Guvernul trimite DNA si la RATB: Stilouri cumparate cu 1.700 de lei bucata

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 10:43
5908 citiri
Guvernul trimite DNA si la RATB: Stilouri cumparate cu 1.700 de lei bucata

Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) in perioada 2010-2012.

Neregulile au fost identificate de Corpul de Control al prim-ministrului in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general Sorin Oprescu, in luna noiembrie.

Reprezentantii RATB din perioada 2010-2012 au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, se arata in raportul Corpului de control al premierului.

RATB a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti a raportat in 2010 si 2011 un profit contabil zero.

Din subventiile locale ca tarif social, RATB a efectuat cheltuieli in beneficiul angajatilor, membrilor de familie ale acestora si pensionarilor.

Directorul RATB a infiintat functia de presedinte al Asociatiei sportive, care a fost ocupata de presedintele Sindicatului Transporturilor Bucuresti, fara sa se tina cont de avizul negativ de legalitate emis de serviciul juridic, iar acest presedinte a participat la negocierile colective in care au fost stabilite si cheltuielile pentru activitati cultral-sportive, inclusiv salariul sau.

Pentru subventionarea tarifului de protectie sociala, RATB a primit din bugetul local putin peste un miliard de lei, in 2010 si 2011, fara ca in documentele contabile ale regiei sa existe date concrete privind modul de repartizare a subventiilor.

RATB a incheiat in ianuarie 2011 si un contract de asociere cu societatea Astra Vagoane Calatori prin care partile s-au obligat sa retehnologizeze un lot de tramvaie, cu podea 100% coborata, la un cost de productie estimat la 1,6 milioane euro, desi regia proiectase si fabricase deja un tramvai modern, cu podea partial coborata, care a raspuns cerintelor de trafic, la un cost de circa 800.000 euro.

Contractul de asociere a fost semnat, ca director al Uzinei de Reparatii RATB, de o persoana care, din septembrie pana in octombrie acelasi an, a fost in acelasi timp salariat atat al RATB, cat si al societatii Astra Vagoane.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#RATB sesizare DNA, #fapte penale RATB , #ratb