Ziua Unirii, cu proteste si huiduieli - Basescu promite sa intervina

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 23:54
28238 citiri
Ziua Unirii, cu proteste si huiduieli - Basescu promite sa intervina
Foto: Ziare.com

Romania a sarbatorit Ziua Unirii cu proteste si huiduieli. Mii de medici, profesori, pensionari si fosti militari au fortat, marti, intrarea in sediul TVR, dupa ce au participat la un miting in Piata Victoriei din Capitala.

In paralel, sute de persoane au protestat, pentru a 12-a zi, in Piata Universitatii din Bucuresti. Spre seara, suporterii echipelor de fotbal s-au alaturat actiunii de protest de la kilometrul 0 din Capitala.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis manifestantilor, in timpul ceremoniei depunerii juramantului de catre noul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, ca va avea miercuri "o interventie cu romanii".

La Iasi, pe de alta parte, mii de oameni - printre care si liderii Opozitiei - au participat la ceremoniile dedicate Unirii Principatelor Romane. Dupa festivitatea de la care nu au lipsit huiduielile adresate Puterii, participantii au fost invitati la o masa traditionala cu fasole cu carnati, municipalitatea pregatind 10.000 de portii, alaturi de 2.000 de portii de ceai cald, colaci si vin fiert.

Ulterior, liderul PSD Victor Ponta s-a deplasat la Focsani, pentru a participa si la festivitatile organizate de autoritatile locale cu ocazia Zilei Unirii. Seful social-democratilor a fost huiduit de participanti cand a urcat pe scena.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale acestor manifestatii:

22:30 - Piata s-a golit, au plecat protestatarii si jandarmii, au intrat angajatii firmelor de salubritate.

22:20 - Trotuarul din fata Teatrului National s-a golit complet, la fantani mai ramanand cativa protestatari care au incins o hora a unirii, in timp ce ploaia s-a transformat in ninsoare.

22:10 - In Piata Universitatii au mai ramas doar cateva zeci de oameni.

22:00 - In Piata Universitatii se afla aproximativ 50 de persoane. La nivel national, manifestatiile publice s-au incheiat, anunta Jandarmeria.

21:55 - Circa 800 de brasoveni, majoritatea membri sau simpatizanti ai partidelor care compun USL, au sarbatorit Ziua Unirii, scandand, timp de doua ore, impotriva Guvernului si presedintelui Traian Basescu, mitingul autorizat fiind organizat de PNL, relateaza NewsIn.

21:50 - Peste 150 de oameni au continuat la Arad, protestele incepute in data de 14 ianuarie, iar unul dintre participanti s-a plimbat pe platoul din fata Palatului Administrativ cu o farfurie cu mamaliga si ceapa, despre care a spus ca e mancarea celor saraci si o imparte cu cei care conduc tara, anunta NewsIn.

21:40 - La ora 21.00, in Piata Universitatii se aflau aproximativ 300 de persoane. La nivel national, la manifestatiile publice participa aproximativ 600 de persoane, a anuntat Jandarmeria Romana.

21:30 - Ploua torential in Piata Universitatii, unde mai sunt aproximativ 200 de protestatari.

21:25 - O protestatara a fost intrebata, la Realitatea TV, ce parere are despre faptul ca presedintele se va adresa miercuri poporului, aceasta raspunzand: "Macar in al 12-lea ceas sa se gandeasca la popor".

21:20 - Un grup de 30 de studenti a blocat trecerea de pietoni din dreptul Hotelului Intercontinental din Piata Universitatii, afisand un banner prin care cer alegeri anticipate si unitate pentru toti romanii. Jandarmii i-au impins de pe trecerea de pietoni, iar acestia au ramas pe trotuar.

21:15 - Manifestantii au afisat un banner pe care scrie "niste repetenti" iar in dreptul PSD, PNL, PDL UNPR, dar si BOR (Biserica Ortodoxa Romana n.r.) apare nota 4.

21:03 - Suporterii le-au dat jandarmilor flori si au plecat din Piata Universitatii.

21:00 - Un protestar a fost ridicat de jandarmi si dus la sectia de politie, dupa ce a fost descoperit cu un cutit asupra sa.

20:55 - Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, participa la protestul din Piata Universitatii, impreuna cu 40 de concetateni.

20:48 - "S-a umplut paharul, pleaca marinarul", "Daca va pasa, nu stati in casa!", "Rosia Montana, nu e de pomana!", mai striga manifestantii.

20:39 - Unei femei i s-a facut rau, la protestele din Piata Universitatii, ea fiind transportata de o ambulanta SMURD la spital.

20:30 - Suporterii veniti in numar mare la manifestatia de la Universitate au inceput sa sara si sa faca valuri, ca pe stadion. Ei scandeaza "Jos Basescu" si "Boc, Boc, Boc, demisia te rog", la unison cu manifestantii din fata Teatrului National. Atunci cand au ajuns in piata, au anuntat ca au venit ca sa arate ca si ei pot sa protesteze pasnic si ca nu ei au provocat incidentele din zilele trecute.

20:15 - Un protestar era sa cada de pe tomberonul de gunoi pe care se suise, in zona fantanilor din fata Arhitecturii, dar a fost prins de oamenii care se aflau pe trotuar.

20:00 - S-a facut foarte frig la Bucuresti, si, in ciuda ploii, manifestantii nu pleaca din Piata Universitatii. Ei continua sa strige lozinci antiguvernamentale si sa fluture steagurile Romaniei.

19:45 - Jandarmii au confiscat un banner unui grup de protestatari, pe care era afisat mesajul "Jandarmii fac apel la pace, dar urmele bastoanelor lor se vad pe corpurile noastre".

19:30 - Numarul jandarmilor din Piata Universitatii a crescut odata cu lasarea serii. Practic, numarul acestora este aproximativ egal cu cel al manifestantilor.

19:15 - Traian Basescu a afirmat, in timpul ceremoniei depunerii juramantului de catre noul ministru de Externe Cristian Diaconescu, ca a vazut in ultimele saptamani si romani "pe buna dreptate" nemultumiti, dar a adaugat ca este o nemultumire pe care o stie inca din 2009. Presedintele a anuntat ca miercuri va avea o "interventie cu romanii" in cadrul caruia va aduce o serie de clarificari.

19:10 - Aproximativ 200 de persoane protesteaza in Piata Unirii din Cluj-Napoca, scandand lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, dar si "Armata e cu noi" si "Cinste Gheorghe Alexandru", in sprijinul militarului care a protestat luni seara in Piata Universitatii din Capitala.

18:36 - Peste o mie de oameni participa la mitingul organizat in centrul municipiului Pitesti de USL Arges, scandand lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale.

18:15 - Doi protestatari au fost retinuti pentru posesie de marijuana.

18:08 - Presedintele PSD, Victor Ponta, apreciaza ca premierul Emil Boc l-a demis pe Teodor Baconschi din functia de ministru de Externe nu din cauza jignirilor adresate protestatarilor, ci pentru a mai oferi UNPR un post in Guvern.

18:05 - Manifestantii de la Universitate au poze cu Alexandru Gheorghe, locotenentul care a venit luni seara la mitingul din Piata Universitatii in uniforma militara. Protestatarii cer ca sefii lui Alexandru Gheorghe sa nu il sanctioneze.

17:57 - Piata Universitatii ar putea deveni agora civica - zona libera pentru proteste. Astfel, orice manifestatie democratica se va putea desfasura fara aprobarea Primariei, daca proiectul Asociatiei Pro Democratiava primi votul consilierilor generali.

17:51 - Mitingul de la Brasov, la care au participat aproximativ 800 de persoane, s-a incheiat.

17:46 - Un grup de tineri, reuniti in asociatia "Civitas Arges" si care au participat la protestele organizate timp de zece zile la Pitesti, au depus si ei o coroana de flori la ceremonia din municipiu. Tinerii au adus foi si pancarte cu mesaje precum "Vierme de Pitesti" si "Ciumpalac de Pitesti", noteaza Mediafax.

17:35 - "Cei care au spart magazine nu erau suporteri. Autoritatile trebuie sa intervina daca se petrec acte de vandalism, este inadmisibil sa fie scosi in fata suporterii", a spus, la Realitatea Tv, Mihnea Ionescu, lider de galerie la Dinamo.

17:34 - Sunt asteptati sa ajunga in Capitala in jur de 600 de suporteri ai mai multor echipe de fotbal. Acestia spun ca vor sa demonstreze ca pot protesta pasnic si ca violentele din Bucuresti nu au fost comise de ei.

17:31 - Aproximativ 50 de persoane protesteaza, marti, in Piata Prefecturii din Craiova, unde scandeaza mesaje impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului.

17:27 - Rezervistii si sindicalistii au ajuns in Piata Universitatii din Bucuresti.

17:18 - Procurorii bucuresteni au deschis 33 de dosare penale, in care se fac cercetari cu privire la violentele produse in timpul protestelor din Capitala, potrivit Newsin.

16:57 - Aproximativ 500 de persoane protesteaza, la Ploiesti, scandand lozinci antiguvernamentale.

16:52 - Victor Ponta a fost huiduit, la Focsani, cand s-a urcat pe scena.

16:38 - Liderul PSD Victor Ponta a fost intampinat, la Focsani, cu onoruri militare. Seful social-democrat este insotit de vicepresedintele PNL Varujan Vosganian si de seful CJ Vrancea, pesedistul Marian Oprisan.

16:34 - Mitingul organizat de militarii in rezerva si de sindicalisti s-a incheiat.

16:21 - La Focsani s-au adunat 10.000 de oameni pentru a asista la ceremonia dedicata Unirii. Participantii au fost asteptati de autoritatile locale cu fulare tricolore si insigne.

16:07 - Manifestantii anunta ca joi vor protesta in Piata Leu, langa Palatul Cotroceni.

15:55 - "Manifestatia din fata televiziunii s-a incheiat. Mi se pare o manifestatie de protest absolut corecta a societatii civile, atat timp cat televiziunea este sustinuta din banii poporului. TVR trebuie sa fie sustinatoarea cetatenilor, nicidecum televiziunea publica nu trebuie sa fie o servitoare a Puterii", a declarat deputatul PSD Victor Socaciu la Romania Tv.

15:46 - In Piata Universitatii din Bucuresti s-au adunat in jur de 1.000 de persoane. Acestea canta imnul national si danseaza Hora Unirii.

15:39 - O parte dintre protestatari a inceput sa paraseasca intrarea TVR si sa se indrepte spre autocarele parcate pe Bulevardul Aviatorilor. Unii dintre manifestanti vor sa participe la protestele din Piata Universitatii.

15:32 - Inspectia judiciara a CSM s-a autosesizat si va cerceta daca procurorul aradean Florin Roman, care a declarat pe un post de televiziune ca se solidarizeaza cu protestatarii, a savarsit o abatere disciplinara in acest fel, incalcand Statutul judecatorului si procurorului, care interzice "desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu".

15:25 - "La TVR exista o manipulare, o relatare subiectiva, la fel ca in decembrie 1989. Protestul nostru va continua in toate pietele libere din toate orasele libere din Romania", a spus unul dintre protestatarii de la TVR.

15:21 - Cel care conduce protestul de la TVR este Dorin Lazar Maior, presedintele Blocului National al Revolutionarilor, fost deputat PSD si un apropiat al lui Ion Iliescu.

15:12 - Patru delegati ai revolutionarilor au intrat in sediul Televiziunii Publice. Manifestantii cer, printre altele, ca TVR sa transmita cateva mesaje ale manifestantilor.

15:12 - Manifestantii incearca sa intre in sediul TVR. Importante dispozitive de jandarmi asigura protectia in fata TVR.

15:07 - Reprezentantii Jadarmeriei estimeaza ca in jur de 3.000 de persoane vor ajunge, spre seara, in Piata Universitatii din Bucuresti.

14:52 - Victor Ponta si Crin Antonescu au ajuns la Focsani.

14:40 - Manifestantii din Bucuresti protesteaza in fata sediului TVR din Calea Dorobanti.

14:33 - In jur de 100 de militari in rezerva protesteaza la Cluj, in semn de solidaritate cu manifestantii din Bucuresti.

14:21 - Se fac ultimele pregatiri pentru manifestatiile de la Focsani, unde mii de oameni sunt asteptati in Piata Unirii.

14:04 - Manifestantii au pornit, in mars, spre sediul Televiziunii Romane, reclamand faptul ca jurnalistii de la TVR nu au relatat corect desfasurarea evenimentelor de strada. Pe fundal se aude "Doamne, ocroteste-i pe romani".

13:54 - "Numai un popor unit este un popor demn, iar orice unire este mareata si orice dezbinare este un rau si o pierdere", a declarat patriarhul Daniel in cuvantul de invatatura rostit la slujba de Te Deum.

13:42 - Peste 1.000 de persoane s-au strans si la Craiova, pentru a sarbatori Ziua Unirii. Si aici, participantii i-au huiduit pe Emil Boc si pe Traian Basescu. Pe de alta parte, manifestantii l-au aplaudat pe locotentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, in uniforma, la Piata Universitatii din Capitala.

13:31 - In Piata Victoriei din Bucuresti se afla in jur de 2.000 de manifestanti, desi peste 10.000 de sindicalisti au anuntat ca vor participa la miting. Protestul se va muta, in scurt timp, in fata sediului TVR.

13:17 - La nivel national, au fost declarate 18 manifestatii dedicate Unirii Principatelor Romane, ordinea fiind asigurata de jandarmi, fara a fi luate masuri speciale, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Florin Hulea.

13:08 - Liderul PSD Victor Ponta a declarat ca va merge la Focsani, unde va participa la ceremoniile dedicate Zilei Unirii.

12:51 - Deputatul PNL Relu Fenechiu a subliniat ca, in pofida zvonurilor potrivit carora USL s-ar fi rupt la Iasi, in Uniune nu exista nicio problema.

12:44 - In Piata Victoriei continua sa se adune protestatarii. Potrivit Evenimentul Zilei, din boxe rasuna Hora Unirii. Manifestantii scandeaza in Piata Victoriei impotriva judecatorilor de la Curtea Constitutionala.

12:42 - Liderul PNL Crin Antonescu a amintit ca, in urma cu un an, se discuta la Iasi despre infiintarea USL. "Dupa un an de zile suntem aici, toti, suntem mai puternici si vom fi impreuna toti si in anii urmatori. Misiunea nu este doar de a schimba actuala Putere, ci de a conduce Romania la revenirea la normalitate si repararea a foarte multe daune care au fost provocate in acesti ani", a spus Antonescu, facand totodata un indemn la unitate.

12:39 - "Spre deosebire de trecut, astazi a fost o zi insorita, iar faptul ca premierul si presedintele n-au venit sa ii sfideze pe oameni a fost un lucru bun", a apreciat Victor Ponta, in conferinta de presa.

12:34 - Sedinta solemna din Parlament dedicata Unirii Principatelor s-a terminat, Opozitia nu a participat.

12:31 - Liderii USL tin o conferinta de presa la Iasi.

12:22 - Invatatoarea Cristiana Anghel a urcat pe scena, la mitingul sindicalistilor din Piata Victoriei.

12:13 - Iesenii participa la masa traditionala organizata de Primarie, unde s-au pregatit 10.000 de portii de fasole cu carnati, noteaza Adevarul.

12:07 - "Sedinta solemna este un lucru bun si trebuie sa ramana in traditia Parlamentului in anii in care vor urma", a declarat premierul Emil Boc, de la tribuna Parlamentului.

11:51 - In Piata Universitatii din Bucuresti s-au adunat, inca de la primele ore ale diminetii, mai multi protestatari, care au dansat Hora Unirii si au cantat imnul national.

11:47 - "Mi se pare, dupa ce ieri mai multi oratori au vorbit despre iarna vrajbei noastre, azi ne-am strans sa vorbim despre un frumos toi de vara. Ieri am vorbit despre ceea ce ne desparte, azi vom vorbi despre ceea ce ne uneste", a declarat deputatul PDL Sever Voinescu, la sedinta solemna a Parlamentului.

11:47 - Liderii USL, alaturi de mai multi simpatizanti, au mers la Biserica 'Trei Ierarhi" din Iasi pentru a asista la o slujba religioasa.

11:35 - Sedinta comuna solemna a Camerei Deputatilor si Senatului consacrata aniversarii Zilei Unirii a inceput, in lipsa parlamentarilor din Opozitie.

11:26 - In Piata Victoriei din Bucuresti au ajuns mii de sindicalisti si militari in rezerva.

11:26 - Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a tinut un discurs in care a spus ca "Bucurestiul a ramas dator Iasiului si Moldovei", noteaza Ziarul de Iasi.

11:17 - Traian Basescu a transmis un mesaj de Ziua Unirii, in care subliniaza ca tara are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastra, de eficienta si responsabilitatea noastra.

11:00 - Premierul Emil Boc a ajuns la sedinta Parlamentului dedicata Zilei Unirii.

10:55 - In Piata Unirii din Iasi, Crin Antonescu si Victor Ponta danseaza, alaturi de ieseni, Hora Unirii.

10:48 - In Piata Victoriei din Bucuresti s-au adunat zeci de sindicalisti care scadeaza lozinci antiguvernamentale.

10:41 - Un barbat i-a transmis lui Victor Ponta: "Sa nu faceti la fel ca PDL pentru ca tot noi o sa va dam jos", iar o femeie le-a spus lui Ponta si Antonescu sa nu isi dea demisia din Parlament pentru a nu face jocul PDL, potrivit Mediafax.

10:30 - Presedintele Traian Basescu a fost huiduit la Iasi, unde mii de oameni s-au strans pentru a serba Ziua Unirii. Manifestantii au pancarte pe care scrie "Jos Basescu", "Nu comasate", "Vrem anticipate", "Poporul a muncit si voi l-ati jerfuit", "In cinstea marelui unificator sa-l dam pe tradator".

10:19 - Peste 5.000 de persoane s-au strans, marti dimineata, in Piata Unirii din Iasi, potrivit Newsin.

10:12 - Liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin au mers pe jos de la Primaria Iasi si pana in Piata Unirii, insotiti de aproximativ 300 de membri ai PSD, PNL si PC.

Mesajul lui Boc de Ziua Unirii Principatelor: Sa dovedim unitate

Cum s-au pregatit iesenii pentru Ziua Unirii - vezi ce politicieni participa

09: 43 - Presedintele Traian Basescu a fost invitat la festivitatile de la Iasi, insa nu a confirmat daca va participa, ceea ce ar insemna ca pentru prima data in ultimii ani seful statului nu va lua parte la aceste evenimente.

09:37 - Premierul Emil Boc a trimis, printr-un comunicat remis Ziare.com, un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane din 1859, facand un apel la unitate in jurul idealurilor nationale.

A 12-a zi de proteste

Cei prezenti la mitingul sindicatelor din Bucuresti fac parte din Federatia SANITAS, Federatia Nationala a Muncii (FNM), Federatia Sindicatelor din Justitie (FSJ), Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR (USS-CFR), Sindicatul Tinerilor Profesori (STPR), Federatia TESA din Sanatate, Federatia TESA din Transporturi, precum si alte trei federatii din invatamant.

Sindicalistii se intalnesc, la 11:30, in Piata Victoriei. La ora 14:30 pleaca in mars pe traseul Piata Victoriei - Bulevardul Aviatorilor, pana la Piata Charles de Gaulle - Calea Dorobanti, iar apoi pana la sediul TVR.

Si protestestul din Piata Universitatii, ajuns la a 12-a zi, se anunta a fi de amploare. Peste 2.000 de suporteri si-au confirmat prezenta, iar mai multi sindicalisti au precizat ca, dupa mitingul din Piata Victoriei, se vor alatura manifestantilor de la Universitate.

Protestele din Piata Universitatii au inceput ca urmare a scandalului legat de noua Lege a Sanatatii. Ulterior, nemultumirile protestatarilor s-au extins la majoritatea problemelor cauzate de masurile de austeritate.

Premierul Emil Boc a anuntat luni in plenul Parlamentului ca l-a revocat din functie pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, din cauza declaratiilor acestuia despre protestatari.

A 11-a zi de proteste, ziua incaierarilor - Cearta intre manifestanti la Universitate

Acesta din urma scrisese pe blog ca protestele din ultima perioada au fost declansate de Opozitie si a vorbit despre manifestanti ca facand parte dintr-o "mahala violenta".

Protestele au inceput in urma discutiilor aprinse legate de Legea Sanatatii - subsecretarul de stat Raed Arafat si-a dat demisia dupa o interventie critica a lui Traian Basescu, iar oamenii au iesit in strada in semn de sustinere.

Mesajul protestatarilor s-a shimbat insa dupa cateva zile, acestia cerand demisia Guvernului si a presedintelui, dar si alegeri anticipate. In noaptea de duminica a primei saptamani de proteste, un grup de tineri a intrat in conflict cu fortele de ordine, iar zeci de persoane au fost ranite in urma violentelor, in zilele urmatoare sute de persoane fiind ridicata de Jandarmerie pentru tulburarea linistii publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#proteste Piata Universitatii Bucuresti, #mars sindicate Piata Victoriei, #Ziua Unirii Iasi , #proteste