Vremea marilor manipulari (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 12:14
2968 citiri
Vremea marilor manipulari (Opinii)

La o privire superficiala, ai zice ca societatea civila din Romania trece printr-un proces galopant de revigorare.

Unde te intorci dai de un miting, de o demonstratie, de la cele maraton impotriva exploatarii aurului la Rosia Montana, la cele explozive, cu preoti tulburati si morti inviati, impotriva gazelor de sist, pana la cele emotional-nationaliste pentru unirea cu Republica Moldova si cele periodice ale secuilor pentru autonomie teritoriala.

Tara se misca, nu-i asa? Nu-i asa. Tara este groaznic de inerta in chestiunile esentiale si manipulata copios in cele care fie au potential de scandal, fie servesc intereselor cuiva.

In povestea Rosiei Montana, spre deosebire de multi oameni cu certitudini ferme, eu inca nu am inteles daca ea este in principiu o solutie buna sau rea, pentru tara in general si pentru zona respectiva in special. Proiectul premierului Ponta, respins de deputatul Ponta este o ineptie, nu la el ma refer. Ci la proiectul exploatarii in general pentru ca nu s-a gasit inca vocea suficient de puternica si suficient de credibila care sa explice daca pus altfel in practica acest proiect poate fi bun.

Protestele nu au lamurit acest lucru insa au incercat sa impuna lideri de carton cu iz de creatie de laborator, cu sau fara plete, foarte buni pentru aruncat mesaje inflamante si creat diversiuni perfecte. Statura lor ridicola a sabotat proiectul si a alungat din piata cei mai multi dintre oamenii de buna credinta, dar intial schema parea sa dea rezultate.

Gazele de sist au unit in mod paradoxal taranii cu popa in frunte de la Pungesti, cu hipster-ii cu Iphon-ul in frunte de la Bucuresti. Nu e putin lucru, se-ntelege. Dar coincidenta de viziune este, sa recunoastem, uimitoare. Din pacate insa, nici unii, nici altii nu au inteles mai nimic din tema protestului lor.

Si stiti de ce? Pentru ca nici unii, nici altii nu admit facturile mari la gaze. Daca le-ar admite, in numele ecologismului, ar fi OK, ar insemna ca au inteles esenta problemei. Dar daca ii iei la bani marunti toti vor si gaze ieftine, si ecologie nepatata. Nu se poate!

Dar cu siguranta miza gazelor de sist o inteleg altii foarte bine, cei care au avut grija ca protestatarii din camp sa aiba mancare, apa si ceai cald, au avut grija sa ii filmeze, sa le cheme preoti si, mai ales, sa le explice cum vor fi rasi de pe suprafata pamantului daca Chevron si numai Chevron baga teava de explorare in pamant. Niste oameni de bine, mai de la rasarit asa.

Povestea cu autonomia teritoriala e asa de veche incat nici nu cred ca merita dezvoltata. Din timp in timp, maghiarii cer asta spre oripilarea romanilor care inca mai cred ca Ardealul e o bucatica de zahar pe care o ascunzi in buzunar si fugi cu ea peste granita. Sau intr-o UE cu tot mai putine granite interne isi mai pune cineva si ar mai accepta cineva revizionismul teritorial?

Cat despre unirea cu Moldova, ce frumos! Dar cat de nefezabil. Isi imagineaza cineva ca Romania, cu imensele ei probleme interne, ar face fata unei incercari pe care o tara ca RFG a dus-o cu mare greutate, adica integrarea unui alt stat cu probleme si mai mari, inclusiv economice? Si inca RDG era o tara unitara din punct de vedere etnic spre deosebire de Republica Moldova, care contine si cam un milion de rusi.

Isi imagina cineva ca Buxelles-ul va aproba senin o asemenea expansiune teritoriala a unei tari cu cartea de vizita a Romaniei sau ca isi doreste in viitorul apropiat granita comuna cu Rusia? Asta ca sa atingem doar cateva argumente de suprafata.

Dar acestea sunt detalii la care nu se gandeste nimeni. Marsuri, mitinguri, scandari ocupa intreaga scena. Daca e "jos Ponta!", e de bine. Pavlovian. Si in acest timp, in culise, nestingherite, se intampla marile smecherii, marile manevre pe care le acceptam resemnati si fara cracnire.

Suntem ieftini la faina marilor teme si scumpi la tarata manipularilor carora le cadem prada cu mult prea usor. Si, nu-i asa, exact asa si traim.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#proteste Romania, #gaze de sist, #unire Romania Moldova, #autonomie teritoriala secui , #proteste