Washington Post: Trump ar trebui sa tina cont de semnele de democratie din Romania inainte sa arunce UE la gunoi

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 23:40
17417 citiri
Washington Post: Trump ar trebui sa tina cont de semnele de democratie din Romania inainte sa arunce UE la gunoi
Foto: Arhiva Ziare.com

Intr-o perioada in care democratia se erodeaza in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, o contramiscare incurajatoare a erupt brusc in Romania, o fosta tara comunista cu 20 de milioane de locuitori, situata la malul Marii Negre.

Sute de mii de oameni au manifestat in ultima saptamana in capitala tarii, la Bucuresti, dar si in alte orase mari, in cadrul celei mai ample mobilizari politice de la caderea regimului comunist, in 1989, scrie comitetul editorial al prestigiosului cotidian Washington Post.

Punctul de raliere a fost simplu, direct si, avand in vedere istoria tarii, unul care inspira: o cerere ca Guvernul sa nu relaxeze legiile anticoruptie.

Guvernele romane au fost impregnate de coruptie cel putin de pe vremea fostului dictator Nicolae Ceausescu, insa, dupa ce tara a aderat la Uniunea Europeana, in 2007, elita politica a fost supusa, de la Bruxelles, unei uriase presiuni sa se reformeze. Rezultatul a fost infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie, o institutie independenta, care ancheteaza peste 1.000 de cazuri pe an - inclusiv ale unor oficiali de rang inalt.

Dupa ce a obtinut fara efort o victorie in alegerile din decembrie, in care prezenta la urne a fost slaba, Partidul Social Democrat a considerat ca poate sa inverseze acest proces de "curatare". Mai intai a propus o lege care ar fi gratiat pe oricine ispasea o pedeapsa mai mica de cinci ani de inchisoare pentru anumite infractiuni - o masura care pare ca s-ar aplica si liderului partidului Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare la doi ani de inchisoare pentru frauda electorala.

Apoi, a venit cu o lovitura si mai indrazneata: pe 31 ianuarie, Guvenul PSD - si nu partidul, asa cum scrie WP - a emis o ordonanta de urgenta care dezincrimina unele forme de coruptie, in cazul in care prejudiciul era mai mic de 200.000 de lei (48.000 de dolari).

Acest lucru l-ar fi scapat pe Dragnea de alta acuzatie de coruptie, pentru care este judecat, si i-ar fi permis sa devina premier. Acest lucru ar fi permis totodata Guvernului sa reia practica de a cumpara sustinerea primarilor si altor politicieni locali din tara prin alocarea de fonduri.

Pariul potrivit caruia o populatie apatica ar fi inghitit aceasta manevra nerusinata s-a dovedit foarte nechibzuit. Romanii au iesit aproape imediat in strada, impulsionati de organizatii ale societatii civile, Biserica Ortodoxa Romana si presedintele tarii, care au denuntat ordonanta.

Pana in weekendul trecut, multimea, pasnica, a crescut atat de mult, incat Cabinetul premierului Sorin Grindeanu a anulat masura. Insa manifestantii au ramas in strada de duminica si cer demisia ministrilor.

Social-democratii ar putea sa caute in continuare sa distruga legislatia anticoruptie in Parlament. Insa acest lucru ar risca sa infurie o intreaga populatie, deja trezita.

Romanii au demonstrat ca valorile democratice au prins radacini in tara, in ultimele doua decenii, cu ajutorul aliatilor europeni si Statelor Unite. Aceasta este o realizare nu doar in folosul natiunii lor. Ea face Europa mai stabila si mai sigura, comenteaza ziarul.

Administratia Trump ar trebui sa ia in considerare asemenea progrese inainte sa arunce Uniunea Europeana la gunoi, conchide echipa editoriala de la Washington Post.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Nicușor Dan, despre bâlbele coaliției privind candidatul comun la Capitală: ”Lupta s-a polarizat între mine și Piedone”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni, 22 aprilie, că lupta pentru Primăria Capitalei s-a polarizat deja între el și Cristian Popescu Piedone, primii clasați, în contextul în...
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis, pe lista scurtă a posibililor înlocuitori ai Ursulei von de Leyen pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, într-o analiză Euronews Italia
Klaus Iohannis a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, într-o analiză a Euronews Italia, citată de Rador Radio România, în...
#Washington Post Trump proteste Romania , #proteste
Comentarii
Poza John Doe 5430
John Doe 5430
rank 5
angel9913...Noi suncem BANATENI , acolo unde ii km 0 al DEMOCRATIEI