Ziua supararii noastre si noaptea din mintea politicienilor (Opinii)

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 21:07
3487 citiri
Ziua supararii noastre si noaptea din mintea politicienilor (Opinii)
Foto: Arhiva

Revoltele violente care au cuprins centrul Bucurestiului, alaturi de protestele organizate in alte cateva mari orase ale tarii, au provocat reactii ciudate in randul politicienilor. Dupa cum stau cocotati pe crengile copacului uscat al politichiei romanesti, liderii partidelor s-au avantat sa culeaga roadele revoltei.

Crin Antonescu, marele absent al Parlamentului Romaniei, suna goarna pentru mobilizarea trupelor USL care sa se alature protestatarilor. Sindicalistii, mai mult sau mai putin politizati, treziti din somnolenta, ameninta cu greva generala. Coalitia aflata la guvernare ii scoate tapi ispasitori pe membri galeriilor echipelor de fotbal - cat de convenabil! - pe care aproape ca-i declara cetateni de mana a doua, anarhisti cu simbrie, dusmani ai democratiei! Singurul care tace este Traian Basescu, marele vinovat al declansarii haosului. Isi pregateste cumva elicopterul, cu care sa fuga spectaculos din curtea Cotrocenilor?

Dincolo de orice gluma, reactiile politicienilor merita a fi analizate, macar pentru a incerca sa masuram absurdul. Opozitia, firesc, doreste sa obtina beneficii maxime dupa urma revoltelor. Ochii liderilor USL privesc pofticiosi la miile de romani care protesteaza in strada, contorizand tot atatia potentiali votanti. Dar ochii intotdeauna sunt mai mari decat burta, iar apelul lui Crin Antonescu lansat catre simpatizantii si membri USL de a iesi in strada prezinta riscul ca participarea sa nu fie suficient de mare, incat sa dovedeasca forta USL.

Lepadarea lui Crin de protestatarii violenti - pe care ii numeste huligani - este o alta greseala, dovedind infantilitate politica. El uita ca exista varianta ca violentele sa nu fie neaparat expresia unor manipulari sau a unor porniri patologice, ci mai degraba a acumularii unor mari frustrari in randul populatiei exasperata de saracie, de masurile aberante de austeritate si mai ales, de cinismul, nesimtirea, ipocrizia si lipsa de dialog manifestate de Traian Basescu si guvernul Boc.

Ceva mai istet, Victor Ponta se face plimbat pe la Strasbourg, unde va prezenta (sic!) situatia din Romania in fata grupurilor socialist si liberal din Parlamentul European. Oricum, indiferent cum vor incerca sa exploateze revoltele, liderii USL sa fie convinsi ca alegatorii romani cu tinere de minte nu au uitat coruptia din timpul guvernarii Nastase si nici marile afaceri pe bani publici comise de finantatorii din umbra ai PNL si PSD.

Din zona Puterii primim reactii identic de ciudate si de ipocrite. Intelectualul cu aere de european de elita, prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi, peroreaza: "Romania care munceste, nu mahalaua violenta si inepta incolonata va face alegerea! Toti romanii de bine inteleg ca inceput inclestarea pe viata si pe moarte intre fortele trecutului si proiectul unei noi Romanii!" Nenea Baconschi, de ce esti asa dramatic? Mon cher, sa intelegem ca in Romania matale "portocalie" exista cetateni de calitatea superioara - muncitori pe salarii mici si taxe supermari, supusi docili ai guvernului, adoratori ai "El Lidero Massimo" Traian Basescu - si cetateni de calitate inferioara - mahalagii, bestii violente, lenesi care se tin doar de proteste, vesnici nemultumiti de statul basescian care le ofera atatea binefaceri?

Totusi, cea mai amuzanta si penibila reactie din zona PDL este a lui Emil Boc. Cu un ton care se doreste serios si martial, primul ministru Boc - cel mai de plastilina prim-ministru din istoria post-decembrista a tarii - a debitat la televizor o serie de tampenii care pot fi considerate de domeniul tragi-comicului: sa relansam dialogul, sa activam comisiile de dialog social, sa avem rabdare, avem stabilitate economica, violentele stradale ne fac rau, multumesc romanilor ca au rabdat masurile de austeritate, e greu, dar va fi mai bine etc.

Totusi, de ce au reactionat violent romanii, de ce au iesit in strada cu miile? Nu cumva pentru ca acelasi Guvern Boc, care acum face apel la dialog si consultari, a eludat sistemul democratic - dezbaterea publica, dezbaterea parlamentara etc. - si a fortat adoptarea unor legi esentiale pentru viata romanilor, ignorand parerile lor si ascultand cu slugarnicie doar de ordinele primite de la FMI si Comisia Europeana via Palatul Cotroceni? Nu cumva pentru ca toate mecanismele democratice de comunciare si protest - dezbaterile parlamentare, consultarea societatii civile, grevele si protestele legal organizate etc. - au fost ruinate, aruncate in derizoriu de atitudinea sfidatoare si antidemocratica a lui Traian Basescu si camarilei sale?

Ziua supararii noastre a sosit, dar va risipi ea noaptea din mintea politicienilor? Putin probabil...

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Bucuresti, #Piata Universitatii miting , #proteste