Cutremur puternic in Pakistan: Cel putin 19 morti si peste 300 de raniti

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 20:42
3461 citiri
Cutremur puternic in Pakistan: Cel putin 19 morti si peste 300 de raniti
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cel putin 19 persoane au murit si peste 300 au fost ranite ca urmare a unui seism cu magnitudinea de 5,2 produs marti in estul Pakistanului, potrivit unui bilant oferit de oficiali guvernamentali si din cadrul politiei pakistaneze.

Fotografii si inregistrari video realizate de mass-media locale au aratat zeci de cladiri si case prabusite, copaci smulsi din radacina si drumuri crapate in Mirpur, oras in partea pakistaneza a provinciei disputate Kashmir, la granita cu India, relateaza Reuters.

Epicentrul seismului a fost stabilit la o adancime de 10 kilometri, la 23 de kilometri nord de orasul Jhelum, de-a lungul granitei dintre provincia Punjab si Kashmirul aflat sub control pakistanez, potrivit Institutului American de Geofizica (USGS).

Cutremurul "a fost resimtit in cea mai mare parte a provinciei Punjab si in anumite zone din Khyber Pakhtunkhwa", in nord-vestul Pakistanului, a declarat seismologul pakistanez Muhammad Riaz.

"Cel mai afectat a fost orasul Mirpur" din Kashmirul pakistanez, a mai spus el.

Doi martori contactati telefonic din Mirpur au declarat pentru AFP ca o cladire s-a prabusit in acest oras, cunoscut pentru locuintele luxoase si legaturile stranse cu Regatul Unit. Jumatate din cei 450.000 de locuitori ai orasului au pasapoarte britanice si pakistaneze.

Seismul a fost resimtit pana la New Delhi. Agentia Press Trust of India a raportat ca oameni panicati au iesit din case si birouri in mai multe provincii indiene, intre care Rajasthan, Punjab si Haryana.

"Cutremurul a fost resimtit, dar nu a fost inregistrate pagube materiale", a declarat Amir Ali, de la Departamentul de gestionare a dezastrelor din Kashmirul indian.

Armata pakistaneza a anuntat ca a mobilizat avioane si echipaje medicale, precum si trupe in zonele afectate din Kashmirul controlat de Pakistan.

Pakistanul se numara printre statele frecvent afectate de cutremure, tara situandu-se in zona de coliziune a placii tectonice indiene si cea eurasiatica, din nord.

In octombrie 2015, un cutremur de 7,5 a lovit Pakistanul omorand aproape 400 de persoane, iar in octombrie 2005, un seism 7,4 a provocat moartea a peste 73.000 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cutremur Pakistan morti , #raniti