Scandalul dezinfectantilor a scos oamenii in strada: Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit? (Galerie foto)

Vineri, 06 Mai 2016, ora 23:20
12377 citiri
Scandalul dezinfectantilor a scos oamenii in strada: Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit? (Galerie foto)
Foto: Facebook/Adriana Toma

Scandalul dezinfectantilor "Hexi Pharma" a scos lumea in strada. Cateva sute de tineri s-au adunat vineri seara in Piata Universitatii din Capitala, de unde au pornit in mars catre Ministerul Sanatatii, apoi spre Guvern.

Protestul a fost unul pasnic, fara incidente. Oamenii au venit cu foi pe care erau tiparite mesajele: "Ne-ati diluat sanatatea", "Romania plange manjita de sange", "Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit?", "Boala noastra este bogatia voastra?", "Contractele voastre pe vietile noastre", "Solutii, nu (doar) demisii" ori "Ciolos, nu ceda, demasca coruptia", potrivit corespondentului Ziare.com care a insotit coloana de manifestanti.

Actiuni similare erau programate si in alte orase din tara. In Cluj, Timisoara si Brasov se anuntasera proteste pe retele sociale, insa doar cativa tineri au iesit in strada.

Ramane de vazut cum va evalua criza dezifectantilor diluati, ce masuri se vor lua si daca oamenii vor mai iesi in strada. Pe retelele sociale se anunta deja proteste si in weekend.

Chemare la protest in scandalul dezinfectantilor: Haideti sa facem ceva!

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea protestelor:

23:00 - Incheiem aici transmisiunea in format LIVE TEXT. Corespondentul Ziare.com care a insotit coloana de manifestanti a luat pulsul protestului, maine puteti citi ce spun oamenii, de ce au iesit in strada si ce spera ca se va schimba. Va tinem la curent si cu cele mai recente evolutii si cele mai importante declaratii legate de criza din sistemul de sanatate.

23:00 - Protestul s-a incheiat fara incidente. La Piata Victoriei erau jandarmi in dispozitiv, in jurul Guvernului, insa cordonul era inutil pentru cat de putini manifestanti au mai ajuns in Piata Victoriei.

22:35 - Cateva zeci de protestari au ajuns in fata Guvernului, se scandeaza "demisia!" si "rusine!".

22:17 - Corespondentul Ziare.com transmite ca manifestantii se apropie de Palatul Victoria. Sunt insotiti de jandarmi, dar protestul se desfasoara fara incidente. Se scandeaza "Sanatate pentru toti, nu doar pentru mafioti", "Rusine, rusine sa va fie", "Hexi Pharma nu uita, Romania nu-i a ta", "Sanatate, nu securitate!" sau "Murim cu zile de ani de zile". Oamenii striga si "Colectiv", in memoria celor care si-au pierdut viata in cumplitul incendiu.

21:44 - Manifestantii au ocupat o banda de pe bd. Magheru din Capitala si se indreapta spre Guvern.

21:35 - Cateva sute de protestatari au plecat spre sediul Ministerului Sanatatii, aflat la aproximativ 300 de metri de Piata Universitatii. In fata la MS, se scandeaza lozinci ca "Achimas, pe faras!", "Ministerul Sanatatii este Ministerul Mortii", "Demisia" sau "Rusine sa va fie", potrivit corespondentului Ziare.com, care insoteste coloana de manifestanti. Protestatarii le-au cerut celor care participa la evenimentele de pe Calea Victoriei sa li se alature, apoi au plecat spre Bulevardul Magheru, pentru a ajunge la Piata Victoriei. Numarul celor care protesteaza, vineri seara, in centrul Capitalei a ajuns la aproximativ o mie, potrivit corespondentului Ziare.com.

Foto: Facebook/Alina Loredana

21:24 - Mihaela, care monitorizeaza studii clinice, spune ca a iesit in strada pentru ca vrea un sistem de sanatate sigur pentru copilul ei. O prietena care o insoteste a spus corespondentului Ziare.com ca "noi, tinerii, preferam sa mergem la privat, dam niste bani, e revoltator! Imi doresc sa invatam ca natiune respectul, am iesit cum am iesit si alte dati".

Am un copil si imi doresc un sistem de sanatate sigur, cu copilul intotdeauna merg in sistemul privat, tocmai de frica infectiilor. Cred ca ar fi important sa inceapa curatarea sistemului, imi doresc ca vinovatii sa fie trasi la raspundere!
Mihaela Petrica, 37 de ani

21:13 - Numarul protestatarilor din Piata Universitatii a ajuns, la aproape doua ore de la inceperea manifestatiei, la aproximativ 600, acestia scandand "Anchetati, nu diluati", "Anchetati si dezinfectati". Protestatarii au afise pe care scrie "Eu sunt 5% #coruptiaucide", "HexiPharma, bioUcide cu licenta de la statul roman", "Produsele HexiPharma, eficace ca aghiasma", scrie News.ro.

Foto: Ziare.com

20:59 - Inapoi in Bucuresti, unde nu doar cei tineri au iesit in strada. Emilian Stroescu, in varsta de 59 de ani, pensionar, a declarat pentru corespondentul Ziare.com ca participa la protest "ca sa nu intre in statistici".

Nu e vorba doar de coruptie. Coruptie e la ANRP, unde s-au luat niste terenuri, dar n-a murit nimeni. Aici, daca se fura, mor oameni. Am avut rude care au murit din cauza infectiilor din spitale. Am venit ca sa nu intru in statistici
Emilian Stroescu, 59 de ani, pensionar

20:42 - In Cluj, cateva zeci de persoane protesteaza la aceasta ora. "Coruptia/indiferenta ucide" este sloganul manifestatiei.

Foto: Facebook/Vlad Popa

20:34 - Corespondentul Ziare.com din Piata Universitatii a luat pulsul multimii si a stat de vorba cu mai multi manifestanti. Unul dintre cei iesiti in strada, Madalina, in varsta de 25 de ani, a declarat pentru Ziare.com ca la protest a adus-o "frica, in primul rand, pentru ca odata cu coruptia generalizata vine si frica generalizata".

Spitalul Universitar e unul la care merg de obicei pentru ca medicii si asistentele sunt foarte profesionisti. Dar nu poti sa muncesti doar cu material uman. Trebuie sa gasim cu nume si prenume vinovatii si sa se afle cu adevarat amploarea fenomenului
Madalina, 25 de ani, consilier juridic

Ca si restul protestatarilor, Madalina isi doreste "o ancheta independenta si, evident, solutii".

20:25 - In zona Fantanilor de la Universitate sunt acum in jur de 400 de oameni. La miting a venit si candidatul la Primaria Capitalei, Nicusor Dan,

Foto: Ziare.com

20:19 - Multi oameni au venit la protestul din Capitala insotiti de copii. Manifestantii au adus pancarte cu mesaje precum "Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit?", "Boala noastra este bogatia voastra?", "Contractele voastre pe vietile noastre", "Solutii, nu (doar) demisii" ori "Ciolos, nu ceda, demasca coruptia", transmite corespondentul Ziare.com din Piata Universitatii.

20:10 - In Capitala, numarul protestatarilor a crescut la aproximativ 300, potrivit Digi 24.

19:57 - Protestatarii de la Universitate, majoritatea tineri, ii cer premierului Dacian Ciolos sa asculte vocea strazii, potrivit corespondentului Ziare.com. Tinerii au pancarte cu mesaje precum "Ne-ati diluat sanatatea", "Romania plange manjita de sange", "Nu ne diluati sanatatea!".

Foto: Ziare.com

19:54 - La Universitate, sunt cam 200 de tineri, care scandeaza "Incompetenta voastra e moartea noastra" si "Tacerea ucide". Printre manifestanti circula indemnul ca protestul sa se mute la Ministerul Sanatatii.

Foto: Ziare.com

19:37 - Oamenii incep sa iasa la protest si la Cluj.

Foto: Facebook/Florin Badita

19:22 - Multi manifestanti au venit in Piata Universitatii cu masti chirurgicale pe care scrie "tacerea ucide".

Foto: Ziare.com

DIICOT, in scandalul dezinfectantilor: Niciun denunt privind Hexi Pharma nu a fost inregistrat

Foto: Ziare.com

19:00 Potrivit corespondentului Ziare.com, in Piata Universitatii s-au strans in jur de 50 de persoane.

Scandalul dezinfectantilor diluati

Compania "Hexi Pharma" se afla in centrul scandalului dezinfectantilor diluati de zece ori care ajung in spitalele din Romania. De asemenea, conform investigatiilor jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor, firma in cauza ar fi cumparat materia prima pentru substantele dezinfectante cu un pret de pana la sapte ori mai mare decat cel de piata.

Scandalul dezinfectantilor: Ministerul Fondurilor Europene, ancheta referitoare la Hexi Pharma

Ministerul Sanatatii a anuntat in urma cu cateva zile declansarea unor verificari ample, iar rezultatele au aratat ca au fost verificate 285 de spitale (aproape trei sferturi din numarul total la nivel de tara), iar dintre cele 32.500 de probe recoltate, 5% au fost neconforme.

Joi, Corpul de control al premierului Ciolos a inceput sa investigheze modul in care Ministerul Sanatatii a facut aceste verificari, dupa ce in presa au aparut numeroase indoieli cu privire la corectitudinea lor.

De asemenea, Corpul de control efectueaza o ancheta si la Comisia de biocide, cea care avizeaza scoaterea pe piata a dezinfectantilor.

Scandalul dezinfectantilor: Lista spitalelor cu probleme - 9 sunt din Bucuresti

Scandalul dezinfectantilor: Alianta Medicilor cere declararea situatiei de urgenta

Si Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anuntat ca firma Hexi Pharma, implicata in scandalul dezinfectantilor diluati furnizati spitalelor, a primit fonduri europene in cadrul a doua proiecte, din opt proiecte depuse, iar ministrul a cerut corpului de control al ministerului demararea unui control asupra proiectelor acestei companii, ca urmare a sesizarilor din presa.

Scandalul dezinfectantilor: Alianta Medicilor cere declararea situatiei de urgenta

Ministerul Sanatatii a publicat, vineri, lista celor 50 de spitale la care testele de sanitatie efectuate ca urmare a declansarii scandalului dezinfectantilor diluati au dovedit ca exista probleme. Unitatile sanitare sunt raspandite in 22 de judete, iar 9 dintre ele sunt in Capitala.

O reactie a venit vineri seara si de la presedintele Iohannis, care a scris, pe Facebook, ca asteapta din partea Ministerului Sanatatii o analiza a situatiei din domeniul sanitar si un plan cu masuri de urgenta privind remedierea problemelor.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#proteste scandal Sanatate, #proteste Universitate scandal dezinfectanti, #proteste sanatate tara 6 mai , #proteste