data de Executiv: Cum de la 1 februarie Guvernul a adoptat legea care le permite studentilor sa circule gratuit cu trenul, ei se indeamna sa profite de aceste avantaje si sa mearga la Bucuresti sa ceara demisia Guvernului pentru abuzul asupra Justitiei.

06:50 - Romanii s-au organizat pe retelele de socializare si miercuri dimineata urmeaza sa se stranga din nou in fata Guvernului.

"Pentru a nu fi ales iarasi un guvern format din PSD, eventual in frunte cu Liviu Dragnea, acest Parlament trebuie sa plece. Asteptam demisia lor, daca nu, pasnic ocupam Guvernul si Casa Poporului. Invitam lumea din restul Romaniei sa se alature la Bucuresti, pentru a scapa de acest cosmar", se arata pe pagina evenimentului Jos Guvernul + Parlamentul. Nu s-a terminat. Mergem la Bucuresti.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#proteste Guvern ordonanta cod penal Iordache, #protest Guvern , #proteste