Sindicalistii si-au pierdut rabdarea: Protestam in fiecare zi pana cand Guvernul se tine de cuvant

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 10:43
2173 citiri
Sindicalistii si-au pierdut rabdarea: Protestam in fiecare zi pana cand Guvernul se tine de cuvant

Sindicalistii Cartel ALFA au avertizat ca vor picheta in fiecare zi Ministerul Muncii, incepand de marti, intre orele 10:00 si 12:00, pana cand Guvernul se va arata dispus sa modifice Legea dialogului social.

"Guvernul nu a facut nici un demers pana acum in vederea modificarii Legii 62/2011, (Legea dialogului social). Aceasta lege, care a blocat negocierile colective si a facut aproape imposibila reprezentarea salariatilor de catre sindicate, a fost adoptata in 2011 prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Boc, fara nicio dezbatere publica sau consens intre partenerii sociali", acuza reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA, intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Iohannis trimite Senatului spre reexaminare Legea dialogului social

Acestia sustin ca Guvernul actual, desi a promis si a semnat un acord prin care s-a angajat ca va aduce legislatia la situatia initiala, corectand prevederile care prejudiciaza salariatii, "acum pretinde consensul partilor ca si conditie prealabila modificarii: toate sindicatele si toate patronatele, autohtone sau multinationale".

Strategia Guvernului

Sindicalistii spun ca aceasta este, de fapt, o strategie a Executivului "de a intarzia la infinit niste modificari pe care realitatea relatiilor de munca si situatia disperata a lucratorilor romani le reclama ca extrem de urgente".

"Practic, de la adoptarea Legii 62/2011 nu a mai fost incheiat nici un Contract Colectiv de Munca (CCM) sectorial, iar din 524.869 angajatori numai la 14.343 sunt incheiate CCM de unitate, din care numai 2016 de catre reprezentantii sindicatului reprezentativ.

Impreuna cu eliminarea Contractului Colectiv de Munca Unic la nivel national (CCMUNN), inexistenta contractelor sectoriale a redus dramatic numarul de salariati acoperiti de un contract colectiv, si in consecinta de drepturile si clauzele pe care aceste contracte le contineau", au explicat reprezentantii Cartel Alfa.

Totodata, acestia s-au plans si de conditiile impuse pentru formarea unui sindicat si pentru negocierea unui contract colectiv, care "lasa o mare parte din structura lucratorilor (aproximativ 40% din totalul angajatilor romani) fara drept de asociere, in contradictie cu prevederile Constitutiei Romaniei, care garanteaza acest drept".

Sindicalistii din Cartel Alfa reiau protestele imediat dupa alegerile prezidentiale

Protest in fata Ministerului Muncii: Ne vom duce si la Guvern

D.T.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...