Scandalul dezinfectantilor a scos sute de oameni in strada: "Ne-ati diluat sanatatea", "Azi ne dezinfectam de voi" - Reportaj Ziare.com

Sambata, 07 Mai 2016, ora 09:17
5201 citiri
Scandalul dezinfectantilor a scos sute de oameni in strada: "Ne-ati diluat sanatatea", "Azi ne dezinfectam de voi" - Reportaj Ziare.com
Foto: Ziare.com

Cateva sute de tineri au iesit vineri seara in strada, nemultumiti de reactia autoritatilor in cazul dezinfectantilor diluati din spitale.

"Haideti sa facem ceva!" a fost indemnul lansat pe Facebook si cateva sute de oameni l-au urmat, venind in Piata Universitatii incepand cu ora 19:00, direct de la munca, cu pancarte improvizate si cu copiii cu care petreceau in mod normal vineri seara acasa sau in oras.

Le-au pus si lor masti chirurgicale, le-au dat si foi cu mesajele mitingului si le explicau continuu ce se intampla, de ce au iesit in strada: "Coruptia ucide".

Foto: Ziare.com

In jurul fantanii de la Universitate se vedeau grupuri de prieteni, familii si cupluri, dar si oameni care au venit singuri, cu cate o pancarta sau o masca chirurgicala cu mesajul "Tacerea ucide".

O tanara a venit cu mesajul "Eu sunt 5%", referitor la rezultatul anuntat de Ministerul Sanatatii in urma verificarilor, potrivit caruia doar in 5% dintre spitale sunt probleme cu dezinfectantii.

"Ne-ati diluat sanatatea", "Cati nu ati imbolnavit cu sistemul otravit?", "Contractele voastre pe vietile noastre" si "Azi ne dezinfectam de voi" au fost alte mesaje purtate de oameni.

O parte dintre cei veniti la protest au scandat, altii doar ascultau sau discutau intre ei.

Cei mai multi au urmat insa indemnul de a striga "Solidaritate!", fata de "cei din sistemul medical care isi fac datoria", si de a ii aplauda pe "jurnalistii care au ramas cinstiti" si care fac anchete privind coruptia din sistem. Unii manifestanti chiar au strigat atunci "Tolontan!".

Nu au fost uitate nici victimele de la Colectiv, scandandu-se numele clubului si "Indignati, nu intimidati!".

"Haideti la minister" a venit un strigat din multime si un convoi condus de cei cu portavoci a pornit spre Ministerul Sanatatii, flancat de jandarmi, care au lasat insa oamenii sa inainteze, ca de altfel pe tot parcursul protestului.

Foto: Ziare.com

La minister s-a scandat "Asasinii", "Rusine", "Ministerul Sanatatii este Ministerul Mortii", "Achimas, pe faras!" si "Demisia".

Si numele "Hexi Pharma", compania cercetata pentru furnizarea de dezinfectanti diluati si de 10 ori, in foarte multe spitale, cu care a avut contracte ani de zile, a aparut printre scandari. Oamenii au strigat, intai la portavoce si apoi in multime, "Hexi Pharma nu uita, Romania nu-i a ta!".

Cei cu portavoci au intrebat apoi multimea daca doreste sa mearga la Guvern sau sa revina la Universitate. Voci razlete au raspuns "Guvern" si convoiul a pornit intr-acolo. Pe Calea Victoriei, in fata Muzeului National de Arta, manifestantii s-au intalnit cu o alta multime, cea a oamenilor aflati la Festivalul Spotlight. Insa nu multi spectatori au raspuns indemnului "Haideti cu noi", desi priveau cu interes manifestatia si incepusera sa discute despre dezvaluirile din presa privind spitalele care ii adusesera pe oameni in strada.

Pana in Piata Victoriei, din sutele de oameni au mai ramas cateva zeci.

Dintre cei ramasi, Andrei, un profesor de 26 de ani, spune ca protestul i s-a parut reusit, chiar daca "intotdeauna se poate spune ca pentru o miza atat de importanta putea sa se mobilizeze mai multe lume".

Dar este optimist, pentru ca a constatat o implicare sporita in ultimii ani in orasele mari, a tinerilor in special, dar nu numai.

Am fost socat, aveam o presimtire ca nu e bine sa mergi la spital, dar nu credeam ca e o problema sistemica. A trebuit sa ies in strada intrucat calitatea actului de guvernare e direct proportionala cu implicarea civila.
Andrei, 26 de ani, profesor

Valentinei, pe de alta parte, protestul i s-a parut "slabut", pentru ca lumea este in continuare pasiva la problemele primare.

Am ramas pana la sfarsit pentru ca schimbarea incepe cu noi, exemplul incepe de la tine.
Valentina, 35 de ani, arhitect

Velvet Moraru, in varsta de 59 de ani, a declarat ca va merge in continuare la proteste pentru ca "altceva nu putem face decat sa votam cum trebuie si sa strigam". "Si sa incepem sa facem cate ceva pe strada noastra", adauga ea.

Irina considera ca, desi problema semnalata este acuta si vizeaza atatia oameni, unii nu cunosc toate datele care au fost mediatizate, iar altii sunt coplesiti de afluenta de date.

Nu-ti mai vine nici macar sa auzi. E frica sau deznadejdea, neincrederea ca oricum nu se schimba nimic si oricum sunt prea multe de schimbat
Irina, 36 de ani, fundraiser intr-un ONG

Madalina, o tanara de 25 de ani, spune ca la protest a adus-o "frica, in primul rand, pentru ca odata cu coruptia generalizata vine si frica generalizata".

Spitalul Universitar e unul la care merg de obicei pentru ca medicii si asistentele sunt foarte profesionisti. Dar nu poti sa muncesti doar cu material uman. Trebuie sa gasim cu nume si prenume vinovatii si sa se afle cu adevarat amploarea fenomenului, pentru ca pe lista cu cele 50 de spitale sunt foarte putine din provincie, pe care oamenii le-au semnat cu probleme
Madalina, 25 de ani, consilier juridic

Mihaela care monitorizeaza studii clinice, spune ca a iesit in strada pentru ca vrea un sistem de sanatate sigur pentru copilul ei. O prietena care o insoteste a declarat ca "noi, tinerii, preferam sa mergem la privat, dam niste bani, e revoltator! Imi doresc sa invatam ca natiune respectul, am iesit cum am iesit si alte dati".

Am un copil si imi doresc un sistem de sanatate sigur, cu copilul intotdeauna merg in sistemul privat, tocmai de frica infectiilor. Cred ca ar fi important sa inceapa curatarea sistemului, imi doresc ca vinovatii sa fie trasi la raspundere!
Mihaela Petrica, 37 de ani

Nu doar cei tineri au iesit in strada. Emilian Stroescu, in varsta de 59 de ani, pensionar, a declarat ca a participat la protest "ca sa nu intre in statistici".

Nu e vorba doar de coruptie. Coruptie e la ANRP, unde s-au luat niste terenuri, dar n-a murit nimeni. Aici, daca se fura, mor oameni. Am avut rude care au murit din cauza infectiilor din spitale. Am venit ca sa nu intru in statistici
Emilian Stroescu, 59 de ani, pensionar

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#proteste scandal Sanatate, #proteste Universitate scandal dezinfectanti, #proteste sanatate tara 6 mai , #proteste