Procesul Revolutiei a fost amanat pana in 2020. Sute de oameni s-au prezentat la primul termen (Foto&Video)

Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 14:15
13209 citiri
Procesul Revolutiei a fost amanat pana in 2020. Sute de oameni s-au prezentat la primul termen (Foto&Video)
Foto: Ziare.com

Procesul Revolutiei a fost amanat pentru data de 21 februarie 2020, dupa ce Inalta Curte a constatat ca exista o lipsa de procedura cu partile vatamate, persoane ranite sau rudele celor ucisi la Revolutie.

Timp de cinci ore, au fost strigate 3.516 persoane.

Pentru acest proces au fost emise citatii pentru 5.000 de persoane, iar instanta suprema preciza anterior intr-un comunicat ca va avea program special.

Fostul presedinte Ion Ililescu nu a participat la acest prim termen. De altfel, niciunul dintre inculpati nu a fost prezent.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii de la primul termen din dosarul Revolutiei:

14:15 - Inalta Curte a constatat ca exista o lipsa de procedura cu partile vatamate, persoane ranite sau rudele celor ucisi la Revolutie. Astfel, urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru 21 februarie 2020.

Timp de cinci ore au fost strigate 3.516 persoane. De precizat este ca aproximativ 600 dintre ele au fost prezente.

12:57 - "Fiul meu a fost omorat de persoane nepedepsite astazi. Adevarul este tot mai adanc ingropat si eu trebuie sa lupt in continuare ca mama pentru ca fiul meu sa isi gaseasca linistea binemeritata. [...] Adevaratii vinovati sa fie pedepsiti, sa fie trimisi acolo unde le este locul. Nu se poate ca trei persoane de la Bucuresti - Iliescu & Company - sa fie trimisi doar ei in judecata. Da, de aici s-a pornit, dar nu ei mi-au omorat fiul. S-a dat ordin de la Bucuresti dar in nod normal ar trebui pedepsiti. Constat ca printre cei care au fost citati sunt si persoane care nu ar trebui sa se constituie parti civile.

In Brasov s-a tras dupa fuga sotilor Ceausescu, cand nu trebuia de fapt sa se mai traga. Nimeni nu ar fi crezut asta, doar ca si fiul meu s-a alaturat manifestantilor de la ICA Ghimbav din 21, dar la Brasov nu s-a tras in noaptea de 21 doar dupa fuga....", a declarat Elena Vlase, mama unui tanar mort la Revolutie.

12:52 - Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit despre dosarul Revolutiei la Romania TV.

"Nici nu putem ignora realitatile codului de procedura penala. In mod categoric, judecatorii nu isi puteau permite incalcarea codului de procedura penala sa faca o citare partiala a martorilor, a celor care au reclamat si asa mai departe. Cred eu, ca acest proces va fi un proces cu o profunda semnificatie si atunci putem sa-l tratam in mod special.

Adica, ar trebui emisa o odonanta de urgenta, care sa aibe in continutul ei o intelegere intre judecatori si Guvern asupra modului cum un astfel de proces se poate desfasura, pentru ca, imaginati-va ca la fiecare termen vor trebui citati cei cinci mii de oameni care au o calitate in acest proces. Deci trebuie o ordonanta de urgenta, special pentru acest proces si judecatorii de la Inalta Curte sunt cei care pot spune: mecanismul trebuie sa fie urmatorul, unu, doi, trei, patru. Asa ceva nu se poate numi justitie", a declarat Traian Basescu.

12:40 - "In dosarul 13-15 iunie, care este tot in aceasta cladire, 2 ani a durat judecarea, dar judecatorul a luat hotararea de a anula toate probele si a retrimite dosarul la Parchet pentru refacerea rechizitoriului, iar de 8 luni, dl judecator Constantin Epure nu catadicseste sa dea motivarea! (...) Eu sper ca acest dosar sa nu stea si el trei ani la Inalta Curte", a declarat Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, suprins in imagini de unul dintre participantii la Revolutie - Paul Cozighian, de la cotidianul francez Le Figaro.

10:52 - Si unui barbat i s-a facut rau la ICCJ, echipajul SMURD prezent deja la fata locului intervenind in acest caz.

10:18 Unei femei care participa la primul termen in dosarul Revolutiei i s-a facut rau si a avut nevoie de interventia unui echipaj SMURD.

Femeia a inceput sa se simta rau, iar cei prezenti au sunat la 112. Acum, femeii i se acorda primele ingrijii medicale, conform Mediafax.

Imagini: Ziare.com

09:38 - In jur de 400 de oameni sunt la ICCJ, oamenii abia mai au loc in curtea institutiei.

09:31 - Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat, vineri, la ICCJ, ca fostul presedinte nu participa la proces, pentru ca este o faza in care prezenta sa nu este necesara, fiind reprezentat prin avocat.

"Nu vine pentru ca este reprezentat (Ion Iliescu - n.r.). Suntem intr-o procedura care nu presupune in mod obligatoriu prezenta. Este o procedura tehnica (...) Parerile pe fond vor fi facute la momentul la care va incepe judecata. Repet, ne aflam in camera preliminara, urmeaza sa vedem, dupa parcurgerea camerei preliminare.

Va incepe judecata si in raport de momentul respectiv vom vedea si care vor fi apararile. La momentul acesta bineinteles ca nu va pot furniza informatii in legatura cu apararile care vor fi facute. Sa ajungem acolo", a spus Georgescu, citat de Mediafax.

08:44 - Aproximativ 350 de persoane se afla deja la sediul institutiei inainte de ora 09:00.

Foto: Ziare.com

Potrivit site-ului Instantei Supreme, pentru ziua de vineri este anuntat un program special, avand in vedere ca la acest termen al procesului au fost emise citatii pentru aproximativ 5.000 de persoane.

"Avand in vedere ca, la data de 29 noiembrie 2019, pe rolul Sectiei penale a

Inaltei Curti de Casatie si Justitie se afla dosarul nr.1045/1/2019/a1, in care au fost

emise citatii pentru aproximativ 5.000 de persoane, in vederea asigurarii

desfasurarii activitatii in bune conditii si pastrarii ordinii la sediul Inaltei Curti de

Casatie si Justitie aducem la cunostinta publicului urmatoarele masuri:

- vineri, 29 noiembrie 2019, Arhiva Sectiei I civile, Arhiva Sectiei a II-a

civile si Arhiva Completurilor de 5 judecatori nu vor desfasura program cu

publicul;

- Registratura generala si Arhiva Sectiei penale vor desfasura program cu

publicul conform orarului afisat;

- accesul publicului in incinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru

dosarul nr.1045/1/2019/a1, va fi permis incepand cu ora 7:30".

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si fostul sef al Aviatiei Militare Iosif Rus au fost trimisi in judecata, in aprilie, in Dosarul Revolutiei.

Citeste si Petre Roman nu va fi urmarit penal in dosarul Revolutiei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#dosar Revolutie prim termen, #dosar Revolutie termen , #Revolutie