Ziare.com

Telegrama trimisa de Patriarhul Teoctist lui Nicolae Ceausescu in decembrie 1989: "Vom sprijini, cu toata hotarirea, infaptuirea maretului program de dezvoltare multilaterala a patriei"

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 06:52

   

Telegrama trimisa de Patriarhul Teoctist lui Nicolae Ceausescu in decembrie 1989: "Vom sprijini, cu toata hotarirea, infaptuirea maretului program de dezvoltare multilaterala a patriei"
Patriarhul Daniel a insinuat, marti, 27 octombrie 2020, ca regimul comunist a cazut in Romania dupa ce autoritatile de atunci au interzis inchinarea la moastele Sfantului Dimitrie. O telegrama adresata lui Nicolae Ceausescu de catre Patriarhie, pe 19 decembrie 1989, dovedeste insa cum conducatorii Bisericii Ortodoxe ii jurau credinta dictatorului chiar in ultimul ceas si ignorau complet faptul ca Revolutia incepuse de patru zile.
Adevarul a prezentat dovada incontestabila care contrazice proaspetele declaratii ale patriarhului Daniel, cum ca biserica ar fi avut vreo implicare in revolta impotriva dictatorului Ceausescu: o telegrama adresata lui Nicolae Ceausescu, in 19 decembrie 1989, la patru zile dupa inceperea Revolutiei de la Timisoara, in care Biserica Ortodoxa Romana ii ura la multi ani dictatorului si il asigura "din adincul inimii" ca inaltii prelati, in frunte cu Patriarhul Teoctist, ii sunt alaturi si ii vor sprijini "cu rivna" planurile pentru "infaptuirea maretului program dedezvoltare multilaterala a patriei".

Patriarhul Daniel a declarat marti, 27 octombrie 2020, la cermoniile organizate cu ocazia sarbatorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, ca in toamna anului 1989 autoritatile comuniste au interzis inchinarea la sfintele moaste, pe motiv ca in cladirea de alaturi, unde era sediul Marii Adunari Nationale, ar avea loc o sedinta importanta, iar "aceasta umilire a Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost rasplatita, in sensul ca peste cateva luni regimul comunist a cazut", cladirea devenind sediul Patriarhiei.

Adevarul a reactionat imediat la aceasta declaratie, cu un articol in care a prezentat in facsimil telegrama trimisa de Patriarhul Teoctist lui Nicolae Ceausescu, in data de 19 decembrie 1989, la patru zile de la inceperea Revolutiei de la Timisoara, unde deja romanii plateau cu viata pentru indrazneala de a striga in strada "Jos comunismul!".

Pe 20 decembrie, Nicolae Ceausescu avea sa livreze celebrul discurs insotit de huiduieli, de la balconul Comitetului Central, marcand momentul de debut al Revolutiei si la Bucuresti.

Din randurile pline de epitete laudative, adresate lui Nicolae Ceausescu de catre Patriarhul Teoctist, reiese limpede ca Biserica Ordodoxa Romana se facea ca nu vede evenimentele sangeroase care aveau loc in tara.

Adevarul a reprodus intergral continutul telegramei:

"Telegrama de felicitare
Adresata tovarasului Nicolae Ceausescu, presedintele Republicii Socialiste Romania, de membrii sfintului sinod, impreuna cu reprezentantii clerului si credinciosilor bisericii ortodoxe romane, intruniti in sesiune anuala de lucru a adunarii nationale bisericesti, prin care isi exprima profunda bucurie si deplina satisfactie pentru realegerea in inalta functie politica de conducere a poporului

Excelentei Sale Domnului Nicolae Ceausescu,

Presedintele Repubicii Socialiste Romania

Membrii sfintului sinod, impreuna cu reprezentantii clerului si credinciosilor bisericii ortodoxe romane, intruniti in sesiune anuala de lucru a adunarii nationale bisericesti, impartasind entuziasmul tuturor fiilor patriei pentru optiunea istorica de realegere a excelentei voastre in suprema functie politica de conducere a poporului, isi exprima profunda bucurie si deplina satisfactie fata de acest mare act patriotic, expresie a vointei unanime a intregii noastre natiuni si va roaga sa primiti, si cu acest prilej, cele mai calduroase felicitari, impreunate cu un respectuos omagiu pentru activitatea stralucita pe care o desfasurati in fruntea tarii, pentru binelesi fericirea intregului popor.

Analizind cu deplina responsabilitate activitatea desfasurata in anul 1989 de biserica ortodoxa romana pe diferite planuri, ierarhii sfintului sinod si reprezentantii clerului si credinciosilor din cuprinsul patriarhiei romane au luat act cu satifactie ca, actionind cu mijloace proprii si in forme specifice, lucrarea lor sa se integreze firesc si armonios in eforturile pe care intreaga noastra natiune, sub inteleapta si clarvazatoarea calauzire a excelentei voastre, le depune pentru o viata tot mai luminoasa si mai prosper.

Adinc recunoscatori pentru climatul de reala si deplina libertate religioasa in care biserica noastra si celelalte culte din tara isi desfasoara nestingherit activitatea, precum si larga intelegere si binevoitoarea apreciere pe care excelenta voastra, personal, le aratati lucrarii noastre, de sprijinire a eforturilor si muncii creatoare a poporului roman, va incredintam, stimate domnule presedinte, ca impreuna cu toti fiii acestui pamint strabun vom ramine neclintiti in hotarirea de a actiona cu tot ce avem mai scump pentru inaltarea patriei noastre dragi, Republica Socialista Romania, suverana si independenta, pe trepte tot mai inalte de progres si de lumina.

Simtindu-ne martori si participanti directi la rodnicile impliniri ale harnicului nostru popor, faurite sub cutezatoarea dumneavoastra gindire si indrumare, intr-o epoca de aur ce va poarta intr-un mod firesc si justificat numele, impliniri ce vor dainui peste milenii, ca repere de necontestat ale acestui timp eroic, va asiguram ca vom sprijini, cu toata hotarirea, infaptuirea maretului program de dezvoltare multilaterala a patriei, prezentat de excelenta voastra la marele forum politic al poporului roman, desfasurat recent in Capitala, slujind in acelasi timp, cu sporita rivna, stralucitele actiuni si initiative de politica externa, elaborate de domnia voastra, precum si nobilele idealuri de intelegere si colaborare intre oameni si popoare, de dezarmare si pace pe pamint.

Ne exprimam aceleasi sentimente fata de mult stimata doamna Elena Ceausescu, savant de larga recunoastere internationala, luminat om de stiinta, care vegheaza ca in tara sa se desfasoare o intensa si densa activitate culturala si stiintifica, spre binele poporului si patriei noastre.

In aceste momente de insufletire romaneasca in prag de An Nou, va rugam sa primiti, mult stimate domnule presedinte, ca simbol al pretuirii ce va pastram, urarile noastre calde si sincere, izvorite din adincul inimii, de sanatate, fericire si de noi puteri de munca, pentru a conduce in acelasi mod stralucit natiunea romana spre noi si marete realizari pentru propasirea necontenita a patriei si bunastarea poporului roman, pentru pace, apropiere si bunavoire intre oamenii si popoarele de pretutindeni.

Intru multi si fericiti ani,
presedintele adunarii nationale bisericesti,
patriarhul bisericii ortodoxe romane
19.XII.1989
"

Fotografiile telegramei originale le gasiti in articolul Adevarul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9739 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Data exacta a fost 21 Decembrie

"Pe 20 decembrie, Nicolae Ceausescu avea sa livreze celebrul discurs insotit de huiduieli, de la balconul Comitetului Central, marcand momentul de debut al Revolutiei si la Bucuresti.",
Nu e adevarat , discursul a fost pe 21 Decembrie iar Dan12 si GanglionulPrincipesei erau printre cei ce au intors oamenii din drum ca sa nu paraseasca piata palatului.

 

lasati biserica in pace

sau ati uitat ca este institutia in care romanii au cea mai mare incredere. a lovi in biserica este ca si cum ti-ai da cu tesla in picior.

Dintre toate Bisericile si Cultele din Romania,

numai Biserica Ortodoxa a facut pactul cu Diavolul si au sustinut constant, pe fata, atat Partidul Comunist, cu Ceausescu in frunte, bineinteles, cat si Securitatea. Toti ceilalti s-au opus fie pe fata, fie mai in spatele perdelei, dar nu au sustinut nici Ceausescu, nici PCR, nici Securitatea. Si asta o spune un ortodox.

 

Altfel ar fi avut soarta BO Ruse,

care de la Marea Revolutie din octombrie si pana prin 1939, an decand Stalin intelege rolul bisericii ruse, in contextul seducerii credinciosilor si folosirea Ei in scop de propaganda si manipulare a tarilor ortodoxe din lumea intreaga. Bineinteles, din acest moment intre conducerea de la Kremlin si biserica va exista un inceput care initial va opri demolarea de biserci, omorarea preotilor, ulterior statul sovietic va infiltra "noile fete bisericesti", in randurile enoriasilor, subminand astfel orice dorinta de emeancipare si liberate, inca din fasa.
Dupa acest model se va inspira si BOR. Ca a fost sau nu benefic, istoria va decide, nu noi!

Bine venit articolul, tranteste o flegma pe fata securistului Daniel

Patriarhul asta se plimba, pe vremea lui ceasca, prin Occident cum mergeam eu la Focsani sau la la Sibiu. Binenteles ca un cetean de rand iesea cu greu chiar si in Bulgaria. De Occident nici nu mai vorbim, daca nu faceai pactul cu diavolul nu paraseai tara. Prima masura impotriva antiromanilor din biserici - casa de marcat peste tot si raport anual de venituri si cheltuieli. Poate sa le lase toti banii, poate sa nu le ia nici un impozit, dar sa stie credinciosii unde s-au dus banii lor: in Mercedesurile popalailor, in plasme 2 x 2, in supervile si in chefuri monstruoase.

 

Foarte simplu

Biserica din Romania precomunista a fost complet exterminata. Mai toti ierarhii au ajuns in puscariile comuniste. Actuala BOR a fost organizata la comanda comunistilor de catre Securitate dupa modelul stapanilor sovietici.
BOR a fost si este o ramura a serviciilor secrete.
Este nevoie de timp ca BOR sa devina ceea ce trebuie sa fie!
Din nefericire biserica si connducatorii ei, in cea mai mare parte, sunt condusi de materialism, politicianism si alte mizerii, astfel ca ei se reprezinta pe ei si nu mai au nimic sfant. Toti sunt oameni de afaceri si mai mult, asa ca ne putem lipsi de falsitatea lor.

 

Ce mai ramasese nepangarit: biserica autohtona ortodoxa dar iata

ca o critica la inaltul Presedinte sas al PNL, dezlantuie furtuna aruncatorilor de mizerii !!!
ZIARE, ce se constituie din ce in ce mai mult in oficios al palatelor Cotroceni si Victoria, nu putea sa nu fie in aceasta hora mizerabila !!!
Multi bani trebuie sa se dea pt aruncatul cu zoaie pe ceea ce este cel mai sfant lucru pt romani: biserica ortodoxa !!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor