RATB vrea sa scumpeasca biletele cu 40%, in 2011

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 16:04
1629 citiri
RATB vrea sa scumpeasca biletele cu 40%, in 2011
Foto: Arhiva

Regia Autonoma de Transport Bucuresti solicita municipalitatii din doua in doua saptamani majorarea tarifelor pentru biletele de calatorie pe mijloacele de transport in comun, in medie, cu 40%, a declarat, miercuri, directorul general al RATB, Adrian Crit.

"Noi solicitam inca de anul trecut majorarea tarifelor pentru biletele de calatorie. Daca in acest an nu se va intampla nimic, la anul va fi si mai greu. Este o ambitie a mea sa fac aceasta solicitare municipalitatii din doua in doua saptamani si am argumente in acest sens, respectiv pretul combustibilului a crescut in ultimul an cu 25 de procente, iar salariile nu au inregistrat aceasta crestere. De asemenea, au iesit din garantie inca 500 de vehicule Mercedes si astfel au crescut costurile de mentenanta", a spus Crit.

Acesta a precizat ca RATB trebuie sa aiba un buget anual pentru reinnoirea parcului circulant pentru a putea reduce costurile de intretinere.

"Trebuie sa avem un buget de reinnoire a parcului circulant, iar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa cumperi o data o mie de vehicule, ci sa ai o cota de 10%, in fiecare an, astfel incat la sfarsitul celor 10 ani sa ai un parc nou de vehicule", a explicat Adrian Crit.

Aprobarea solicitarii RATB de crestere cu circa 40 de procente a tarifului la calatoria cu transportul in comun ar aduce o majorare de la 1,3 lei/calatorie la 1,8 lei/calatorie.

Pretul calatoriei nu a mai fost majorat din 2008, RATB avand cel mai mic tarif din tara pentru transportul public.

Potrivit sursei citate, parcul circulant al RATB este compus la ora actuala din 850 de autobuze, 350 de tramvaie si 195 de troleibuze.

"Stam bine in domeniul autobuzelor, dar destul de prost la parcul de tramvaie. Avem in circulatie zilnic 850 de autobuze, 350 de tramvaie si 195 de troleibuze, aceasta fiind cererea in momentul de fata. In prezent, in orele de varf, nu se depaseste un grad de incarcare de 3 calatori pe metru patrat, ceea ce inseamna ca toate locurile sunt ocupate si mai sunt inca 50 de calatori in picioare. Oricum este comparabil cu ceea ce se intampla in capitalele europene", a spus seful RATB.

Guvernul s-a angajat, conform memorandumului cu FMI, ca va modifica legislatia, pana la sfarsitul lunii august, pentru a majora pretul biletelor de metrou, cele ale CFR Calatori, dar si ale transportului public din Bucuresti.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti este compania de transport public de persoane, reteaua sa fiind printre cele mai dense din Europa, a patra ca marime de pe continent. RATB transporta zilnic 2,26 milioane de pasageri. Lungimea retelei de transport in comun este de 738 kilometri, iar cea a traseelor de 1.896 de km. RATB are la ora actuala circa 12.000 de angajati.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#crestere pret bilete RATB, #majorare tarif RATB , #ratb