Statuia lui Matei Corvin, vandalizata de suporterii Universitatii Cluj

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 14:44
4749 citiri
Statuia lui Matei Corvin, vandalizata de suporterii Universitatii Cluj
Foto: cluj-am.ro

Cei care au vandalizat statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii din Cluj-Napoca ar fi suporteri ai echipei Universitatea Cluj, cei patru tineri fiind amendati.

"Marti seara, in jurul orei 21.20, mai multe persoane au escaladat grupul statuar, unde au scandat cuvinte obscene si au inscriptionat cuvinte obscene. Toti cei patru au fost dusi la sediul Sectiei 1 si au fost amendati pentru incalcarea Legii 61/1991, respectiv la articolul trei, punctele 14 si 23, care sanctioneaza scrierea, desenarea fara drept pe peretii cladirilor si consum de bauturi alcoolice in public", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, Anca Purdea.

Cei patru suporteri sunt D. Razvan, de 21 de ani, G. Ionut, de 23 de ani, M. Adriana, de 28 de ani, si T. Raul, de 23 de ani. Acestia au fost audiati cateva ore si apoi trimisi acasa. Amenda aplicata este de 200 de lei.

Dupa demonstratiile care au avut loc marti seara la Cluj Napoca, pe piedestatul grupului statuar Matei Corvin a fost scris, cu spray negru, un mesaj anti-maghiar, "M--- UDMR!". In cursul serii de marti, politistii au retinut pentru audieri patru tineri suspectati ca au comis faptele vandale.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat ministrului de Interne, Traian Igas, sa se ia masuri ferme impotriva huliganilor si sa-i pedepseasca pentru vandalizarea grupului statuar Matei Corvin, din Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat remis marti seara de catre biroul de presa al presedintelui UDMR, Kelemen Hunor considera ca distrugerea provocata statuii lui Matei Corvin este de fapt un act de vandalism las.

"UDMR comdamna faptele vandale intamplate marti seara, care au avut drept tinta simbolul maghiarilor din Transilvania, simbolul Clujului, statuia lui Matei Corvin", scrie in comunicat.

Kelemen afirma ca in societatea noastra se poate demonstra, pot fi criticate partidele politice, insa nu se poate accepta ca oameni iresponsabili sa se razbune pe o statuie aflata in centrul orasului, pe un monument pastrat cu sfintenie, sa se foloseasca de o demonstratie pentru a injosi o comunitate.

"As vrea sa accentuez si pe acesta cale ca demonstratiile pasnice, civilizate sunt acceptate insa nu putem fi de acord ca aceste proteste sa se transforme in incitari anti-maghiare", a subliniat Kelemen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#vandali amendanti, #statuie Matei Corvin Cluj Napoca, #statuie vandalizata Cluj Napoca, #vandali Matei Corvin Universitatea Cluj , #proteste