Rezolutia privind Revolutia romana a fost adoptata de Parlamentul European

Joi, 19 Decembrie 2019, ora 13:54
6346 citiri
Rezolutia privind Revolutia romana a fost adoptata de Parlamentul European
Foto: Arhiva Ziare.com

Rezolutia privind comemorarea a 30 de ani de la Revolutia romana din decembrie 1989 a fost adoptata, joi, de Parlamentul European reunit in plen la Strasbourg.

Au fost 513 voturi pentru, 18 impotriva si 87 abtineri, potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

"Textul rezolutiei aduce un omagiu tuturor victimelor revolutiei din decembrie 1989 si recunoaste sacrificiul manifestantilor pasnici, deschizand drumul catre democratie, stat de drept si economie de piata, precum si catre integrarea euro-atlantica a Romaniei.

Parlamentul European solicita cu aceasta ocazie statului roman sa isi intensifice eforturile pentru elucidarea adevarului cu privire la evenimentele de acum 30 de ani, proces tergiversat inutil pana in prezent", se arata in document.

O dezbatere pe aceasta tema a avut loc luni seara, cand reprezentanta Comisiei Europene Adina Valean, comisarul pentru Transporturi, a evidentiat in fata eurodeputatilor ca revolutia romana a fost cel din urma act al miscarilor de revolta din Europa de Est si cel mai sangeros si romanii au luptat in acea iarna pentru libertate, drepturi fundamentale si democratie.

Prin aceasta rezolutie, Parlamentul European solicita statului roman sa isi intensifice eforturile pentru a elucida adevarul privind Revolutia din decembrie 1989, iar institutiilor Uniunii Europene si statelor sale membre, inclusiv Romaniei, sa depuna toate eforturile posibile pentru a asigura comemorarea crimelor regimurilor comuniste si a garanta ca astfel de crime nu vor mai avea loc niciodata.

Revolutia romana a fost cea mai violenta dintre toate revoltele care au condus la caderea comunismului in statele din spatele Cortinei de Fier si s-a soldat cu pierderea a 1.142 de vieti omenesti, 3.138 de raniti grav si peste 760 de persoane detinute ilegal si torturate.

De asemenea, folosirea fortei impotriva poporului roman in decembrie 1989 a afectat in mod dureros intreaga societate din Romania, iar identificarea autorilor reali ai acestor infractiuni ramane o problema pentru victime, pentru familiile acestora si pentru toti cetatenii romani, se aminteste in text.

Statului roman i se reproseaza in acest document, la a carui redactare au contribuit eurodeputati romani si straini, ca a intarziat inutil stabilirea si aflarea adevarului, conditie esentiala pentru garantarea dreptului victimelor si al mostenitorilor acestora de a obtine despagubiri si compensatii echitabile, autoritatile nationale nereusind sa actioneze cu diligenta necesara impusa de normele internationale privind drepturile omului.

Conform textului rezolutiei, Parlamentul European comemoreaza si aduce un omagiu victimelor revolutiei din decembrie 1989, precum si familiilor lor, care si-au sacrificat viata pentru a pune capat dictaturii totalitare din Romania, subliniind faptul ca sacrificiul protestatarilor pasnici din decembrie 1989 a permis tranzitia Romaniei catre democratie, statul de drept, economia de piata, precum si integrarea sa ulterioara in Alianta Nord-Atlantica si in Uniunea Europeana.

Parlamentul European isi incheie joi ultima sesiune plenara din acest an.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#rezolutie Revolutie Parlamentul European , #Revolutie