Sindicalistii din sanatate au pichetat ministerul - Urmeaza greva generala

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 17:26
845 citiri
Sindicalistii din sanatate au pichetat ministerul - Urmeaza greva generala
Foto: Digi24

Mitingul la care au participat miercuri angajatii din sistemul de sanatate s-a incheiat cu o jumatate de ora mai repede decat era prevazut in calendarul anuntat anterior de organizatori.

In timpul protestului, care a avut loc in fata Ministerului Sanatatii, cei peste 120 de oameni au fluierat si au afisat lozinci prin care cereau "respect" pentru sistemul medical si 6% din PIB pentru Sanatate.

Acestia au mai cerut o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica acestui sistem, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti.

Totodata, protestatarii doresc consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a afirmat ca urmatoarea etapa, dupa pichetarea Ministerului Sanatatii, va fi organizarea unui mars si a unui miting in Bucuresti la care sunt asteptati sa participe aproximativ 40.000 de profesionisti din sanatate.

"Daca nu se tine cont de ceea ce dorim noi, nu poate sa fie decat greva generala in sanatate. Daca nu, dupa exemplul colegilor nostri din alte tari care au reusit in sase ore sa isi rezolve problema, demisia in bloc. Sa lucreze in sanatate cei care ne dau lectii si nu ne dau fonduri. Domnul ministru este de acord cu revendicarile noastre, numai ca declara o anumita neputinta din cauza deciziilor care se iau la nivel guvernamental si la nivelul Parlamentului, decizii cu care el este obligat sa fie solidar", a afirmat Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor transmite Executivului sa-l lase pe ministrul Eugen Nicolaescu sa negocieze cu specialistii in domeniu.

"Noi nu cerem altceva decat Guvernul si Parlamentul sa ii dea puteri depline de negociere si ceea ce hotaram aici sa fie acceptat fara tot felul de modificari. Experienta ne arata ca discutam aici, stabilim un acord, dupa care in Guvern se revine pentru ca sunt alte prioritati. Sa ni se spuna clar: sanatatea nu este prioritate si nu avem nevoie de profesionisti. Domnul presedinte Basescu ne-a spus-o clar sa plecam in strainatate si ne-o spune si Guvernul, si Parlamentul si atunci plecam sau sa se spuna ca este o prioritate si atunci prioritatea o stabilim si in cadrul bugetului", a spus Astarastoae.

El a admis ca problemele se rezolva la masa dialogului intr-o tara normala, insa in Romania modelul protestelor in strada a dat roade.

Ministrul Sanatii, Eugen Nicolaescu, le-a transmis cadrelor medicale, inainte de protest, ca problemele din sistem nu se vor rezolva in strada, ci prin dialog.

"Stand in strada nu se rezolva problemele, ele se rezolva prin dialog. Sa stam de vorba si sa continuam dialogul pe care l-am inceput. Avem grupuri de lucru formate, avem proiecte de lege care sunt in dezbatere publica facute cu dumnealor, nu inventate. Eu nu stiu de ce se sta in strada, dar nu asta este problema mea. Problema mea este sa rezolvam problema", a spus ministrul.

Ministrul a precizat ca dublarea salariilor pentru rezidenti nu se va putea face in acest an, dar s-ar putea gasi o modalitate pentru a fi marite cu anumite procente.

"Eu am spus ca in acest an este imposibil pentru ca nu este buget, nu putem sa inventam buget in luna septembrie, dar incercam sa gasim poate anumite procente. Suntem in calcule, cand le vom termina, o sa stam de vorba. Eu le-am spus de cate ori m-am intalnit cu dumnealor, pentru medicii rezidenti, ca sa nu amestecam toate salariile aici, pentru medicii rezidenti ar putea sa fie de la 2% la 20%, in functie de cum vom termina calculele prin restructurare si reorganizare, dar mai devreme de 1 noiembrie nu pot fi acordate", a afirmat ministrul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest medici Ponta, #protest medici Astarastoae , #proteste