Tot mai multi sindicalisti din Sanatate se pregatesc de proteste si ameninta chiar cu greva

Marti, 19 Septembrie 2017, ora 15:57
2079 citiri
Tot mai multi sindicalisti din Sanatate se pregatesc de proteste si ameninta chiar cu greva
Foto: Facebook/Solidaritatea Sanitara

Tot mai multi sindicalisti din Sanatate ameninta cu proteste, actiuni de pichetare si chiar greva.

Dupa ce sindicalistii Federatiei Sanitas au anuntat, luni, ca se pregatesc de proteste si de un miting de amploare pe 19 octombrie, acum Biroul Executiv al Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania a decis continuarea programului de proteste impotriva masurilor adoptate de guvernanti cu actiuni de pichetare, participarea la mitingul din data de 4 octombrie si o posibila greva in sector.

"Avand in vedere indiferenta dovedita de guvernanti la apelul celor 10.000 de angajati din Sanatate care au participat de la inceputul acestui an pana in prezent la protestele online organizate de Federatia 'Solidaritatea Sanitara' pe tema legii salarizarii bugetarilor si a contractului colectiv de munca, tinand cont de faptul ca peste 75% dintre angajatii din sanatate vor fi afectati de semnificative scaderi ale veniturilor incepand cu 1 ianuarie 2018, respectiv 1 martie 2018, Biroul Executiv al Federatiei 'Solidaritatea Sanitara' din Romania a decis continuarea programului de proteste impotriva masurilor adoptate de guvernanti care conduc la semnificative scaderi ale veniturilor salariale si la nedreptatirea unor categorii intregi de salariati din sanatate, prin mutarea protestelor in strada", spun sindicalistii, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, prima etapa a protestelor in strada debuteaza cu pichetarea principalelor institutii implicate in adoptarea acestor masuri. Astfel, in zilele de 28 si 29 septembrie, in intervalele orare 14:00 - 16:00 si, respectiv, 09:00 - 11:00, sunt programate pichetari simultane ale Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Sanatatii.

A doua etapa a protestelor in strada o constituie participarea Federatiei "Solidaritatea Sanitara" la mitingul din data de 4 octombrie, completand revendicarile organizatorilor cu propria lista de revendicari, specifice sectorului sanitar.

"In data de 30 septembrie 2017, Consiliul de Coordonare al Federatiei 'Solidaritatea Sanitara' va decide in privinta demararii procedurilor prealabile grevei, avand in vedere blocarea negocierilor desfasurate pe tema contractului colectiv de munca la nivel de sector sanitar. Revendicarile Federatiei 'Solidaritatea Sanitara' sunt cele indicate inca din timpul discutiilor prealabile adoptarii Legii nr. 153/2017, concentrate impotriva scaderii veniturilor angajatilor determinate de aceasta lege", se spune in comunicat.

Citeste si Campanie de protest fata de Guvernul Tudose: Romanii sunt cobai pentru masuri si politici netestate nicaieri in lume

Sindicalistii solicita urmatoarele:

-renuntarea la intentia de introducere a contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului, care ar determina o scadere cu 22% a veniturilor nete ale angajatilor, raportat la salariile din grilele anexa la Legea nr. 153/2017;

-eliminarea limitarii sumelor aferente sporurilor pentru conditiile de munca la 30% din suma salariilor de baza stabilita de art. 25 din lege sau, alternativ, aceasta limita sa nu ia in considerare sporurile pentru lucrul in zilele libere/de sarbatoare; -cheltuielile cu tariful orar pentru garzile efectuate in baza unui contract de munca cu timp partial (ambele facand parte din specificul activitatii din sectorul sanitar); -indemnizatia de hrana si voucherele de vacanta;

-mentinerea drepturilor aferente sporurilor pentru conditiile de munca la nivelul procentual actual;

-mentinerea programului de munca al medicilor aferent normei de baza si garzilor suplimentare in forma actuala.

De asemenea, pe lista de revendicari se mai afla acordarea drepturilor de hrana (tichete de masa sau norme de hrana echivalente) pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie - 1 decembrie 2018.

"In forma actuala a legii, angajatii din sanatate vor pierde aceste drepturi pe perioada amintita, aceste pierderi echivaland cu o scadere medie a salariilor de 8%", spun reprezentantii federatiei.

Alte revendicari vizeaza introducerea personalului nemedical in anexa specifica sectorului Sanatate si aplicarea sporurilor pentru intreg personalul din unitatile sanitare, aplicarea salariilor prevazute in grila pentru intreg personalul angajat in unitatile sanitare, inclusiv personalul nemedical (TESA) incepand cu 1 martie 2018, mentinerea drepturilor salariatilor aferente concediilor de odihna suplimentare, acordarea indemnizatiei de vacanta incepand cu data de 1 ianuarie 2018 si introducerea masurilor de reforma a relatiilor de munca, conform propunerilor inaintate de Federatia 'Solidaritatea Sanitara' la contractul colectiv de munca.

Ministrul de Finante sustine insa ca Guvernul va da o lege prin care va obliga angajatorii, chiar si pe cei privati, sa nu scada salariile angajatilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste sindicalisti sanatate, #sindicalisti sanatate pichere minister , #proteste