Ce-i împiedică pe români să revină în țară mai des. Aproape 70% își doresc să fie aproape de cei dragi de Sărbători SONDAJ

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 18:34
2344 citiri
Ce-i împiedică pe români să revină în țară mai des. Aproape 70% își doresc să fie aproape de cei dragi de Sărbători SONDAJ
Restricțiile i-au ţinut pe românii din Diaspora departe de cei dragi FOTO Pixabay

68% dintre românii plecaţi în străinătate își doresc să își petreacă Sărbătorile de iarnă alături de rudele din țară și se tem mai mult de restricții decât de virus, arată un sondaj.

Ale motive care i-au împiedicat să vină mai des în România în ultima perioadă au fost scumpirile biletelor de avion şi opţiunile mai reduse de zbor.

”Diaspora se întoarce acasă. După ce anul trecut Sărbătorile de iarnă au arătat cu totul altfel faţă de cum eram obişnuiţi, iar Crăciunul şi Revelionul au fost sărbătorite preponderent acasă, în grupuri cât mai restrânse, anul acesta, în contextul anunţului recent privind relaxarea restricţiilor în întreaga ţară, tot mai mulţi români îşi fac planuri pentru a se întoarce acasă în perioada următoare. Condiţiile relaxate de călătorie pentru turiştii care vin din Uniunea Europeană şi deţin certificatul verde contribuie la reunirea famiilor ai căror membri sunt plecaţi peste hotare la muncă sau la studii”, arată un studiu realizat de agenţia de turism Vola.ro, potrivit căruia 44% dintre români care vor să vină în țară şi-au achiziţionat deja bilete.

Totodată, dacă anterior pandemiei, peste 60% dintre români veneau acasă de cel puţin două ori pe an, de obicei de sărbători şi în sezonul estival, în 2021 lucrurile au stat diferit, circa 40% dintre participanţii la studiu mărturisind că au avut ocazia să ajungă în ţară doar o dată, iar 16% chiar nu au călătorit deloc în România anul acesta.

”După ce anul trecut românii nu au putut petrece sărbătorile de iarnă în familie, anul acesta vor să 'îşi ia revanşa' şi revin în ţară într-un număr impresionant. Deşi sunt încă prevăzători şi se gândesc la posibilitatea de a contacta sau transmite virusul, turiştii se tem mai mult de eventualele restricţii impuse de autorităţi, schimbări ce i-ar putea forţa să intre în carantină atunci când ajung în ţară sau chiar să nu mai poată pleca înapoi în străinătate”, a declarat Claudia Tocilă, director de marketing la Vola.ro.

Posibilele restricţii de circulaţie şi schimbările neaşteptate i-au ţinut pe românii din străinătate departe de familie în ultimele 18 luni. 60% dintre ei chiar şi-au anulat cel puţin o dată planurile de călătorie din motive ce ţin de pandemie.

Conform specialiştilor de la agenția de turism, volatilitatea listei semafor şi riscul de a intra în carantină la sosirea în România i-au reţinut adesea pe românii de peste hotare din a călători. Astfel, circa 37% dintre respondenţi au mărturisit că restricţiile impuse de autorităţi i-au ţinut departe de cei dragi de acasă în ultima perioadă, iar alţi 22% au declarat că imprevizibilitatea călătoriilor i-a făcut să fie reticenţi în a mai face deplasări spre România.

Aproape 60% dintre românii din diaspora se tem și de eventualele schimbări apărute peste noapte şi de carantină.

Un studiu anterior efectuat de Vola.ro confirmă că temerile românilor sunt temeinice, întrucât unul din trei zboruri a suferit modificări de orar sau chiar anulări în ultimul an, călătorii afectaţi fiind nevoiţi să aştepte şi până la 60 de zile pentru rambursare din partea companiilor aeriene. Circa 60% dintre turişti chiar şi-au anulat cel puţin o dată planurile de călătorie din motive ce au legătură cu pandemia, cum ar fi introducerea unor noi restricţii care i-au împiedicat să călătorească, ori de îmbolnăviri în familie.

Majorările preţurilor la biletele de avion şi opţiunile mai reduse de zbor decât în anii precedenţi au fost printre motivele pentru care Diaspora a venit mai rar în ţară în ultima perioadă, arată compania.

Pe fondul unei cereri mai reduse pentru zboruri, dar şi lipsei de personal sau permanentelor schimbări cu privire al regulile de călătorie, companiile aeriene s-au văzut nevoite să anuleze o parte dintre zborurile anunţate in sezonul de toamna-iarna, iar spre anumite destinaţii chiar să majoreze tarifele pentru a putea acoperi pierderile fără precedent suferite în perioada de lockdown.

Astfel, aproximativ un sfert dintre românii care au participat la studiu au declarat ca principal motiv pentru care nu au mai venit în ţară în ultima perioadă preţul biletelor de avion sau lipsa opţiunilor convenabile de zbor spre România.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Circulație greoaie pe Valea Oltului. Trafic cu restricții din pricina lucrărilor la ieșire din Călimănești
Șoferii care circulă pe Valea Oltului ar fi bine să se înarmeze cu multă răbdare deoarece traficul este greoi din cauza unor lucrări la ieșire din localitatea Călimănești....
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#romani diaspora, #Sarbatori de Iarna, #restrictii, #coronavirus, #Bilete avion , #Romania