The Guardian publica motivele romanilor care ies in strada: Au trezit gigantul nostru adormit numit constiinta

Luni, 06 Februarie 2017, ora 22:02
13012 citiri
The Guardian publica motivele romanilor care ies in strada: Au trezit gigantul nostru adormit numit constiinta
Foto: Arhiva Ziare.com

Cotidianul britanic The Guardian publica, luni, un material cu declaratii ale romanilor care explica de ce au iesit in tara de aproximativ o saptamana si ce vor sa se intample in continuare.

Dupa sase nopti in strada, protestatarii romani par sa fi castigat, dupa ce Guvernul a renuntat la legislatia penala care a declansat cele mai ample manifestatii de la caderea comunismului, insa cei care au raspuns apelului The Guardian de a oferi explicatii spun ca nu este suficient si vor demisia Executivului.

"Sunt profund corupti. Prioritatea lor dupa investirea in functie este sa modifice reusitele cele mai importante inregistrate in ultimii 28 de ani din Romania: lupta impotriva coruptiei", spune Andrei, controlor de trafic aerian de 28 de ani, din Bucuresti.

"Nimeni nu vrea o intoarcere la perioada inceputului anilor '90, unde nu existau consecinte pentru frauda organizata", adauga el.

"Intr-o democratie atat de tanara, cu o astfel de istorie, vechile obiceiuri de a inghiti orice ti se arunca sunt greu de uitat. Insa 27 de ani de coruptie sunt suficienti", afirma si Andrei, de 32 de ani, din Buzau.

"Au trezit gigantul nostru adormit numit constiinta si se vede ca le este frica de aceasta ragand in fiecare oras. Chiar si in orasul meu natal, de 120.000 de oameni, care este de obicei afiliat Guvernului, sute de oameni au iesit in strada", adauga el.

"Nu imi pasa prea mult de faptul ca vor sa tipareasca niste cartonase de iesire din inchisoare pentru cativa membri ai partidului, dar modul in care au incercat sa obtina acest lucru este absolut dezgustator; ordonanta a fost adoptata in mijlocul noptii si nici macar nu era pe agenda zilei. Parlamentul a fost ignorat complet, desi situatia nu era o urgenta", a afirmat Mihnea, de 17 ani, din Pitesti.

Urmareste LIVE desfasurarea protestelor de luni seara din intreaga tara

"De obicei nu protestez, pentru ca nu sunt multe ocazii in viata mea cand actiunile actualei administratiei au fost 100% ilegale. Nu se poate sa mai poata guverna dupa greseala enorma pe care au facut-o", a subliniat el.

Grindeanu spune ca Guvernul sau, care a castigat circa 46% dintre voturi in decembrie, nu va demisiona. Cabinetul sau intentioneaza sa foloseasca un proiect de lege separat, pentru eliberarea a aproximativ 2.500 de detinuti care servesc pedepse sub cinci ani de inchisoare.

"Sunt aceiasi oameni care conduc tara ca si inainte de Revolutia din '89, rudele lor si prietenii lor politici", explica Belinda, de 32 de ani, proprietar de salon din Timisoara, care va fi capitala culturala europeana in 2021.

"In ultimii cinci ani, mi-am pierdut toti prietenii (au emigrat - n.red.). Sunt mai fericiti decat au fost vreodata in Romania. Generatia mea trebuie sa castige si sa vina cu ceva nou sau aceasta tara va fi pierduta pentru totdeauna - nu e nicio melodrama, doar adevarul inevitabil", marturiseste ea.

Romanii care au raspuns la intrebarile The Guardian si-au exprimat nemultumirea fata de lipsa locurilor de munca, fata de educatia de calitate scazuta si fata de sistemul de ingrijire medicala care se prabuseste, dar si de rolul pe care il joaca in viata lor de zi cu zi coruptia.

"Stresul este un cuvant care descrie perfect starea in care traiesc constant majoritatea dintre noi. Problemele noastre de zi cu zi sunt absurde. Nu ar trebui sa stau lunar la coada sase ore pentru a-mi plati taxele, pentru ca institutiile nu au intrat in epoca digitala. Nu ar trebui sa traiesc cu teama ca vreo institutie imi va inchide mica afacere, daca nu dau mita pentru a fi lasata in pace", se plange Belinda.

"Coruptia este ceva cu care noi, romanii, ne-am obisnuit. Mi-e frica sa merg la un spital de stat pentru ca astept ore la rand sau dau spaga la consultatie", subliniaza Ana, de 36 de ani, economista din Bucuresti.

"Mi-e groaza sa trebuiasca sa imi trimit copilul la o scoala publica, unde sunt sanse mari sa fie traumatizat de profesori frustrati care striga si ii supun la pedepse fizice pe copii pentru a-i disciplina. M-am saturat sa cred ca nu pot face nimic decat sa mituiesc profesorii si directorii de scoli", explica ea situatia.

"Le dau spaga functionarilor publici sa isi faca treaba si stau la cozi lungi pentru a primi o semnatura pe o hartie. Fostul premier Dacian Ciolos a dat un ordin ca scolile si spitalele sa aleaga manageri pe baza criteriilor profesionale, dupa un examen obiectiv si public. Mi s-a parut o idee foarte buna. O noua decizie a anulat acele ordine", a subliniat ea.

Laura, de 44 de ani, stomatolog din Transilvania care locuieste in Suedia, a venit in tara de la Malmo, pentru a participa la proteste impreuna cu bunicul ei de 101 ani, imediat ce ordonanta de urgenta a fost anuntata.

"Romanii sunt obisnuiti cu suferinta si nu au ripostat, in afara de fugi in strainatate si a accepta slujbe in Europa pe care nu le vrea nimeni altcineva - culegatori de fructe, menajere, personal de ingrijire si asa mai departe. Meritam mai bine de atat", spune ea.

"Din pacate, oamenii au fost atat de dezamagiti incat nu au votat, iar rezultatul a fost victoria social-democratilor, singurul partid cu un grup disciplinat de alegatori in varsta, care sunt intotdeauna dispusi sa voteze", precizeaza Laura.

"Am fost la sase marsuri de protest la Sibiu si voi continua sa fac la fel pana cand vad ca ordonanta dispare si ca Guvernul este inlocuit. M-am saturat de modul in care social-democratii trateaza poporul roman", incheie ea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#proteste Romania Guvern PSD ordonanta , #proteste