Un video realizat de activistii care participa la protestele anti-exploatare de la Pungesti prezinta marturia unui copil de 6 ani care spune ca oamenii in uniforma l-au amenintat ca nu mai vine Mos Craciun daca mai apare alaturi de adulti sa protesteze.
Un baietel de 6 ani aflat in clasa pregatitoare a povestit ca un jandarm a intrat in timpul orelor si i-a intrebat pe toti pe un ton rastit: "Care a tipat la poarta primarului?". "Toata scoala a spus ca 'nu stim!'. Dupa aceea, ne-a spus ca, daca mai tipam, ne duce la Protectia Copiilor. Ne-a spus ca, daca ne mai prinde pe acolo pe la primar, nu mai vine Mos Craciun", a povestit Stefan, baietelul de 6 ani, potrivit Adevarul.
37 de prostestatari de la Pungesti, urmariti penal de Parchet
Aceasta nu este singura marturie de acest fel. Mai multi copii din Pungesti le-au spus parintilor ca jandarmii au venit la scoala sa ii convinga de faptul ca nu e bine sa participe la proteste. Intr-o alta inregistrare, o mama povesteste cum copilului sau ii este frica sa mai mearga la scoala din cauza jandarmilor.
"E jale ce se intampla. Pe fetita mea o duc plangand la scoala. Nu mai vrea sa mearga la scoala. Jandarmii au amenintat copiii pe strada si le-au spus ca-i vor lua si-i vor da la Protectia Copilului daca parintii lor mai ies la miting", s-a plans femeia.
Marturia directoarei scolii din localitate intareste spusele copiilor si ale parintilor.
"Copiii erau foarte stresati, incepeau sa planga in clasa, in timpul orelor. Cand ii intrebam de ce, spuneau ca le este frica de ceea ce se intampla in comuna, de Chevron, de jandarmi, de politie", a declarat Anisoara Rauta.
In urma acestor marturii, sefii Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui s-au autosesizat si au declarat ca vor incepe o ancheta.
"O echipa de la noi se va deplasa in zona in perioada urmatoare. Trebuie sa vedem daca se tem cu adevarat sau daca nu cumva e o nascocire. Daca se vor confirma cele aratate in mass-media, noi nu putem face altceva decat sa le asiguram copiilor consiliere psihologica in centrele noastre si sa anuntam institutiile statului. Daca, intr-adevar, s-au intamplat abuzuri, vom sesiza 'Avocatul Copilului'", a declarat Ionel Stefanica Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.
Jandarmeria neaga toate acuzatiile care i se aduc. "Au fost cadre ale Jandarmeriei, dar doar inainte de 2 decembrie, care au efectuat activitati preventiv-educative in institutiile scolare din acea zona. Jandarmii le-au explicat celor mici care este rolul in societate, despre activitatea unui jandarm, despre scolile ce le pot urma ca sa devina jandarmi. Cine are probleme si considera ca a fost batut sau abuzat poate merge sa faca plangere la institutiile abilitate ale statului", a precizat Marius Taranu, purtator de cuvant al Jandarmeriei Bacau.