The Economist: Mamaliga a explodat - Romanii dau batalia de la Bucuresti

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 19:52
6329 citiri
The Economist: Mamaliga a explodat - Romanii dau batalia de la Bucuresti
Foto: The Economist

Protestele care au cuprins Romania in ultimele zile au atras atentia presei internationale. Revoltele din tara noastra au fost descrise, luni, de cotidianul britanic The Economist.

"Mamaliga nu explodeaza" este aforismul pe care il folosesc romanii cand vor sa descrie situatia de acceptare resemnata, tipica pentru aceasta tara. Insa ceva s-a intamplat la sfrasitul saptamanii trecute, noteaza The Economist.

Sute de persoane au protestat in Bucuresti si in alte 40 de orase ale tarii, marsaluind impotriva incompetentei liderilor politici de a rezolva criza economica.

Centrul Capitalei a fost lovit de cele mai violente manifestatii din ultimii 20 de ani. Traian Basescu, presedintele de centru-dreapta, este tinta principala a protestatarilor, acestia scandand lozinci precum "Iesi afara, caine mizerabil!".

Oamenii arunca cu pietre si bombe artizanale in fortele de ordine, care au incercat sa disperseze multimea folosind tunuri de apa, mai comenteaza publicatia.

60 de persoane, printre care si cativa politisti, au fost raniti in timpul revoltelor. Oficialii au recunoscut ca fortele de ordine "au facut exces de zel" si ca au exagerat uneori, se mai arata in articol.

Premierul Emil Boc a precizat, luni, ca este impotriva violentei, dar a marturisit ca masurile de austeritate impuse de Guvern au dus populatia intr-o situatie critica.

Initial, protestele au avut ca scop sustinerea lui Raed Arafat, fondatorul SMURD, care a demisionat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Santatii, dupa ce a avut cateva altercatii cu Basescu privind controversatele reforme din domeniul sanatatii. Dupa ultimele intamplari, premierul a hotarat sa schimbe aceasta lege, precizeaza cotidianul.

Basescu, cunoscut pentru manierele sale nediplomate, a cerut Guvernului, vineri, sa retraga noul proiect de lege a sanatatii. El a tinut sa sublinieze ca mass-media a manipulat populatia. In plus, el a spus, sarcastic, ca sistemul medical de urgenta functioneaza perfect.

Opozitia social-liberala, USL, a cerut ca alegerile, programate pentru luna noiembrie, sa se tina mai devreme, precizand ca "Romania este o tara care nu are conducere". Liderul formatiunii politice, Victor Ponta, i-a oferit lui Arafat un loc in USL, insa acesta a refuzat oferta, precizand ca nu mai vrea sa intre in politica. El le-a transmis protestatarilor sa nu apeleze la violenta si sa nu se lase manipulati de politicieni.

Actiunile manifestantilor sunt greu de anticipat. Insa Cristian Parvulescu de la Pro-Democratia considera ca acestia pot da jos Guvernul, conform publicatiei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#proteste Bucuresti, #proteste violente Bucuresti, #proteste Piata Universitatii, #proteste Romania, #proteste Capitala , #proteste