Controlorii RATB au trasee predilecte. Afla unde risti mai mult sa iei amenda

Marti, 04 Februarie 2014, ora 14:13
12161 citiri
Controlorii RATB au trasee predilecte. Afla unde risti mai mult sa iei amenda
Foto: Arhiva

Daca v-ati intrebat de ce in anumite mijloace de transport ale RATB sunt controale frecvente, in timp ce pe alte linii nu sunt aproape niciodata, regia a dezvaluit ca exista anumite criterii de care se tine cont in repartizarea echipelor de control.

De asemenea, Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a lamurit cat de departe pot merge controlorii daca un calator prins fara bilet refuza sa se legitimeze.

Ziare.com a vrut sa afle care este procedura standard pe care o urmeaza controlorii din mijloacele de transport ale RATB, mai exact, cum pot actiona acestia, in mod legal, in cazul in care un pasager refuza sa prezinte cartela de calatorie sau sa se legitimeze.

In primul rand, reprezentantii regiei au precizat ca "normele privind desfasurarea transportului in comun si modul de sanctionare a abaterilor savarsite sunt prevazute in H.C.G.M.B. nr. 156/2001, cu modificari si completari ulterioare".

Astfel, la solicitarea controlorilor, pasagerii trebuie sa prezinte cardul de transport incarcat cu titlu de calatorie valabil si "validat de indata la urcarea in mijlocul de transport".

Control numai cu legitimatie

Este important de stiut ca agentii de control au dreptul sa verifice cartelele numai in baza delegatiei, care este nominala si insotita de insigna, iar "numarul inscris pe insigna corespunde cu numarul legitimatiei (delegatiei) ".

Bucurestenii merg fara bilet si agreseaza controlorii RATB

In cazul in care o persoana nu poate dovedi ca a platit calatoria sau ca beneficiaza de transport gratuit exista doua variante: fie achita contravaloarea unei suprataxe de 50 de lei pe loc, pentru care primeste un card, fie se legitimeaza in scopul aplicarii sanctiunii.

"Procesul verbal de contraventie se elibereaza, sub semnatura, calatorilor gasiti fara titlu de transport valabil in mijlocul de transport si care se afla in imposibilitatea achitarii pe loc a suprataxei", au explicat reprezentantii RATB.

In cazul in care un calator prins fara bilet refuza categoric sa prezinte un act de identitate, controlorul poate chema Politia.

"Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate. In cazul in care contravenientul refuza sa se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie ori la cele mai apropiate sectii de politie", se arata in actul normativ.

Exista si cazuri in care calatorii fara bilet fug de controlori, situatie in care singurul lucru care le ramane acestora de facut este, de asemenea, sa apelaze la Politie, insa nu au voie sa foloseasca forta impotriva pasagerilor.

Daca exista abateri ale controlorilor de la aceste regului, in cazul in care sunt sesizate, RATB este obligata sa faca o "cercetare prealabila prevazuta de art. 267 din Codul Muncii, pentru depistarea si sanctionarea administrativa".

Calator agresat de controlorii RATB

RATB a mentionat ca au existat, de-a lungul timpului, plangeri ale calatorilor la adresa agentilor de control, insa nu au precizat foarte clar si ce masuri au fost luate impotriva acestora.

Zece cotrolori RATB, concediati pentru abuz

"In cazul in care se dovedeste savarsirea unei abateri disciplinare din partea unui salariat (ulterior efectuarii cercetarii administrative prealabile), se aplica sanctiuni potrivit Regulamentului Intern - RATB in vigoare", au raspuns reprezentantii regiei la intrebarea cum au fost sanctionati controlorii care au incalcat procedura.

Controlori agresati in timpul serviciului

De asemnea, RATB a afirmat ca au existat si cazuri in care controlorii au fost agresati in timpul serviciului. "Pentru astfel de situatii, institutia a procedat la sesizarea organelor abilitate si a indrumat si salariatii sa procedeze in consecinta", au completat oficiali regiei.

Bucuresti: S-a ales cu dosar penal dupa ce a batut un controlor RATB

Ziare.com a vrut sa afle si care este motivul pentru care pe anumite linii sunt controale frecvente, in timp ce pe alte linii nu sunt aproape niciodata, dar si care sunt criteriile pentru stabilirea frecventei verificarilor.

Mai multi controlori in zonele periculoase

Asadar, RATB a explicat ca repartizarea echipelor de control se face in functie de mai mult parametri. Primul criteriu este nivelul incasarilor si al validarilor pe liniile monitorizate, iar al doilea reprezinta gradul de solicitare a liniei.

Al treilea criteriu se refera la cat de periculoase sunt traseele si zonele parcurse de autobuze sau tramvaie, dar si care este "tipologia calatorilor". In aceste cazuri, de calatori numerosi, cerere ridicata sau zone rau famate, numarul controlorilor este mai mare, sustin reprezentantii RATB.

Un ultim criteriu este gradul de receptivitate a calatorilor la prezenta, pe o perioada lunga, a unui corp de control numeros. Acesta se reflecta in numarul validarilor, in numarul de sesizari si reclamatii inregistrate, in mesajele calatorilor prin care se cere intensificarea controalelor pe anumite linii, dar si in sugestiile pasagerilor.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#controlori ratb, #zone controlori RATB, #zone periculoase controlori RATB, #drepturi controlori RATB , #ratb