Sezonul protestelor: Haos in Piata Victoriei, unde studentii au blocat circulatia

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 17:12
3164 citiri
Sezonul protestelor: Haos in Piata Victoriei, unde studentii au blocat circulatia
Foto: Digi 24

Studentii care protesteaza fata de subfinantarea din Educatie au blocat, miercuri, traficul din Piata Victoriei.

Mai multi tineri s-au asezat pe trecerile de pietoni in timpul actiunii prin care incearca sa atraga atentia autoritatilor statului, carora le solicita mai multi bani pentru burse, camine si cantine, transmite Digi 24.

Jandarmii si negociatorii incearca sa-i convinga pe studenti sa elibereze Soseaua Kiseleff din fata Palatului Victoria si sa protesteze intr-un spatiu delimitat de un gard. Negociatorii nu au avut pana acum succes, intrucat zeci de tineri continua sa stea pe carosabil, "nu intr-un tarc".

In jur de 700 de studenti au iesit, miercuri, pe strazile Capitalei.

Studentii din toata tara ies miercuri in strada - vezi de ce protesteaza

Actiunile de protest ale studentilor nu se desfasoara doar in Bucuresti, ci si in alte orase universitare din tara, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Galati, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea si Alba Iulia.

Estimari: Numarul total al protestatarilor depaseste 5.000

Se estimeaza ca numarul studentilor care au iesit in strada pentru a-si cere drepturile trece de 5.000, cea mai ridicata participare fiind la Timisoara, unde circa 1.500 de studenti au protestat in cursul zilei. Si la Cluj-Napoca circa 1.000 de studenti sunt asteptati sa se adune, dupa ora 17:00, in piata Unirii.

Printre nemultumirile lor se numara si faptul ca universitatile s-au vazut nevoite sa mareasca taxele de studiu, in contextul subfinantarii din educatia romaneasta. Totodata, ei sunt suparati si de faptul ca bursele sunt de doua sau chiar trei ori mai mici decat prevede legea, astfel ca tinerii nu reusesc sa-si acopere cu acesti bani cheltuielile de cazare si de mancare.

"Principala revendicare a studentilor, care ar aduce de altfel un beneficiu masiv educatiei, este respectarea legii si alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Acestia cer sa creasca finantarea de baza a universitatilor pana la valoarea ei din 2008, sa creasca subventia camine-cantine cu 30%, sa creasca fondul de burse cu destinatie clara catre bursele sociale si sa existe investitii reale in centrele de consiliere si orientare in cariera si o metodologie care sa defineasca normele de functionare a acestora", se arata in comunicatul remis Ziare.com de Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), care a organizat actiunile de miercuri.

Reactia ministrului: Ma bucur ca tanara generatie da dovada de implicare si protesteaza

La scurt timp dupa ce studentii protestatari au blocat traficul in Piata Victoriei, a aparut si prima reactie a oficialilor. Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a precizat ca vorbit cu colegii sai din Guvern, precum si cu reprezentantii studentilor, dar nu a preconizat cand sau in ce masura vor si solutionate problemele acestora.

"Atat ca student, cat si ca rector al unei importante universitati din Romania, inteleg revendicarile studentilor si doresc sa ii asigur ca ministerul face toate eforturile pentru o imbunatatire a situatiei lor. Precizez faptul ca in cursul zilei am avut mai multe discutii, si in cursul zilei de ieri, si in cursul diminetii de astazi, la ministerul de Finante, impreuna cu domnul ministru Liviu Voinea, cu doamna ministru Doina Pana si cu domnul Remus Pricopie. Am luat act inca o data de solicitarile studentilor si am prezentat pozitiile noastre. Evident, nu este ultima discutie, este una dintre ele. Continuam dialogul cu acestia, tinand cont de constrangerile bugetare pe care Romania le are", a declarat Costoiu.

Totodata, acesta a spus ca este mandru de faptul ca tinerii reactioneaza atunci cand au nemultumiri si ies in strada. "Pe undeva ma bucur, ca fost lider al unei miscari studentesti, in perioada studentiei mele, de faptul ca tanara generatie da dovada de implicare si actioneaza pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul si nu pot decat sa apreciez ca sunt implicati si isi doresc rezolvarea acestor probleme", a mai spus ministrul pentru Invatamant Superior.

De asemenea, acesta a spus ca a sesizat ca exista o diferenta intre revendicarile studentilor si cele ale rectoratelor, asttfel ca tinerii doresc schimbarea mecanismului de alocare a burselor, in vreme ce cei care se afla in conducerea universitatilor vor mai multi bani in scoala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#proteste student circulatie blocata, #proteste blocat trafic Victoriei, #proteste Piata Victoriei , #proteste